3

2 SNAŽNE PORUKE za početak 2018: Ovo je uvod u 4 KLJUČNA DOGAĐAJA koji nas očekuju ove godine

Prema onome što nas očekuje u ovoj godini, proces pridruženja EU dobiće na dinamici, posebno kada je u pitanju Srbija

Srbija, EU
Foto ilustracija: Telegraf

Godina koja je pred nama smatra se godinom od možda i najveće važnosti za proces proširenja Evropske unije na Zapadni Balkan, a očekivanja su znatnao veća nego prethodne godine. Tome u prilog govore i dve poruke upućene na samom početku 2018. godine, od strane najvažnijih zvaničnika EU, koji su zaduženi za ovaj proces. Prema onome što nas očekuje u ovoj godini, proces pridruženja dobiće na dinamici, posebno kada je u pitanju Srbija.

LEPA VEST: Srbija otvara još četiri poglavlja u prvoj polovini 2018.

Prvo je komesar EU za politiku susedstva i proširenje Johanes Han poručio je da će ova godina biti ključna za zemlje Zapadnog Balkana.

Han je na Tviteru ocenio da je protekla godina bila puna izazova, te da želi da se zahvalim partnerima u bližem i daljem susedstvu za posvećenu saradnju kroz 2017.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Budimo ponosni na zajednička dostignuća i pojačajmo napore u poljima gde progres treba tek da bude ostvaren - poručio je Han.

Prema njegovim rečima, 2018. godina će biti ključna za Zapadni Balkan kao i prilika za još bližu saradnju sa svim partnerima u zajedničkim izazovima.

- Svim partnerima, političarima i građanima želim mirnu i srećnu Novu godinu. Oblikujmo budućnost zajedno za našu omladinu - naveo je Han.

Za njegovom, usledila je i poruka visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu i bezbednost Federike Mogerini. Ona je poručila da će 2018. biti ključna godina za Balkan kako bi se put evropskih integracija i reformi učinio nepovratnim.

Ona je na svom blogu navela 12 posebnih trenutaka koji su obeležili njenu 2017. godinu, a koje, kako kaže, želi da ponese sa sobom i u narednu, među kojima je i put Balkana ka EU.

- Ovo nije bila laka godina za Balkan. Posetila sam šest prestonica regiona u nekom od najtežih momenata - u nekim slučajevima, momentu duboke političke krize - napisala je ona.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije

Danas, kako je navela, zahvaljujući odvažnim odlukama i velikom poslu koji smo zajedno uradili, većina ovih kriza je rešena.

- Put ka reformama je ponovo je krenuo (iako ima još puno posla) a kompas evropskih integracija pokazuje taj put - naisala je Mogerini.

Kako je dodala, "2018. će biti ključna godina, da se ovaj put učvrsti i učini nepovratnim. To bi bio važan rezultat ne samo za region, već i za celu Evropu".

A, koji će biti ključni događaji, koji treba da učvrste i učine nepovratnim put Zapadnog Balkana, pre svega Srbije u EU.

1. STRATEGIJA PROŠIRENJA

Strategija EU za uspešnu integraciju Zapadnog Balkana trebalo bi da bude predstavljena 6. februara 2018. godine.

U Evropskoj komisiji kažu da se radi na nacrtu Strategije, koja bi, prema incijativi predsednika EK Žan Kloda Junkera, trebalo da da smernice za pristupanje Srbije i Crne Gore kao kandidata za ulazak u EU.

Foto: Tanjug/AP

Evropska komisija još nije finalizovala strategiju koja se tiče proširenja Evropske unije na Zapadni Balkan, ali je izvesno, kako je potvrđeno Tanjugu u Evropskoj komisiji, da će u fokusu biti Srbija i Crna Gora.

Iako je usaglašavanje teksta između Evropske komisije sa zemljama članicama još u toku, dokument na kome se radi predviđa završetak pristupnih pregovora Srbije sa EU do 2023. godine i ulazak u članstvo do 2025. godine.

Radni dokument Evropske komisije predviđa da se do kraja 2019. godine dođe do sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Diplomatski izvori u Briselu naglašavaju da su ovako postavljene namere EU "scenario za čiju realizaciju će biti neophodno dalje zalaganje Srbije, kako na reformskim procesima, tako i u dijalogu sa Prištinom".

Foto: Medija tim predsednika Vlade

Analitičati takođe ukazuju da se jednom usvojena strategija Evropske komisije može promeniti, u zavisnosti od političkih odluka zemalja članica, ali i sveukupne situacije u i oko EU.

Diplomatski izvori Tanjuga u Briselu navode i da je pritisak zemlja članica, ali i ostatka regiona da se ne pravi strategija samo za dve zemlje, već da se njom pokrije ceo Zapadni Balkan, kao što je to i do sada bio slučaj.

Bez obzira na to, diplomatski izvori u Briselu navode da će predstojeća strategija staviti fokus upravo na napredak Srbije i Crne Gore, i dati smernice za ostatak regiona.

2. SAMIT EU – ZAPADNI BALKAN I BUGARSKO PREDSEDAVANJE EU

U Evropskoj uniji i regionu postoji atmosfera da će predstojeće bugarsko predsedavanje Savetom EU biti odlična prilika za Zapadni Balkan da napreduje u procesima pristupanja i napravi značajan pomak.

Bugarska je već izrazila svoju ambiciju da pogura proces evropskih integracija Zapadnog Balkana, što je postavila kao jedan od prioriteta predstojećeg predsedavanja.

- Našim prijateljima iz Brisela želimo da poručimo da sa nama imaju bezbedan i predvidiv Balkan, koji neće praviti probleme. Podržavamo evropske integracije svih zemalja regiona, posebno Srbije - rekao je nedavno prilikom posete Beogradu, Bojko Borisov, premijer Bugarske.

Foto: Tanjug/Rade Prelic

Za finiš i veliko finale bugarskog predsedavanja Unijom najavljen je Samit EU - Zapadni Balkan. Kako je planirano 17. maja 2018. godine u Sofiji će se okupiti lideri EU i Zapadnog Balkana, što je prvi takav događaj od Soluna 2001.

Taj Samit bi trebalo da učini poruku predsednika Evropske komisije Žan Kloda Junkera o evropskoj perspektivi do 2025. realnom.

3. AUSTRIJSKO PREDSEDAVANJE EU

Austrija treba da preuzme predsedavanje savetom EU 1. jula OVE godine i bez obzira na preokupaciju debatom o Bregzitu i novom budžetu EU, na agendi će biti i Zapadni Balkan, smatraju analitičari.

Austrija ima tradicionalno veliko interesovanja za Zapadni Balkan i daje podršku integraciji regiona u EU, te se očekuje pozitivan uticaj na evropsku perspektivu "zapadnobalkanske šestorke".

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Naime, i koalicionim sporazumom, Narodne partije (OVP) i Slobodarske strankle (FPO), kojom je formirana vlada pod kancelarom Sebastijanom Kurcom, u delu posvećenom Evropi i spoljnoj politici, navodi se da države Zapadnog Balkana treba i dalje biti podržane na osnovu svog napretka na putu približavanja EU.

OVP i FPO, pre svega dva lidera, Kurc i Hajnc-Kristijan Štrahe važe za najveće podržavaoce Srbije i drugih zemalja Zapadnog Balkana, kao i njihovog pristupanja EU.

4. LONDONSKI SAMIT BERLINSKOG PROCESA

Samit Berlinskog procesa u Londonu zakazan za 10. jul 2018. godine još jedan je ključan događaj, koji nas očekuje. Iako Velika Britanija napušta EU, ne želi da napusti Evropu i ostatak sveta.

Predviđeno je da će samit u Londonu, peti sastanak lidera Zapadnog Balkana, zvaničnika EU i predstavnika nekoliko zemalja članica EU, biti poslednja konferencija organizovana u okviru Berlinskog procesa, pokrenutog 2014. godine.

Britanski ambasador u Srbiji Denis Kif izjavio je da postoji nova, obnovljena pažnja Evropske unije na Zapadni Balkan i da je to velika šansa za zemlje tog regiona da prevaziđu izazove i ostvare napredak.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Kif je rekao da je važno da u 2018. godini bude održan zamajac u evrointegracijama zemalja regiona i u okviru inicijative Berlinski proces, čiji će naredni samit biti održan u Londonu.

On je naveo da je vladavina prava srž procesa evrointegracija Zapadnog Balkana i da je ključna za pomirenje, dodajući da uvek treba da postoji poštovanje za odluke međunarodnih sudova. Kif je kazao da je potrebno uložiti veliki napor u reformama po ključnim pregovaračkim poglavljima 23 i 24, koja, prema njegovim rečima, sežu u vrednosna pitanja i oličenje su uspeha evropskih integracija.

OČEKIVANJA SRBIJE

Da naša administracija ima velika očekivanja od ove godine, kada su u pitanju evrointegracije, potvrđuje i Jadranka Joksimović, resorna ministarka.

- Dolaskom Bugarske na čelo Evropske unije, zemlje kojoj je evropska perspektiva Zapadnog Balkana jedan od prioriteta, Srbija će se za pristupne pregovore spremati "možda i pojačanim tempom - izjavila je ona.

Foto: Tanjug/STR

- Te tri države (Bugarska, Austrija i Rumunija) kažu da je proširenje važno, staviće u agendu, mi ćemo se s naše strane spremati onako kako se inače spremamo možda još i nekim pojačanim tempom - rekla je Joksimović za RTS.

Kako je istakla, ključna stvar je imati kontinuitet u sprovođenju reformi i jasnu političku volju.

O kontinuitetu otvaranja poglavlja, govorila je i Tanja Miščević, šefica pregovaračkog tima za pristupanje Srbije EU. Ona je izjavila da će Srbija u prvoj polovini 2018. moći da otvori najmanje četiri poglavlja u pregovorima sa EU, dok za ostala čeka "zeleno svetlo" od Evropske komisije.

Foto: Dragan Kujundžić

Miščević je naglasila da je to tehnički moguće, napominjući da Srbija završava još jedno poglavlje koje će se "vrlo brzo naći u Briselu".

- To je poglavlje koje se odnosi na statistiku, tako da ćemo već u prvoj polovini godine moći otvoriti najmanje četiri, a za sva ostala čekamo zelena svetla od Komisije - rekla je Miščević.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Tagovi: Austrija, Bojko Borisov, Bugarska, EU, Evrointegracije, Evropska unija, Federika Mogerini, Jadranka Joksimović, Johanes Han, Tanja Miščević, Žan Klod Junker

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (3)
Poređaj komentare:
 • Н
  неважно

  Доле тиранија и масони живела Србија

 • Č
  Čaruga

  Prvo referendum pa onda tek sve ostalo. Narod treba da se pita

Najvažniji deo posete se dogodio na samom početku: Ovo je jedini momenat kada su Vučić i Putin razgovarali sami oči u oči

Najnovija diplomatska pobeda Srbije: Još jedna država povukla priznanje Kosova

Dačić ispunio obećanje: Poslušajte kako šef srpske diplomatije peva "Kaljinku" (VIDEO)

8 stvari koje ste možda propustili tokom Putinove posete (FOTO) (VIDEO)

Srbija na hrvatskom skeneru: Ponovljen zahtev "ispunite sve obaveze ili nema pregovora"

Vrhovni komandant OVK iz bolnice vraćen u zatvor: Čeka se da Sultan bude saslušan u Hagu

Koliko Srba hoće u EU: Objavljeno najnovije istraživanje (FOTO)

Putinova zdravica Vučiću: Šta je predsednik Rusije poželeo svom domaćinu na svečanom ručku

Stigla ocena Putinove posete: Čepurin u 5 rečenica sumirao rezultate

Američki list o Putinovoj poseti: Srbija ponovo balansira između Istoka i Zapada

"Gospodar Kosova" tvrdi da je Putin iste poruke preneo i Vučiću i Tačiju

Nemamo smetnji da idemo na izbore, čeka se samo jedna stvar: Vučić o vanrednom izlasku na birališta (FOTO)

Može li Putinova poseta Srbiji da "zasmeta" Briselu: Premijerka Brnabić nije zabrinuta

Putinova poseta Beogradu? Bez komentara: Reakcija šefa Delegacije EU u Srbiji

Zašto Putin nije održao govor pred okupljenim građanima?

Otkriveno koliko su novca spremili Albanci za odbranu optuženih terorista OVK pred Specijalnim sudom

U ponedeljak se može očekivati da još jedna zemlja povuče priznanje Kosova: Ivica Dačić o detaljima pregovora

Dokazani srbomrzac u Hagu brani teroriste OVK, to je skandal: Palma reagovao na odluku Džefrija Najsa da zastupa Ljuštakua pred Specijalnim sudom

Šešeljev nepostojeći desant na Putina: Lider radikala tvrdi da su se u Hramu Svetog Save dogodile nemoguće stvari

Otkriven plan Albanaca: Takse nisu uvedene da bi "Srbiju naterali da prizna Kosovo", evo šta se zapravo krije iza toga

Kosovo ne može da bude teritorija drugog naroda, zapamtite ovo: Opasna provokacija Ramuša Haradinaja

Haradinaj gura prst u oko SAD i EU! Traži viznu liberalizaciju, ne povlači takse: "Carine ćemo ukinuti kad Srbija prizna Kosovo"

U Prištini saslušan komandant terorističke OVK: Optužen za najstrašnije zločine nad Srbima, najpre je oslobođen, a potom vraćen pred sud

Tužno što više od decenije niko nije odgovarao za paljenje ambasade: Kajl Skat poslao poruku povodom oslobađanja svih optuženih

Putin se smeška među Srpkinjama u narodnim nošnjama i cvećem u kosi (FOTO)

Putin posetio Srbiju, pred Hramom se sa par reči zahvalio na prijateljstvu desetinama hiljada ljudi (FOTO) (VIDEO)

Ups, Vučić i Putin su malo pomešali delegacije: Ruski predsednik se zbunio kada je stigao do jedne osobe (VIDEO)

Han u Prištini: Revoltiran zbog taksi, otišao direktno kod Haradinaja

Oglasila se EU povodom posete Putina Srbiji: Ovo su očekivanja iz Brisela

Glavne poruke dvojice predsednika! Vučić: Ništa bez Rusije, Putin: Naše prijateljstvo je viševekovno (FOTO)

Na spisak dobitnika ordena Aleksandra Nevskog sada će biti zasluženo upisano i ime Aleksandra Vučića: Putin se obratio posle odlikovanja (FOTO) (VIDEO)

Putin je zagrlio samo jednog ministra kada je došao u Beograd (VIDEO)

Šta je Putin prvo poručio Srbima po dolasku u Beograd

Putin ne donosi rešenje za Kosovo, on nas pita koje je! Dačić stavio tačku na medijske natpise

Patrijarh Irinej spremio poklon za Putina: Ikona Svetog Save kao znak zahvalnosti za završetak gradnje hrama na Vračaru

Haradinaju smetaju Rusi: Rusko prisustvo destabilizuje Balkan

"Putinova poseta Srbiji među 4 ključna događaja u svetu": Kako svetski mediji prenose dolazak predsednika Rusije u Beograd

Tači demantovao prištinske medije: Živ sam, zdrav i na odmoru

Štene koje će Vučić pokloniti Putinu nosi posebnu simboliku: Zbog čega je predsednik Srbije odabrao baš ovu rasu?

Putin optužuje Zapad zbog destabilizacije Balkana, Srbija mu sprema dobrodošlicu: Strani mediji o poseti ruskog predsednika

Šta je Jadranka Joksimović poručila Srbima, EU i Rumuniji o evropskim integracijama: Tri srpske poslovice i tri poruke za zvaničnike (FOTO)

Kompletan spisak sporazuma koji će potpisati Srbija i Rusija: Od železnica i Đerdapa do nuklearne energije i istraživanja kosmosa

/
<% galerijaAlt %>