Šta se dogodilo posle snažnog prijateljstva u dva svetska rata da SAD 1999. bombarduju Srbiju? (FOTO)

Američki ambasador otkrio šta može da ga razbesni u Srbiji

  • 56

U Beogradu je danas osnovan Kongres srpsko-američkog prijatejlstva, a američki ambasador Kajl Skot kaže da je reč o pravom prijateljstvu između dve zemlje iako je, dodaje, bilo izazova i neslaganja.

Trampova ČELIČNA DAMA razgovarala sa ambasadorom Srbije: Glavna tema - Kosovo (FOTO)

Skot je, govoreci o svojim iskustvima, naveo da je za dve godine upoznao toplinu i gostoprimstvo srpskog naroda, ali je, kaže, bio "besan kada pročita naslove u tabloidima, koji Americi pripisuju najgore namere, i kada vidi da "mediji citiraju takozvane eksperte i neimenovane izvore kako bi širili laži".

Foto: Tanjug/Kabinet potpredsednice Vlade/M.Mircetic

Skot je to nazvao govorom mržnje, i dodao:

- Jedini lek za govor mržnje je sloboda govora - hrabri muškarci i žene koji su spremni da brane istinu. Zato je važno da je ova grupa otvorena i drugim članovima, jer istina o našim odnosima je da su veze koje spajaju dva naroda deo zajedničke DNK.

Ocenio je da su danas odnosi između SAD i Srbije sveobuhvatni i duboki.

Foto: Tanjug/Kabinet potpredsednice Vlade/M.Mircetic

Novi kongres je, dodaje Skat, "uzbudljivo poglavlje" u priči o prijateljskim odnosima dve zemlje, kao i način da se oni prodube.

Kaže da su svi građani Srbije dobrodošli da se uključe u rad Kongresa.

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović rekla je da i Srbija i SAD zaslužuju da imaju mnogo bolje odnose nego što ih imaju danas.

- Pre tačno 100 godina srpska zastava vijorila se na Beloj kući. A danas ne možemo a da se ne zapitamo kako nam se dogodilo da posle snažnog prijateljstva u dva svetska rata SAD budu najglasniji zagovornik NATO bombardovanja Srbije 1999. godine. Kako smo došli do toga da Vašington danas bude bliži Prištini nego Beogradu. I kako smo došli do toga da Srbi ubiju trojicu američkih državljana Bitići i da Beorad bude jedini grad u Evropi u kojem je zapaljena američka ambasada - rekla je ona.

Foto: Tanjug/Kabinet potpredsednice Vlade/M.Mircetic

Kaže da svi o tim pitanjima treba "pošteno da razmisle".

Ona je istakla da su SAD jedan od najvećih stranih donatora i investitora u Srbiji, kao i da je u odnosu na 2001. godinu danas izvoz Srbije u SAD veći 50 puta.

- Američke kompanije ne samo da zapošljavaju skoro 20.000 radnika u našoj zemlji, već su do sada investirali blizu četiri milijarde dolara u Srbiju i više od jedne milijarde donirali kroz program razvojne pomoći - istakla je ona.

Foto: Tanjug/Kabinet potpredsednice Vlade/M.Mircetic

Mihajlovićeva je dodala da su SAD jedan od najvažnijih partnera koji Srbiju podržavaju na putu evropskih integracija i podsetila da je nakon četvrt veka uspostavljena direktna linija Beograd - Njujork.

- Sve to je veoma važno za jačanje naših odnosa, zarad budućnosti naše dece. Aposlutno podržavam inicijativu za osnivanje Kongresa srpsko-američkog prijateljstva i želim vam dugovečnost -  zaključila je ona.

Vladimir Marinković, potpredsednik Narodne skupštine, istakao je da kao narod i zemlja možemo puno da naučimo od SAD.

- Stubovi na koje ćemo se oslanjati su inovacije, moderne tehnologije i obrazovanje. Nadam se da će naša saradnja biti dugovečna, čvrsta i jaka - rekao je Marinković.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Svasta

    25. januar 2018 | 16:10

    Gospodja ne zna sta se desavalo ? Unistili su nam sve koje je sigurno sto puta vrednije bilo od ove njihove sad ''pomoci''! Zagadili sredinu s uranijumom ,porazboljevasmo se od ''prijatelja'' ! Njihova tri drzavljana koji dodjose da ubijaju vrede ,po skotu, vise nego sve nase zrtve u svim ratovima , licemer par ekselans, grozi mi se !

  • Nbg

    25. januar 2018 | 17:14

    Daleko im lepa kuca... sankcije, bombardovanje, otimanje zemlje i kako ga nije sramota da nesto prica

  • Krzo

    25. januar 2018 | 19:18

    Nikada vam zaboraviti necemo decu sto ste nam ubijali 1999

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA