Brnabić sa Merk: Srbija za regionalnu saradnju i stabilnost

- Srbija je zahvalna Nemačkoj na pomoći i podršci u procesu evropskih integracija, jer je članstvo u Evropskoj uniji ključni spoljnopolitički cilj naše zemlje - naglasila je predsednica Vlade u razgovoru sa državnom ministarkom Merk

  • 0

Predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić danas je u razgovoru sa državnom ministarkom za evropske poslove i regionalne odnose Bavarske, dr Beate Merk u Minhenu rekla da se Srbija zalaže za stabilnost regiona Zapadnog Balkana i da će, kao pouzdan, odgovoran i predvidiv partner, nastaviti da radi na unapređenju regionalne saradnje i stabilnosti.

APLAUZ ZA PREMIJERKU BRNABIĆ U MINHENU: Digitalizacija i obrazovanje prioriteti Vlade Srbije (FOTO) (VIDEO)

Premijerka Brnabić upoznala je državnu ministarku Merk sa aktuelnim političkim temama u Srbiji i regionu Zapadnog Balkana.

- Srbija insistira na punoj primeni već dogovorenog u okviru Briselskog dijaloga, pre svega na formiranju Zajednice srpskih opština, na šta se Priština obavezala - naglasila je Brnabić, navodi se u saopštenju vladine Kancelarije za saradnju sa medijima.

Na sastanku je istaknuto da su bilateralni odnosi Srbije i Nemačke jako dobri. Brnabić je rekla da je dalje unapređenje bilateralne saradnje sa SR Nemačkom od posebnog značaja za Srbiju.

- Srbija je zahvalna Nemačkoj na pomoći i podršci u procesu evropskih integracija, jer je članstvo u Evropskoj uniji ključni spoljnopolitički cilj naše zemlje -  naglasila je predsednica Vlade u razgovoru sa državnom ministarkom Merk.

Posebna tema razgovara bili su ekonomski odnosi i ekonomska saradnja Srbije i Nemačke.

Nemačka je investirala više od 1,4 milijarde evra, a u više od 370 nemačkih kompanija u Srbiji zaposleno je oko 35 hiljada radnika.

- Nemačka je među vodećim privrednim i spoljnotrgovinskim partnerima Srbije i jedna od prvih pet investitora - istakla je Brnabić u razgovoru i dodala da smo posebno zainteresovani za povećanje nemačkih investicija, pre svega u oblastima infrastrukture, autoindustrije, energetike i poljoprivrede.

- Saradnja u oblasti digitalizcije posebno je značajna i na tome će dve zemlje raditi u narednom periodu - istaknuto je na sastanku.

Pored toga, Nemačka je i naš najveći bilateralni donator: od 2000. godine do danas odobreno je oko 1,6 milijardi evra razvojne pomoći u vidu bespovratnih sredstava i mekih zajmova.

Brnabić i Merk razgovarale su i o nastavku podrške Bavarske dualnom obrazovanju u Srbiji.

- Srbija posvećuje posebnu pažnju daljem jačanju saradnje sa nemačkim saveznim pokrajinama, jer je to najveći potencijal za unapređenje odnosa  - naglasila je Brnabić i podsetila da je, tokom 2015. i 2016. godine, tadašnji predsednik Vlade Aleksandar Vučić posetio Baden-Virtemberg, Bavarsku, Hesen i Hamburg.

Premijerka Brnabić boravi u Minhenu, u okviru učešća na konferenciji "Digital, Life, Desing".

Konferencija, koja je po oceni "Ekonomista" jedna od dve najvažnije inovativne konferencije u Evropi, okupila je oko 150 govornika i više od 800 učesnika po pozivu iz celog sveta.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA