≫ 

Naprednjaci i demokrate u "klinču" oko Statuta Beograda! Božović protiv promene, Vesić odgovara: Beograđani znaju da je DS protiv njih (VIDEO)

O izmenama Statuta grada Beograda oštro su polemisali predstavnici SNS i DS u gradskoj Skupštini

  • 44

Gradski menadžer Goran Vesić ocenio je danas da izjava funkcionera DS Balše Božovića kojom se protivi izmenama Statuta grada Beograda potvrđuje ono što građani odavno znaju - da su Božović i njegova stranka uvek protiv građana Beograda.

Promene u Gradskoj izbornoj komisiji: Imenovan predsednik i 15 članova

Izmena Statuta grada koja je upravo sprovodi se radi samo da bi najviši pravni akt grada uskladio sa izmenama zakona koji su se u međuvremenu dogodile kao i da se opštinama vrate one nadležnosti koje mogu da se vrate u skladu sa postojećim Ustavom i zakonima, rekao je Vesić.

- Ovom izmenom Statuta delimično ispravljamo štetu koju su građanima Beograda naneli Ðilas, Šapić, Šutanovac odnosno Demokratska stranka 2008. godine kada su uzeli sve nadležnosti gradskim opštinama i sve centralizovali kako bi mogli da otimaju, kradu i pljačkaju građane Beograda - ukazao je gradski menadžer.

Foto: Vladimir Milovanović

Kako je rekao koliko su iz DS otimali, građani mogu da vide ako uporede imovinsko stanje Ðilasa, Šapića, Božovića i njihovih porodica pre nego što je njihova stranka došla na vlast i pošto je otišla sa vlasti.

- Zato se Srpska napredna stranka nikada neće razumeti sa Ðilasom, Šapićem, Božovićem, Jeremićem, Jankovićem i Šutanovcem. Jer mi se borimo da se vlast vrati narodu, a oni da vlast centralizuju kod sebe ne bi li krali. Hvala Bogu pa je njihovo vreme prošlo pa možemo da ispravljamo štetu koju su naneli - poručio je Vesić.

Šta je Vesić govorio o radu prethodne gradske vlasti možete pogledati u intervjuu, koji je dao za Telegraf.rs.

Prethodno je šef odbornika DS u Skupštini grada Balša Božović izjavio je da su ih začudile najave iz gradske vlasti o tome da će do kraja januara biti promenjen Statut grada, jer se to, kako kaže, nikada nije radilo u sred izborne kampanje.

Božović je novinarima u Skupštini grada rekao da bi tim izmenama opštine dobile veće ingerencije, naveo da SNS pokušava da zadrži vlast, iznoseći podatak da naprednjaci u 15 od 17 opština ima većinu, i tako, kaže, mogu da vode grad.

- Ni danas nismo dobili definitvno od predsednika Skupštine grada da je ovo poslednja sednica pred izbore - rekao je Božović koji smatra da će, u zavisnosti od procene kako će se proći na izborima, "zakazati još jednu sednicu u januaru, kada će kukavički promeniti Statut grada”.

Pritnskrin: Tanjug

On je dodao da sama promena Statuta nije sporna, ali jeste menjanje akta u kampanji, i da to treba ostaviti novoj skupštinskoj većini.

Upitan šta misli o tome što je vlada dozvolila gradu da zaposli još 3.500 ljudi, Božović je rekao da se oslobađaju mesta za nove ugovore o delu "kako bi vlast pokušala da namakne većinu koju nema”.

Foto: Wikipedia/Assembly of the City of Belgrade

Na njegovu izjavu je reagovao Odbornik SNS u Skupštini grada Vladimir Orlić. On je izjavio, govoreći o eventualnim izmenama Statuta grada do kraja januara, da se SNS vodi idejom da razgovara sa građanima suštinski, da će na taj način pristupiti i tom pitanjui, a da li će Statut i biti promenjen pre izbora, zavisi od rezultata tih razgovora.

Orlić je rekao da SNS želi da utvrdi šta može da se učini kako bi se opštinama vratile nadležnosti, koje su im oduzete centralizacijom koju su izvršlili pripadnici “tajkunsko-lopovskog tria i njihovih satelita”, kako bi “cengtralizovali grad, a moć koncentrisali u svojim rukama, bez čega ne bi bili u poziciji da devastiraju grad, a da se sami bogate".

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Upitan da li će biti promene Statuta, Orlić je rekao da će SNS o tome razgovarati sa građanima, a da na pitanje da li postoji mogućnost da se akt promeni pre izbora, rekao je da to zavisi od rezultata razgovora.

- Ako hoćemo da postignemo neke dobre stvari, a zaključimo da to možemo da uradimo u realnom roku, na kvalitetan način, to uvek vredi uraditi - rekao je Orlić novinarima u Skupštini grada reagujući na kritike šfa odbornika DS Balše Božovića i dodao da ni oni (DS) nisu protiv te ideje, ali su “više za to da danas budu u vestima”.

Komentarišući Božovićeve reči da gradska vlast želi da promeni Statut u sred kampanje za izbore jer zna da će te izbore izgubiti, Orlić je rekao da to ko će pobediti na izborima u Beogradu ne određuje Balša Božović “ni sa Maldiva ni iz Beograda”, već građani.

- A što se tiče besmislenih priča, one su još jedan tužan, ali ubedljiv dokaz koliko ti ljudi podršku građana nemaju i koliko su duboko svesni da te podrške nema . Zato upornim pokušajima da skandalizuju javnost privlače pažnju i trude se da namaknu podršku. Ali, od toga nema ništa, jer je političko društvo dovoljno zrelo da bi jefini fazoni prolazili - rekao je Orlić.

Kako je rekao, samo rezultati određuju ko će pobediti na izborima, a jasno je ko ima podršku i zašto kada se uporedi ono što se vidi iza aktuelne gradske vlasti i onoga što se vidi iza prethodne, koju je, kaže, predvodila “kako je danas narod prepoznaje tajkunsko lopovska koalicija Ðilasa, Šapića, Miškovića, ali i Šutanovca koji i daje Božovću besmislene zadatke koje nema hrabrosti da izvrši sam".

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Pošto su ovih dana, kao popularna tehnika u našoj politici, moderne vradžbine, Božović je izgleda i danas izveo neko vračanje pred vama. Ako sam ga dobro razumeo zaključio je da ćemo mi, ako izgubimo izbore u martu, da se vratimo u januar da pravimo neke izmene Statuta, a ako ne izgubimo, nećemo u januaru da vršimo izmene - rekao je Orlić.

Koliko je to besmisleno, kaže, pokazuje i to što “DS, Šutanovca i one koji će im praviti društvo na nekim izbornim listama u Beogradu ni u jednom istraživanju nema i neće ih ni biti posle izbora”

Upitan za dozvolu vlade da se u Beogradu zaposli 3.500 ljudi, što je Božović takođe kritikovao, Orlić je rekao da on (Božović) verovatno smatra da je bolje da se, s ozbirom da su ljude držali u neizvesnosti na ugovorima o privremeno-povremenim poslovima po deset godina, takva praksa održava u Srbiji doveka i da niko ne bude siguran u poslovnom status.

- Ako je bolje ne uraditi takvu stvar, onda je Božović u pravu, i Šutanovac je u pravu i onda je tri odsto dovoljno da se pobedi u Beogradu - rekao je Orlić.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA