Haradinaj tvrdi da je sa Crnom Gorom postignut dogovor o demarkaciji

Srećan sam što se u ovom jubileju nezavisnosti Kosova postigao dogovor o aneks-sporazumu za korigovanje i ratifikaciju demarkacije sa Crnom Gorom, napisao je Haradinaj na Fejsbuku

  • 15

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj tvrdi da je sa Crnom Gorom postignut dogovor o korigovanju Sporazuma o demarkaciji, koji je potpisan u leto 2015. u Beču.

Da li je nemački šef diplomatije doneo u Beograd dokument o sporazumu sa Prištinom? Evo šta o tome kaže Brnabić

- Srećan sam što se u ovom jubileju nezavisnosti Kosova postigao dogovor o aneks-sporazumu za korigovanje i ratifikaciju demarkacije sa Crnom Gorom - napisao je Haradinaj na Fejsbuku.

Foto: Tanjug/AP

Premijer Kosova je rekao da će zajednička izjava predsednika Crne Gore Filipa Vujanovića i kosovskog predsednika Hašima Tačija "u formatu aneks-sporazuma, kao potrebnom pravnom međunarodnom instrumentu, biti epilog nejasnoće i duge podele u društvu".

Na taj način se, kako je rekao, završava poslednja obavezu liberalizacije viza i otvaranje novog poglavlja o slobodi kretanja za građane Kosova.

Iz kabineta Vujanovića saopšteno je ranije danas da su crnogorski predsednik i Tači potpisali zajedničku izjavu kojom se kosovski parlament podstiče da ratifikuje Sporazum o demarkaciji potpisan u leto 2015. u Beču.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Iz kabineta predsednika Vujanovića je saopšteno da se sa Tačijem sastao u nameri da ohrabri kosovski parlament da ratifikuje Sporazum demarkaciji, što je crnogorski parlament već učinio.

- Nakon sastanka potpisali su zajedničku izjavu kojom su pozvali Skupštinu Kosova da izvrši ratifikaciju ovog sporazuma. Zajednički poziv upućen je polazeći od međusobnog poverenja, dobre volje i potrebe daljeg unapređenja odnosa a poštujući suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost obe države, uz ispunjavanje obaveze iz Povelje UN i poštovanja Strategije Evropske komisije za Zapadni Balkan - navodi se u saopštenju.

U zajedničkoj izjavi pozvali su nadležne u Crnoj Gori i Kosovu da se, nakon ratifikacije, diplomatskim kanalima, međusobno obaveste da je sproveden postupak ratifikacije sporazuma i konstatuju da je stupio na snagu, čime su se stvorili uslovi da se formira Zajednička radna grupa za obeležavanje demarkacione linije.

- Ova radna grupa će, u koliko bude potrebno, ponovo razmotriti i eventualno korigovati sektore u pravcu Čakora i Kulla e Zhlipt, a koja mogućnost je predviđena članom 7 stav 3 navedenog sporazuma - navodi se u saopštenju iz kabineta predsednika Vujanovića.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    16. februar 2018 | 14:28

    Sve crnogorce vratiti u njihove cuke, pa tamo neka se baskare po ceo dan

  • Boki

    16. februar 2018 | 13:10

    Sta ima da se dogovaraju crnogorci i siptari o srpskoj teritoriji?

  • Zoran

    16. februar 2018 | 13:22

    Komadaju nam zemlju a naši ćute!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA