Brnabić sa sednice Saveta za inovaciono preduzetništvo poručila: "Cilj nam je da Srbiju pozicioniramo kao jednog od tehnoloških lidera"

Na sednici Saveta usvojen je Plan prioritetnih aktivnosti za unapređenje IT sektora u Srbiji za 2018. godinu. Članovi Saveta razmatrali su izveštaj o aktivnostima koje su završene u toku ove godine

  • 0

Predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić predsedavala je danas drugoj sednici Saveta za inovaciono preduzetništvo i informacione tehnologije.

Brnabić organizuje praznični prijem u Vladi Srbije za direktore i urednike medija

Na sednici Saveta usvojen je Plan prioritetnih aktivnosti za unapređenje IT sektora u Srbiji za 2018. godinu. Članovi Saveta razmatrali su izveštaj o aktivnostima koje su završene u toku ove godine.

Među ostvarenim rezultatima izdvajaju se povećanje upisnih kvota na IT smerovima fakulteta za više od 20%, proširenje prostornih kapaciteta najvećih IT fakulteta, kao i pokretanje izgradnje inovacione infrastrukture u Nišu, Novom Sadu i Beogradu. Kao posebno značajno istaknuto je uspešno uvođenje informatike kao obaveznog predmeta od petog razreda osnovne škole, zatim povezivanje oko 1.750 škola na bezbednu akademsku internet mrežu, kao i završetak prvog pilot projekta i pokretanje druge faze prekvalifikacija u IT sektoru.

Vlada je izdala objašnjenje kojim je trajno razjasnila da pravni subjekti nemaju obavezu štampanja, potpisivanja i pečatiranja faktura, a Narodna banka Srbije je razjasnila da ne postoji obaveza korišćenja pečata u poslovanju sa bankama. Takođe, tokom ove godine usvojen je i Zakon o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju.

Foto: Tanjug/Zoran Zestic

- IT sektor i u 2016. i u 2017. godini nastavlja da beleži snažan rast - istakla je predsednica Vlade Ana Brnabić.

Prema podacima iz dostavljenih bilansa kompanija, ukupan poslovni prihod IKT sektora je premašio 4 milijarde evra u 2016. godini. Prema podacima Narodne banke Srbije, za prvih 10 meseci ove godine izvoz IKT usluga porastao za čak 22%, a do kraja godine se očekuje da iznosi približno 900 miliona evra.

Izvoz IKT usluga predstavlja 17% izvoza usluga iz Srbije, dok trgovinski saldo IKT usluga od 396 miliona evra predstavlja 52% trgovinskog salda usluga u prvih deset meseci 2017. godine. Rast trgovinskog salda IKT usluga je skoro 25%, i ako bude održana ta stopa rasta možemo očekivati da će biti ispunjen cilj Saveta i ostvaren trgovinski saldo od 1,5 milijardi evra u 2022. godini.

- Plan za unapređenje IT sektora u 2018. godini izradili smo, kao i plan prethodne godine, uz detaljne konsultacije sa IT zajednicom u Srbiji. Naš je cilj da i sledeće godine nastavimo zajedno da radimo na unapređenju IKT sektora, koji u BDP Srbije već sada učestvuje sa više od 5% i predstavlja jedan od najbrže rastućih sektora u našoj privredi - naglasila je Brnabić.

Foto: pixabay.com

Plan za 2018. godinu, koji je Savet usvojio, kao i prošlogodišnji, obuhvata četiri ključne celine: razvoj ljudskog kapitala, izgradnja inovacione infrastrukture, konkurentno tržište i finansijski podsticaji. U okviru tih celina planirana su 35 projekata koje će Vlada pokrenuti i sprovesti u toku naredne godine.

Pored aktivnosti koje se odnose na povećanje broja IT inžinjera i izgradnje inovacione infrastrukture, planirane su i nove aktivnosti, kao što su promene više zakona od značaja za IT sektor, uvođenje poreskih oslobođenja za početnike u poslovanju, kao i podrška novim tehnologijama, poput blockchain.

- Digitalizacijom i daljim razvojem IT sektora, cilj nam je da Srbiju pozicioniramo kao jednog od tehnoloških lidera. Ovo neće biti lako, ali je važno da svi shvatimo da je moguće i apsolutno ostvarivo - istakla je predsednica Vlade Srbije.

Brnabić je ocenila da Srbija već ima odlične primere i prepoznatljiva imena u primeni IT tehnologija.

- Novosadski Institut BioSens lider je u oblasti razvoja poljoprivredne tehnologije, dok su mnoge kompanije iz Srbije svetski lideri u svojim oblastima - istakla je predsednica Vlade Ana Brnabić i dodala da su posebno važne nove tehnologije, kao što je blockchain, imajući u vidu da je Srbija među prvih pet zemalja za razvoj te tehnologije u svetu.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA