≫ 

DELUJE KAO VEČNOST! Pre 4 godine smo počeli pristupne pregovore sa EU: Evo koliko su dugo pregovarali Hrvati i Slovenci

Iskustvo zemalja koje su u poslednjih 15 godina postale članice Evropske unije pokazuje da su pristupni pregovori u procesu pridruživanja trajali između tri i šest godina

  • 51

Posle 5. oktobra očekivalo da će nas Evropa nagraditi za smenu Miloševićevog režima i maksimalno ubrzati proces. Još od zagrebačkog samita 2000. godine i Solunske deklaracije tri godine kasnije, Srbija se nada da će "za desetak godina", ili čak pre toga, ući u EU. Međutim, realnost nas demantuje. Pristupni pregovori Beograda i Brisela su otpočeli tek pre četiri godine.

Uoči najavljene strategije o proširenju EU: Vučić i Han u Davosu razgovarali o evropskom putu Srbije

Kad je preuzeo premijerski kabinet, Zoran Živković je govorio o mogućnosti da se pridružimo EU do 2007. godine. Njegov nekadašnji stranački kolega Božidar Đelić je 2008. najavljivao kraj pregovora do 2012, a prijem dve godine kasnije. Nekadašnji predsednik Srbije Boris Tadić optimistično je najavljivao 2013, kao godinu prijema.

Međutim, Evropski savet dodelio je Srbiji status kandidata u martu 2012. godine i u junu 2013. doneo odluku da se otvore pristupni pregovori sa Srbijom. Oni su zvanično započeli Prvom međuvladinom konferencijom o pristupanju Srbije EU, 21. januara 2014. godine. Tada su predstavljeni Pregovarački okvir Evropske unije i Uvodna izjava Republike Srbije.

Foto: Tanjug/KABINET PREMIJERA SRBIJE

Potom su, na Drugoj međuvladinoj koferenciji, 14. decembra naredne godine, otvorena dva poglavlja, poglavlje 32 pod nazivom Finansijska kontrola i poglavlje 35 – ostala pitanja – kojim se prati sprovođenje dogovora o normalizaciji odnosa sa Prištinom.

U svetlu predstavljanja Strategije Evropske komisije o proširenju, koja će biti usvojena 6. februara, izvori govore da je njome predviđen sledeći "vozni red" za Srbiju:

- Ove godine moramo da izmenimo Ustav i da 2019. pored pravno-obavezujećeg sporazuma sa Prištinom, donesemo set pravosudnih zakona na osnovu izmenjenog Ustava. Zatim da u naredne dve godine, nakon 2020, pokažemo da nezavisno pravosuđe funkcioniše. Ako se to pokaže, onda je moguće da u junu 2023. zatvorimo poglavlje 23, završimo pregovore i uđemo u EU u decembru 2025.

Foto: Medija tim predsednika Vlade

Time bi zamalo značajno probili prosečan rok pristupnih pregovora, jer iskustvo zemalja koje su u poslednjih 15 godina postale članice Evropske unije pokazuje da su ti pregovori trajali između tri i šest godina.

Pregovore su najbrže završile Slovačka, Malta, Letonija i Litvanija, koje su zvanično počele da pregovaraju sa EU u februaru 2000, a zatvorile sva poglavlja u decembru 2002. godine.

Ove četiri zemlje postale su članice EU 1. maja 2004. godine, u takozvanom velikom talasu proširenja. U isto vreme Uniji su se priključile i Češka, Estonija, Kipar, Mađarska, Poljska i Slovenija, koje su otvorile pristupne pregovore 31. marta 1998. godine, a zatvorile ih u decembru 2002.

Pregovori između EU i 10 tadašnjih kandidata za članstvo bili su podeljeni na 31 poglavlje.

Hrvatska je bila lider među zemljama Zapadnog Balkana u procesu evrointegracija.

Zagreb je u oktobru 2001. godine potpisao Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, koji je stupio na snagu u februaru 2005. Hrvatska je u junu 2004. godine stekla status kandidata za članstvo, zvanično je otvorila pregovore u oktobru 2005. godine, zatvorila ih u junu 2011, a 1. jula 2013. godine primljena je u EU.

Daljinac

M.Ivas (marko.ivas@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    29. januar 2018 | 16:18

    Nemačka je nagradila pojedine države zog učešća u II Svetskom ratu na strani Vermahta tako što ih je ugurala u EU.I oni su svesni toga . Daj Bože da nikada ne uđemo tamo!

  • Sasa

    29. januar 2018 | 19:33

    Ovi pregovori i zatvarnje poglavlja su cista farsa. Srbija ce uci u EU onog trenutka kada prizna Kosovo, to je jasno kao dan. Ta 2025 je procenjena kao godina do kada ce se i ono malo Srba sa Kosova odseliti i kada ce Srbi popustiti i pod pritiscima priznati Kosovo, kada cemo biti slomljeni i u moralnom i u ekonomskom smislu i biti spremni na velike zrtve zarad malo MMF-ovog novca po visokom kamatama. Kosovo je nasa karta za ulazak u EU a ja se pitam da li je cena previsoka. Hrvatima nije nista bolje od kada su u EU i ne vidim zasto bi nama bilo. Pitam se zasto nam treba EU, zasto moramo pripadati bilo kojem bloku. Ja sam za to da se reforme sprovode jer su neophodne da bi se ekonomija digla na noge a samim time i cela drzava ali mi se ne dopada ideja da uvodimo sve sto nam EU namece. Meni se vise svidja ideja da ojacamo ekonomiju, da saradjujemo i sa istokom i sa zapadom i da preuzmemo od njih samo ono sta nama odgovara, a ne da plesemo kako neko drugi svira.

  • Karlito

    29. januar 2018 | 17:04

    Sad kad pocnu rusofili i razni pametnjakovici da debatuju kako nama ne treba Evropa,mi smo nebeski narod,najnapredniji jos u savezu sa Rusijom stvoricemo carstvo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA