• 25

Tači: Specijalni sud "istorijska nepravda", a njegovo ukidanje nije beg od pravde!

Tači je, istovremeno, rekao da Kosovo treba da ratifikuje sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom i formira Zajednicu opština sa srpskom većinom kako bi se omogućila vizna liberalizacija, iako je demarkacija, po njegovom mišljenju, nepotreban uslov Evropske unije

 • 25

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da na inicijativu poslanika Skupštine Kosova za ukidanje Zakona o specijalnom sudu za ratne zločine treba gledati kao na alternativu, a ne kao na izazivanje ili bežanje od pravde.

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa, on je istakao da je "poslanike izabrao narod i da oni polažu račune svojim biračima".

Tači je, istovremeno, rekao da Kosovo treba da ratifikuje sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom i formira Zajednicu opština sa srpskom većinom kako bi se omogućila vizna liberalizacija, iako je demarkacija, po njegovom mišljenju, nepotreban uslov Evropske unije.

- Ukoliko se to ne desi u januaru, Kosovo će ostati izolovano - naveo je.

Tači je govorio i o dijalogu sa Srbijom, izrazivši uverenje da će se on okončati sporazumom o uzajamnom priznanju Beograda i Prištine, ali i o članstvu Kosova u UN.

Foto-montaža: Profimedia/AFP, Tanjug/AP, Wikimedia

Naglasio je da je uloga SAD u podržavanju dijaloga nezamenljiva, ali bez prisustva Rusije.

Tači je istakao da će Kosovo raditi na svom evroatlanskom putu i na iskrenijem angažovanju u cilju integracije u NATO i EU, a na pitanje da li to znači da je poglavlje o ukidanju Specijalnog suda zatvoreno, Tači je odgovorio:

- Odluka je na snazi (o formiranju Suda). Skupština Kosova je to izglasala. Postoji i predlog i inicijativa poslanika Skupštine Kosova. Prema tome, na ovom svetu ništa nije konačno, ali odluka je na snazi.

Foto: Tanjug/Edib Tahirović

On navodi da se svaki ustavni i zakonski korak narodnih poslanika treba uzeti ozbiljno i analizirati, pri čemu "nije dobro da se iko etiketira - ni oni koji su za, ni oni koji su protiv".

Predsednik Kosova kaže da se zahtev poslanika ne tiče izazivanja suda i njegovog ukidanja, već da se radi o alternativi kao što je to, kaže, bio slučaj u drugim zemljama regiona.

- Ja ne ohrabrujem poslanike, ali svaku odluku Skupštine Kosova ću sprovesti zakonski i potpisati. Ukoliko je ne potpišem, onda ću prekršiti Ustav - objasnio je.

Tači tvrdi da je ovaj sud "istorijska nepravda", ali da je istovremeno u vreme kada se to pitanje našlo pred Skupštinom poslanike pozvao da podrže njegovo formiranje, kako bi se očuvalo partnerstvo sa SAD, NATO i EU.

Foto: Wikimedia/ICTY staff

- I danas smatram da je to istorijska nepravda, pogotovo sada kada je zatvoren Haški tribunal za bivšu Jugoslaviju. Postavlja se pitanje, zašto je potrebno Kosovu nešto posebno, specijalno, da nismo građani drugog reda, da nismo napali neku zemlju, Srbiju? Srbija je okupirala Kosovo i to je bio odbrambeni rat od strane oslobodilaca naroda Kosova - naveo je Tači.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Bane

  27. decembar 2017 | 23:37

  Istorijska nepravda je što ste vi proglasili državu na Srpskoj zemlji.

  63
  1

  Podelite komentar

 • Mita

  27. decembar 2017 | 23:22

  Pa čuješ oteto je prokleto idite mirnim putem u Albaniju nego da idete silom

  56
  2

  Podelite komentar

 • Mile

  27. decembar 2017 | 23:18

  To je Srbija ako nisi znao,a što se tiče albanci imaju svoju drzavu Albaniju pa izvolte u Albaniju srećno vam bilo.

  48
  1

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok