ŠAMAR HARADINAJU: Šta se krije iza američkog disciplinovanja ratnog zločinca

Ambasada SAD za sada odbija da izda vizu kosovskom premijeru

  • 10

Molitveni doručak, koji se tradicionalno početkom februara održava u Vašingtonu, mogao bi biti svojevrsni test Amerike za tri kosovska lidera - Hašima Tačija, Ramuša Haradinaja i Kadri Veseljija s obzirom na to da oni podržavaju inicijativu o opozivu odluke o formiranju Specijalnog suda. Ambasdor SAD je uozorio da bi to moglo da znači povratak Prištine u 90-te i međunarodnu izolaciju.

VOJSKA NA OPREZU: Bezbednost na Kosovu i Metohiji može biti ugrožena!

Pozivajući se na izvore bliske vladajućoj Demokratskoj partiji Kosova, portal Expes piše da su poziv za Molitveni doručak već dobili predsednik parlamenta Veselji i premijer Haradinaj, a da nije poznato da li je poziv dobio i kosovski predsednik Hašim Tači.

Iz Tačijevog kabineta je, kako se navodi, rečeno da će saopštenje o tome izdati u utorak.

Poziv za učešće na ovoj ceremoniji već je dobio predsednik parlamenta Veselji, rečeno je iz njegovog kabineta Expresu.

Iz Veseljijevog kabineta kažu da ne vide razlog da predsednik parlamenta ne otputuje u SAD.

Foto: Profimedia/Zuma Press - News

- Predsednik Veselji ima američku vizu, kao što znate, to je jedini lider na Kosovu koji se sastao sa američkim predsednikom Donaldom Trampom. Što se tiče Molitvenog doručka, predsednik parlamenta je prihvatio poziv - rečeno je Expresu u kabinetu Veseljija.

Međutim, odlazak Haradinaja u SAD je, prema pisanju dela prištinskih medija, pod znakom pitanja s obzirom na to da su prištinski mediji objavili informaciju da je Amerika odbila njegov zahtev za izdavanje vize.

Naime, prošlo je više od dve sedmice od kako je Haradinaj podneo zahtev za američku vizu, ali mu ona još nije odobrena. Kako KTV saznaje, razlog za kašnjenje u odgovoru američke ambasade jeste to što američki Stejt department nije izrazio spremnost da se sastane sa Haradinajem.

Foto: Tanjug/AP

Odbijanje američkih zvaničnika da se sastanu sa premijerom Kosova je zbog odlaganja ratifikacije sporazuma o granici sa Crnom Gorom.

KTV saznaje da ova pozicija SAD-a takođe ima veze sa inicijativom za ukidanje Zakona o Specijalnom sudu za ratne zločine OVK.

Haradinaj je planirao da 7. januara poseti i državu Ajova.

Ali, politički savetnik Haradinaja, Avni Arifi, rekao je za KTV da još nisu dobili odgovor na Haradinajev zahtev za vizu.

- Vlada Kosova nema informaciju da li je odbijena viza premijeru Ramušu Haradinaju. To je u proceduri i još nemamo odgovor. Nijednom zvaničniku vlade nije odbijena američka viza, a još manje premijeru - rekao je Arifi.

Iz kabineta premijera KTV-u je rečeno da je Haradinaj zahtev za vizu podneo krajem decembra.

KTV je takođe upitao ambasadu SAD-a da li je odbijena viza za Haradinaja, ali nije stigao nikakav odgovor.

Foto: diplomacy.state.gov

Međutim, na Internet stranici ambasade SAD u Prištini jasno stoji da, ukoliko se podnosilac zahteva kvalifikuje za diplomatsku vizu, ambasada sprovodi proceduru za vizu u roku od jednog dana.

U objavi na Fejsbuku, premijer Ramuš Haradinaj demantovao je navode da mu je odbijena američka viza.

- Dana 24. marta '98 imali smo trenutke života ili smrti. To se nastavilo do 24. marta '99, kada su nam Amerika i NATO došli u pomoć. Nikada to neću zaboraviti. Momenti čekanja do 24. marta '99. Čekaću i na vizu da mi je daju. Verujem u Kosovo! Verujem u Ameriku! Ja sam još uvek u postupku izdavanja vize - napisao je Haradinaj.

Ukoliko je tačno da mu je viza odbijena, za poslanicu Samoopredeljenja, Doniku Kadaj-Bujupi, to je dovoljan razlog da Haradinaj podnese ostavku.

Poslanik Alternative, Iljir Deda, rekao je da je odbijanje vize jedan korak ka izolaciji kosovskih lidera.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    8. januar 2018 | 12:19

    Nista.To je za - javnost... (Ostalo je odavno reseno - u cetiri oka.Zar zaista ne znate, za interese Vrsli Klarka,Olbraitove.?..)

  • Dend

    8. januar 2018 | 19:25

    Kako nas Ameri "pale" a mi se primamo verujuci im !

  • Goran

    8. januar 2018 | 15:43

    Gospodo, koga vi ...ebavate?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA