Marko Đurić: Najvažnije je povezivanje Srba na Kosovu i Metohiji

Na sajtu Kancelarije za Kosovo i Metohiju otkucava sat koji meri vreme od trenutka kada je Priština na sebe preuzela obavezu da formira ZSO

  • 59

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić rekao je danas da "nije sa mnogo oduševljenja" propratio najave kosovske vlasti da će formiranje ZSO biti prioritet naredne godine i dodao, da je to trebalo da se desi pre gotovo pet godina.

Porodice žrtava sa Kosova traže prekid dijaloga sa Haradinajem i Tačijem, zahtevaju njihovo hapšenje

Na sajtu Kancelarije za Kosovo i Metohiju otkucava sat koji meri vreme od trenutka kada je Priština na sebe preuzela obavezu da formira ZSO i na njemu piše 1.708 dana, rekao je Ðurić za "Jedinstvo".

- Deca rođena u trenutku kada je dogovor o ZSO postignut kreću u predškolsko. Razumećete dakle zašto nisam sa mnogo oduševljenja propratio takve najave. Kao čovek koji je neposredno učestvovao u osmišljavanju koncepta ZSO razumljivo želim da ta krovna institucija Srba u našoj južnoj pokrajini profunkcioniše što pre, ali kada me pitate očekujem li da ce se to dogoditi dogodine, kažem da je trebalo da se dogodi pre gotovo pet godina - naveo je Ðurić.

Kako kaže, možda i najvažnija politička tekovina ove godine je homogenizacija Srba na KiM koji su u tri izborna procesa potvrdili da podržavaju politiku Aleksandra Vučića.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Srbi u našoj južnoj pokrajini su, zbog izbornih uspeha Srpske liste, postali ozbiljan politički faktor, zahvaljujući kojem naš narod više ne može da bude zanemarivan i prenebregavan. Rezultati Srpske liste zavisiće i od političke dovitljivosti njenih predstavnika. Sa svoje strane, mogu da im obećam da će imati savetodavnu, političku i svaku drugu pomoć naše vlade - kaže Ðurić.

On je dodao da Srbija svakako neće odavajati manje novca za socijalna davanja i funkcionisanje srpskih institucija u pokrajini, a da jedino može izdvajati više "kako ekonomska moć bude rasla".

Ipak, dodaje, želja je da Srbi na KiM budu što manje zavisni od budžetskih izdvajanja Srbije, te da u tom cilju vlada podržava održive privatne inicijative i projekte širom KiM.

- Zato Kancelarija za Kosovo i Metohiju kontinuirano, kroz svoj sektor za ekonomiju, godinama srpskim poljoprivrednicima pomaže mehanizacijom, sadnicama, semenom, đubrivom i drugim repromaterijalom - naveo je Ðurić.

Foto: Guliver/Sean Gallup/Getty Images

Pitanje bezbednosti takođe je veoma važno, navodi Ðurić, i dodaje da je situacija za Srbe na KiM u tom smislu mnogo bolja, ali da ima novih izazova.

- Danas sve više Albanaca pripada radikalnim verskim grupama, i taj trend se ne zaustavlja. Srbija u ovom trenutku nema načina da na to utiče, ali oni koji se trenutno staraju o bezbednosti u našoj južnoj pokrajini, a mislim pre svega na međunarodnu zajednicu, treba krajnje ozbiljno da se pozabave ovim problemom - kaže Ðurić.

Dodaje, da se danas za Kosovo i Metohiju Srbija bori svim raspoloživim političkim i diplomatskim kapcitetima, kao i da se to sigurno neće menjati "dok god su na čelu Srbije Aleksandar Vučić i Srpska napredna stranka".

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • tina

    24. decembar 2017 | 22:44

    Najbitnije je da Srbi na KiM budu jedinstveni.

  • Marija

    24. decembar 2017 | 23:26

    Za opstanak Srba na Kosovu najbitnije je jedinstvo i sloga jer samo to i moze obezbediti dalji opstanak.

  • Zorka

    25. decembar 2017 | 08:06

    Nadam se da će se položaj Srba na Kosovu poboljšati i da će Kosovo ostati srpsko!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA