Ovo je bio evropski Vučić: Kolinda o poseti predsednika Srbije

Predsednica Hrvatske navodi da je "apsolutno i definitivno" razgovarala sa "evropskim" Vučićem

  • 92

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović komentarisala je posetu srpskog predsednika Aleksandra Vučića. Na pitanje šta su konkretni rezultati koji su postignuti tom posetom, predsednica je navela da je "vrlo konkretan" rezultat hrpa dokumentacije koju je Vučić doneo.

Hvala vam što čuvate svoje srpsko ime i prezime: Vučić sumira svoju posetu Zagrebu (FOTO) (VIDEO)

- Nadam se rešavanju sudbine troje nestalih osoba, odnosno rešavanje sudbine tri porodice iz Hrvatske. Konkretni rezultati jesu i obećanje predsednika Vučića da će se u Srbiji unaprediti prava Hrvata, da dobiju ne samo onu političku zastupljenost koju traže, već da se reše i mnoga druga pitanja koja muče Hrvate u Srbiji.

- Razgovarali smo i o položaju srpske manjine u Hrvatskoj. Ja razumem pitanja koja njih tište. Mislim da će jedan od velikih koraka unapred biti činjenica da smo odlučili da ona pitanja o prošlosti, za koja znamo da se nikada nećemo usaglasiti, ostavimo sa strane - rekla je ona.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Kako je dodala kada su u pitanju nestalih, ohrabruje je ljudska namera da pomognu porodicama i da se taj deo prošlosti zatvori.

- Ohrabruje me činjenica da je Vučić ne samo pristao da u naša državna izaslanstva uključimo predstavnike udruženja nestalih i predstavnike manjina s jedne i druge strane - rekla je Grabar Kitarović.

Na pitanje da li je očekivala "izvinjenje zbog govora iz devedesetih", Kolinda Grabar Kitarović navodi da nije.

- Ja nisam očekivala nikakva izvinjenja. Izvinjenja su lične stvari, ja ih neću komentarisati. Može da se izvini svako u bilo kom trenutku, na bilo koji način. Međutim, nisu važne reči, važna su dela.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Ono što je meni bitno jeste da smo postigli napredak, da smo zaista postigli iskorak u našim namerama da rešavamo pitanja koja su preostala iz prošlosti iz Domovinskog rata, ali i da se usredsredimo i na našu sadašnjost i budućnost naših odnosa, da radimo na boljitku naših odnosa - dodala je ona.

Na pitanje da li je Vučić kog je dočekala "evropski Vučić ili i dalje oseća Vučića iz devedesetih", predsednica navodi da je "apsolutno i definitivno" razgovarala sa "evropskim" Vučićem.

- Izvinjenja mogu ponekad da budu samo reči. Imali smo ih u prošlosti, čime su one rezultirale? Bitna su dela i ono šta će se učiniti. Bitno mi je ono što će Vučić da učini za Hrvate u Srbiji, prava koje oni traže decenijama - dodala je ona.

Kada su u pitanju demonstracije koje su sačekale Vučića u Zagrebu, predsednica Hrvatske je navela da su one normalna stvar u svakoj demokratskoj državi i da bi volela da budu uljudne, te da u njima ne bude govora mržnje i vređanja.

- U poslednjih nekoliko dana čuli smo puno mišljenja koja su bila uvredljiva na svaki način pa čak i prema našim narodima. Kad mislim na rubove političkog spektra mislim na one ekstreme koji idu na jednu ili drugu stranu, pritom ne izjednačavajuči ni levicu ni desnicu s nekim pojedinačnim mišljenjem - navela je ona.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Kako kaže, razgovara sa premijerom Andrejom Plenkovićem i dodaje da se nisu slale nikakve različite poruke. Poseta je bila zakazana za novembar prošle godine, ali je, kako je rekla, kad je videla da spirala verbalnog duela ide dalje, morala to da prekine.

O svemu je, dodaje, bio obavešten Plenković, a teme su dogovorene sa Ministarstvom spoljnih poslova.

- Na listi tema o kojima smo mi mesecima razgovarali sa MSP nije nikada bilo pitanje ratne odštete. Ja a priori nisam protiv toga i smatram da je dobro da se o tome razgovara. Međutim, to je vrlo kompleksno i složeno pitanje koje se ne može tak tako staviti na sto.

- Njega treba pripremiti i u ovom trenutku nismo razgovarali o tome jer nisam imala dovoljno dobru pripremu od strane državne uprave kako bismo mogli da pokrenemo to pitanje. I najduže putovanje počinje prvim korakom. Ja ovo danas smatram prvim korakom. Mi u okviru naših razgovora možemo da razgovaramo o bilo čemu - rekla je ona.

Tvrdi da nije bilo pritisaka međunarodne zajednice, a kaže i da nije bilo nikakvih izvinjavanja, negirajući tako tvrdnje da se izvinila Vučiću zbog “potencijalne neugodnosti“.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- On je sam govorio o nekim elementima koje je doživeo. Meni je žao da je došlo do vređanja i do govora mržnje. Protesti su stvar demokratske države, ali govor mržnje ni u kom pravcu ne mogu da podržim - dodala je ona.

Na kraju navodi da će najverovatnije kroz nekoliko meseci uzvratiti posetu.

- Ići ću verovatno kroz nekoliko meseci kad uspemo da realizujemo i dogovrimo sve ovo što je predsednik Vučić rekao i obećao da će odraditi za Hrvate u Srbiji. Posebno ćemo da nastavimo da radimo na pitanju nestalih, a nadam se da će državne komisije nastaviti da rade na pitanju granice.

- Dogovor je da se u okviru dve godine pokuša naći neko bilateralno rešenje. Ako to ne uspemo, onda dogovor o nekom međunarodnom pravosudnom telu - rekla je Grabar Kitarović.

Daljinac

(Telegraf.rs/Nova, Dnevnik Hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • petar

    14. februar 2018 | 08:06

    U interesu dve države je da se počne bolja saradnja.

  • mala

    14. februar 2018 | 08:06

    Vucic je jedan pre svega divan covek, pa posle vrhunski politicar.

  • Goran

    14. februar 2018 | 07:56

    To je ono što boli komšije i što ne žele da prihvate, nekog ko je spreman na saradnju, na razgovor!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA