≫ 

2025. nije godina kada bi Srbija morala da bude u EU

Žan Klod Junker kaže da su Srbija i Crna Gora, kao zemlje koje su naviše napredovale, dobile ”novi datum koji bi trebalo da ubrza stvari”

  • 9

Predsednik Evropske komsija Žan Klod Junker kaže da 2025. godina nije godina kada bi Srbija i Crna Gora ”morale” da budu u EU, već da je to indidkativni datum i ohrabrenje za zemlje koje su najviše napredovale na EU putu.

Bez sporazuma sa Prištinom nema EU: Šta su naše, a šta njihove CRVENE LINIJE i kako do dogovora?

- Pogrešno je predstaviti da smo ja i Evropska komisija rekli da Srbija i Crna Gora moraju biti u EU do 2025. godine. Ne, to je indikativni datum i ohrabrenje, tako da ove zemlje rade snažno i prate taj put - izjavio je Junker u Strazburu pred predstavljanje Strategije proširenja.

Žan Klod Junker kaže da su Srbija i Crna Gora, kao zemlje koje su naviše napredovale, dobile ”novi datum koji bi trebalo da ubrza stvari”.

Foto: Tanjug/AP

- Želimo da vidimo proširenje na Zapadnom Balkanu, ali ne želimo da vidimo ulazak bez ispunjenja ispunjnja uslova. Oni još nisu ispunili uslove, a neki su daleko od toga - naglasio je Junker pred Evropskim parlamentom.

On je dodao da EU želi da ”pruži ruku” svojim partnerima na Zapadnom Balkanu i da im pomogne da nastave ”težak put” evrointeracija.

- Smatram da Srbija i Crna Gora mogu da prevaziđu ovaj težak put - poručio je predsednik Evropske komsiije.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Žan Klod Junker je još jednom podvukao da neće biti daljeg proširenja na Zapadni Balkan sve dok se prvo ne reše otvorena pitanja granica.

- Reći da će se to rešavati pošto se uđe u EU neće se više dogoditi. Problemi moraju biti rešeni pre pristupanja ili neće biti daljeg pristupanja - zaključio je Junker.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 1999

    6. februar 2018 | 11:14

    Evropska Unija jednostavno ne želi da vidi Srbiju u EU i bez pardona na perfidan i bezobrazan način ucenjuju postavljanjem uslova za koje dobro znaju da Srbija neće prihvatiti i tako u nedogled.Međutim svi oni zaboravljaju da će Srbiji morati da isplate ratnu odštetu od stotinu milijardi evra kad tad!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Milka R.

    6. februar 2018 | 11:54

    Gos. Junker necete vi i Brisel krojiti kartu nase zemlje Srbije !!gledajte vasu zemlju i narod !Srbija je nasa svetinja zajedno sa KIM I RS ..dosta ste nam vi svi krojili kapu!!U Eu i netreba pod takvim vasim spekulacijama da idemo!!

  • Imenjak

    6. februar 2018 | 11:38

    Koliko smo brzi licno verujem da cemo2736 godine sigurno uci ako bude planete dotle

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA