• 0

Brnabić sa sednice Saveta za inovaciono preduzetništvo poručila: "Cilj nam je da Srbiju pozicioniramo kao jednog od tehnoloških lidera"

Na sednici Saveta usvojen je Plan prioritetnih aktivnosti za unapređenje IT sektora u Srbiji za 2018. godinu. Članovi Saveta razmatrali su izveštaj o aktivnostima koje su završene u toku ove godine

  • 0

Predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić predsedavala je danas drugoj sednici Saveta za inovaciono preduzetništvo i informacione tehnologije.

Brnabić organizuje praznični prijem u Vladi Srbije za direktore i urednike medija

Na sednici Saveta usvojen je Plan prioritetnih aktivnosti za unapređenje IT sektora u Srbiji za 2018. godinu. Članovi Saveta razmatrali su izveštaj o aktivnostima koje su završene u toku ove godine.

Među ostvarenim rezultatima izdvajaju se povećanje upisnih kvota na IT smerovima fakulteta za više od 20%, proširenje prostornih kapaciteta najvećih IT fakulteta, kao i pokretanje izgradnje inovacione infrastrukture u Nišu, Novom Sadu i Beogradu. Kao posebno značajno istaknuto je uspešno uvođenje informatike kao obaveznog predmeta od petog razreda osnovne škole, zatim povezivanje oko 1.750 škola na bezbednu akademsku internet mrežu, kao i završetak prvog pilot projekta i pokretanje druge faze prekvalifikacija u IT sektoru.

Vlada je izdala objašnjenje kojim je trajno razjasnila da pravni subjekti nemaju obavezu štampanja, potpisivanja i pečatiranja faktura, a Narodna banka Srbije je razjasnila da ne postoji obaveza korišćenja pečata u poslovanju sa bankama. Takođe, tokom ove godine usvojen je i Zakon o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju.

Foto: Tanjug/Zoran Zestic

- IT sektor i u 2016. i u 2017. godini nastavlja da beleži snažan rast - istakla je predsednica Vlade Ana Brnabić.

Prema podacima iz dostavljenih bilansa kompanija, ukupan poslovni prihod IKT sektora je premašio 4 milijarde evra u 2016. godini. Prema podacima Narodne banke Srbije, za prvih 10 meseci ove godine izvoz IKT usluga porastao za čak 22%, a do kraja godine se očekuje da iznosi približno 900 miliona evra.

Izvoz IKT usluga predstavlja 17% izvoza usluga iz Srbije, dok trgovinski saldo IKT usluga od 396 miliona evra predstavlja 52% trgovinskog salda usluga u prvih deset meseci 2017. godine. Rast trgovinskog salda IKT usluga je skoro 25%, i ako bude održana ta stopa rasta možemo očekivati da će biti ispunjen cilj Saveta i ostvaren trgovinski saldo od 1,5 milijardi evra u 2022. godini.

- Plan za unapređenje IT sektora u 2018. godini izradili smo, kao i plan prethodne godine, uz detaljne konsultacije sa IT zajednicom u Srbiji. Naš je cilj da i sledeće godine nastavimo zajedno da radimo na unapređenju IKT sektora, koji u BDP Srbije već sada učestvuje sa više od 5% i predstavlja jedan od najbrže rastućih sektora u našoj privredi - naglasila je Brnabić.

Foto: pixabay.com

Plan za 2018. godinu, koji je Savet usvojio, kao i prošlogodišnji, obuhvata četiri ključne celine: razvoj ljudskog kapitala, izgradnja inovacione infrastrukture, konkurentno tržište i finansijski podsticaji. U okviru tih celina planirana su 35 projekata koje će Vlada pokrenuti i sprovesti u toku naredne godine.

Pored aktivnosti koje se odnose na povećanje broja IT inžinjera i izgradnje inovacione infrastrukture, planirane su i nove aktivnosti, kao što su promene više zakona od značaja za IT sektor, uvođenje poreskih oslobođenja za početnike u poslovanju, kao i podrška novim tehnologijama, poput blockchain.

- Digitalizacijom i daljim razvojem IT sektora, cilj nam je da Srbiju pozicioniramo kao jednog od tehnoloških lidera. Ovo neće biti lako, ali je važno da svi shvatimo da je moguće i apsolutno ostvarivo - istakla je predsednica Vlade Srbije.

Brnabić je ocenila da Srbija već ima odlične primere i prepoznatljiva imena u primeni IT tehnologija.

- Novosadski Institut BioSens lider je u oblasti razvoja poljoprivredne tehnologije, dok su mnoge kompanije iz Srbije svetski lideri u svojim oblastima - istakla je predsednica Vlade Ana Brnabić i dodala da su posebno važne nove tehnologije, kao što je blockchain, imajući u vidu da je Srbija među prvih pet zemalja za razvoj te tehnologije u svetu.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima