Poslednji intervju Olivera Ivanovića: Ovako je govorio o Albancima, "Velikoj Albaniji", Srbiji i situaciji na Kosovu (VIDEO)

On je rekao da Albanci veruju da ako im država bude što veća da će imati veće šanse za opstanak i da su zato okrenuti ka velikim silama

  • 10

Lider Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" Oliver Ivanović ubijen je jutros u Kosovskoj Mitrovici ispred prostorije svoje stranke. Odmah je prevezen u bolnicu ali je ubrzo podlegao povredama. Ubijeni Oliver je poslednji intervju dao pred Novu godinu za televiziju "Hram". Govorio je političkoj situaciji na Kosovu i Metohiji, željama Albanaca za velikom državom, položaju Srbije između Istoka i Zapada i slično.

(BLOG UŽIVO) ATENTAT NA OLIVERA IVANOVIĆA: U Mitrovici opsadno stanje, Telegraf je na licu mesta (FOTO) (VIDEO)

Kada je reč o interesima Albanaca sa Kosova da imaju svoju državu i da li iza toga stoje interesi velikih sila, Oliver je rekao ta ideja za državom datira još iz 18. i 19. veka.

Istakao je da su se oni tada prvi put pojavili kao narod i da su tada počeli problemi za srpsko stanovništvo. Što se tiče formiranja države, on je smatrao da Albanci u tome vide svoju potrebu za opstankom, a da "velika država" predstavlja veliku branu od agresora i napadača.

On je rekao da Albanci veruju da ako im država bude što veća da će imati veće šanse za opstanak i da su zato okrenuti ka velikim silama, pa su i svoje interese uskladili sa interesima velikih sila.

Na pitanje da li samostalnost Kosova podrazumeva pravljenje Velike Albanije, Oliver je odgovorio sledeće.

Foto: Tanjug/Edib Tahirović

- Velika Albanija je san. On je teško ostvariv, jer mu na tom putu stoji Srbija. Ona će nadam se sprečiti odcepljenje Kosova i njegovo pripajanje Albaniji. Oni koji su podržali Albance sa Kosova su postavili tri principa i zabranili su da se Kosovo ujedinjuje sa bilo kim - rekao je on.

Takođe je istakao da se Albanci sa Kosova i oni iz Albanije bitno razlikuju, iako imaju zajednički jezik, kulturu i veru. Rekao je da stanovnici Albanije često kažu da iako bi se ujedinili sa Kosovom da ne bi mogli da se dogovore oko toga ko bi vodio državu i gde bi joj bio centar.

Smatrao je da velike sile nisu došle na Kosovo zbog ekonomskih razloga, a da su Albanci sa Kosova pomalo dezorjentisani što se tiče svoje privrženosti Zapadu.

Foto: Tanjug/AP

Što se tiče navodne dezorjentisanosti Beograda u odnosima sa Istokom i Zapadom, Oliver je rekao sledeće.

- Međupozicija je deo naše političke kulture. Godinama smo živeli između Istoka i Zapada. Ubeđuju nas da je na Zapadu prosperitetnije ali ja nisam siguran da je i humanije. Mi sa Rusijom nikad nismo ratovali, a sa ovima nemamo lepa iskustva, bar ne u poslednje vreme - rekao je on.

Istakao je da je bitno da Srbi nisu ničiji i da uvek budu svoji.

- Mnoge zemlje su u tome uspele, pa zašto ne bi i mi. Sa svima možemo i moramo, ali ne smemo sebi da dozvolimo da dođemo na ivicu rata - rekao je on.

Pogledajte intervju u celosti:

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera Kojot # 1

    16. januar 2018 | 22:27

    Mirise u vazduhu na probleme! Srbi budimo pametni, ne nasedati na provokacije bice ih sigurno ,pre dva dana ameri su najavili probleme na Kosovu a ovo je vise nego ocigledno! Zakuvace nam corbu!

  • Miki

    16. januar 2018 | 23:36

    Veliki čovek i bio je borac da je Kosovo i Metohija deo Srbije.

  • Senoltop

    16. januar 2018 | 22:05

    Tacno tako slazem se sa gospodjom najbolje i najlepse vam zelimo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA