Beograd ima pokriće u papirima: 58 odsto zemljišta na Kosovo je u srpskom vlasništvu

Beograd će tražiti reviziju privatizacije na KiM, a sa ovom inicijativom zvanično će se obratiti i Unmiku i Euleksu, kao organizacijama nadležnim za privremeno upravljanje Kosmetom

  • 68

Rešenje imovinskih odnosa na Kosovu i Metohiji biće jedan od ključnih zahteva srpske strane da bi se postigla sveobuhvatna normalizacija odnosa sa Prištinom, izjavio je direktor Kancelarija za KiM Marko Ðurić.

Marko Đurić: Najvažnije je povezivanje Srba na Kosovu i Metohiji

Takođe, u nastavku briselskog dijaloga, naveo je Ðurić za Novosti, Beograd će tražiti reviziju privatizacije na KiM, a sa ovom inicijativom zvanično će se obratiti i Unmiku i Euleksu, kao organizacijama nadležnim za privremeno upravljanje Kosmetom.

Za svoje zahteve, ističe on, Beograd ima pokriće u papirima, jer katastarska evidencija pokazuje da je 58 odsto zemljišta na KiM u srpskom vlasništvu.

U državnom i društvenom je 29 posto, imovina privrednih subjekata iznosi 14 posto, dok je u privatnom vlasništvu Srba i SPC 15 odsto teritorije pokrajine.

Foto: Marko Todorović

Ðurić je naveo da nema komentara evropskih posrednika kada je na poslednjoj sesiji briselskog dojaloga predstavljena studija o privatizaciji na KiM, u kojoj je više od 900 preduzeća dobilo titulara na nelegalan način i bez saglasnosti stvarnih vlasnika.

- Ne želimo ništa što je tuđe, niti da upravljamo resursima koji su vitalni za opstanak albanskog naroda. Želimo da se reguliše ono što smo decenijama, odričući se naših dohodaka iz drugih delova zemlje, izgradili na KiM, a to nijer malo - rekao je Ðurić.

Procena je, navodi on, da je od 1966. do 1990. godine Srbija na KiM samo kroz Fond federacije usmerila 1,5 milijardi dolara.

Ðurić kaže da je metoda obaveštavanja međunarodne javnosti o stvarnom stanju stvari već dala rezultate i da su zaustavljeni neki procesi, poput nastojanja da se bez saglasnosti vlasnika i srpskog naroda u opštini Štrpce otme ski centar Brezovica.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • KiM

    25. decembar 2017 | 10:13

    Sada je već svima jasno da su Slovenija i Hrvatska i BiH i Crna Gora i Kosovo i Makedonija rešena stvar pa eto ostalo je još da se reši pitanje Sandzaka i Vojvodine tako da na kraju srbi vrate do kraja baš sve šta je tudje i da kažu hvala ti Bože pravde pa da više nauče da žive u miru na svom a ne da gledaju tudje, samo ako je to uopšte srbima moguće?

  • jelka

    25. decembar 2017 | 12:41

    100 posto Kosova je srpsko, jer Albanci nisu ništa stvarali i sve što je pravljeno na Kosovu ke napravlkeno od strane Beograda, pa onda ne znam o čemu oni pričaju i na šta polažu pravo

  • milena

    25. decembar 2017 | 12:11

    Tako treba i da ostane.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA