≫ 

Bezuman čin i pozivi na kažnjavanje ubica: Prve reakcije na atentat na Olivera Ivanovića

Ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić izjavio je da je Ivanovićevo ubistvo svojevrsni šok

  • 4

Povodom ubistva Olivera Ivanovića, lidera Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" koji je upucan jutros oko 8.30 časova u Kosovskoj Mitrovici, dok je ulazio u prostorije svoje stranke, oglasili su se mnogi političari.

Telegraf saznaje prve informacije iz kosovske policije o ubistvu Olivera Ivanovića

MARKO ĐURIĆ

Direktor kancelarije za KiM Marko Ðurić rekao je da je ubistvo Olivera Ivanovića zločinački i teroristički čin, koji za cilj ima da destabilizuje situaciju na KiM i to je napad na ceo sprski narod.

On je naglasio da je ovo pokušaj da se srpski narod na KiM gurne u haos i da se Srbija gurne u haos.

- Ovo je napad na ceo srpski narod i zločinački, teroristički čin koji mora da bude i biće kažnjen - rekao je Ðurić.

Foto: Vladimir Milovanović

GLAVNI ODBOR SPS-a

Socijalistička partija Srbije najoštrije osuđuje ubistvo Olivera Ivanovića, ocenjujući ga kao bezuman teroristički akt uperen protiv stabilnosti situacije na severu Kosova i Metohije i protiv realizacije Briselskog sporazuma koji više ne mogu da izbegavaju da primene, piše u saopštenju ove stranke.

Kako se navodi, Oliver Ivanović je bio jedan od izuzetnih srpskih političara koji je veći deo svog života posvetio borbi protiv albanskog separatizma i teriorizma, i kao takav ostavio je vrlo jasan i jak trag koji nikada neće biti izbrisan i zaboravljen. Socijalisti kažu da će on će ostati zapamćen kao jedan od najaktivnijih boraca za prava Srba i važan i uticajan svedok istorije srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

- Socijalistička partija Srbije smatra da je njegovim ubistvom poslata poruka da Albanci žele da se prošire i na severni deo Kosova i Metohije, ali zaboravljaju da su svi Srbi koji su ostali dole da čuvaju svoja vekovna ognjišta ustvari – OLIVER IVANOVIĆ - piše u saopštenju SPS.

SPS očekuje brzu i oštru reakciju KFOR-a i predstavnika Evropske unije da se pronađu, uhapse i kazne počinioci ovog strašnog događaja koji je pogodio Srbiju.

HAŠIM TAČI

Kosovski predsednik Hašim Tači oštro je danas osudio ubistvo lidera GI SDP Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici i pozvao stanovnike severa Kosova da sarađuju sa policijom.

On je na Fejsbuku pozvao snage bezbednosti da "što pre rasvetele okolnosti smrti kako bi počinioci bili privedeni pravdi", prenosi AP.

RAMUŠ HARADINAJ

Premijer Ramuš Haradinaj osudio je ubistvo lidera Srpske građanske inicijative, "Sloboda, demokratija, pravosuđe" Oliver Ivanović. Haradinaj je ovo delo osudio nazvavši ga krivičnim i osuđujućim, između ostalog dodajući da je Kosovo i dalje posvećeno stvaranju sigurno okruženje za sve svoje građane, prenosi GazetaBlic.

Foto: Tanjug/Tanja Valic

MILORAD DODIK

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik saopštio je da su građani RS šokirani ubistvom lidera Građanske inicijtive SDP Olivera Ivanovića i ocenio da je to udar na stabilnost Srbije i severnog Kosova.

- Taj zločinacki cin predstavlja klasičan udar na stabilnost Srbije i Sjevera Kosova, na zalaganje rukovodstva Srbije koje je dalo svoj nemjerljivi doprinos na teškom poslu izgradnje mira i poverenja medu ljudima na Kosmetu - naveo je Dodik.

- Duboko nas je potresla vijest o tragicnoj smrti Olivera Ivanovica, koju su gradani i cjelokupna javnost Republike Srpske primili sa velikom tugom i žalosti - navodi se u telegramu.

- Oliver Ivanovic je casno služeci svojoj državi i narodu, te obavljajuci brojne visoke i odgovorne dužnosti tokom svoje karijere ostavio neizbrisiv trag u društvenom i politickom životu Kosova i Metohije i Srbije - ocenjuje Dodik u telegramu saučešća porodici.

Printskrin: RTS

RASIM LJAJIĆ

Potpredsednik vlade Rasim Ljajić je izjavio danas kroz suze da će biti velika sramota za sve ako ne bude rasvetljeno ubistvo Olivera Ivanovića.

- Nisam mogao da verujem da će se to dogoditi mada od hapšenja Ivanovića i paljenja automobila često sam ga pitao šta ćeš više u Mitrovici - rekao je Ljajić gostujući na RTS-u, gde se na trenutke i rasplakao.

Ljajić koji je bio veliki prijatelj Ivanovića rekao je da je veoma potresen zbog te vesti i da je "ubijen na pravdi boga".

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

DRAGAN MARKOVIĆ PALMA

- Ubistvo Olivera Ivanovića je teroristički akt. Teroristi na Kosovu i Metohiji su ubijali noću, a sada ubijaju i danju. Poruka terorista na dan kada su trebali da se nastave pregovori u Briselu i u vreme kada se od strane albanskih političara najavljuje ukidanje Specijalnog suda za ratne zločine pripadnika OVK je destabilizacija Kosova i Metohije.

Oliver Ivanović je ceo svoj život posvetio odbrani srpskih intreresa, posebno na severu Kosova i Metohije.

Izražavam saučešće porodici Olivera Ivanovića - kaže se u pisanoj izjavi za medije, predsednika Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palme.

Foto: Tanjug/ SAVA RADOVANOVIC

ZORANA MIHAJLOVIĆ 

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović rekla je, povodom ubistva Olivera Ivanovića, da to ne može doprineti miru i bezbednosti na KiM i da se nada da će počinioci biti otkriveni i da će odgovarati. Vlada u Prištini i Euleks snažno osudili ubistvo Ivanovića, šef Unmika šokiran.

- Tragedija. Saučešće porodici. Ali ovo ne može da doprinese miru i bezbednosti na KiM. Kao ni zapaljive poruke albanskih političara koji poručuju Srbima da se ne vraćaju na Kosovo. Srpska vlada se zalagala i zalagaće se za bezbednost i mirno rešenje pitanja Kosova - rekla je Zorana Mihajlović.

SLOBODAN MILOŠEVIĆ

- Ovaj bezuman akt najoštrije osuđujemo i pozivamo nadležne organe da ubice Olivera Ivanovića, što pre privedu pravdi - rekao je za Telegraf.rs Slobodan Milošević, potpredsednik IO SPS, povodom ubistva lidera GI "SDP".

DALIBOR JEVTIĆ

Ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić izjavio je da je Ivanovićevo ubistvo svojevrsni šok, koji je u ionako napetu situaciju uneo dodatni nemir.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

IGOR MIROVIĆ

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović istakao je povodom ubistva lidera Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića da je "najvažnije sačuvati mir i ni po koju cenu ne reagovati ishitreno".

- Čin koji se dogodio uznemirio je čitavu naciju, kako stanovnike Kosova i Metohije, tako i građane čitave Srbije. Više o tome saznaćemo od nadležnih organa - kazao je Mirović, podsetivši da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić zakazao sednicu Saveta za bezbednost.

PRINC KARAĐORĐEVIĆ

Princ Aleksandar Karađorđević saopštio je da je ubistvo lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića nenadoknadiv gubitak za sve kojima su mir i pravda na srcu, i ocenio da ono "ima mnogo izvršilaca i još više reditelja".

- Oni koji su pokrenuli hajku na Ivanovića, oni koji su saučestvovali u njegovom neopravdano dugom boravku u zatvoru, oni koji su imali sluha za sve i svakoga osim za nevolje srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, oni koji i danas veruju da se problemi najuspešnije rešavaju odstrelom političkih suparnika, oni su ponovo preživeli i nastavljaju svoj zločinački pohod - naveo je Karađođević.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

ZAHIR TANIN

Šef Unmika Zahir Tanin šokiran je zbog ubistva Olivera Ivanovića, lidera Građanske inicijative Sloboda Demokratija Pravda i snažno osuđuje taj čin, saopštio je UNMIK.

- Tanin veruje da će istražne vlasti raditi brzo i efikasno i uverava da su sve međunarodne agencije na terenu spremne da podrže vlasti kako bi pomogle u hvatanju onih koji su odgovorni za ovaj zločin - navodi se na Tviteru misije UN na Kosovu.

Foto: Milena Đorđević

ALEKSANDAR ŠAPIĆ

Predsednik opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić, napisao je na svom Tviteru "Oliver Ivanović je nakon upucavanja preminuo. Je*em ti život, da ti je*em".

Oliver Ivanović, lider Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" upucan je oko 8.30 časova u Kosovskoj Mitrovici, dok je ulazio u prostorije svoje stranke.

Sve o atentatu na Olivera Ivanovića čitajte OVDE.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Crnogorac

    16. januar 2018 | 12:23

    Srashno! Iskreno saucesce sa nadom da ce nalagodavci trunuti na robiji..

  • Svi smi mi Oliver Ivanovic

    16. januar 2018 | 16:04

    Saucesce familiji! A vi vajni politicari sa reci na dela!!!

  • mima

    16. januar 2018 | 18:46

    ovi vajni politicari, bolje da su vise bili uz olivera i onaj narod tamo, sada bolje da cute

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA