Podrška Srbiji na putu ka EU, potvrđeno hapšenje stranih državljana: Vučić razgovarao sa američkim senatorom Džonsonom (FOTO)

- Razgovor s američkim senatorom bio je sadržajan, sveobuhvatan i iskren - rekao je predsednik Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je večeras da je uhapšena grupa stranih državljana i ocenio da se ne radi o bilo čemu "posebno opasnom".

Vučić primio američkog senatora Džonsona: Srpskog predsednika u više navrata nazvao je ključnim liderom u regionu (FOTO)

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara, na zajedničkoj konferenciji za štampu sa američkim senatorom Ronom Džonsonom, rekao da je neke informacije dobio, ali da će tek večeras imati sastanak sa ljudima koji su detaljnije upoznati sa svim što se dešavalo.

- Imali smo jedan slučaj, koji je bio nešto ozbiljniji u prethodnom periodu, ali za ovaj danas ne mislim da je tog nivoa - kazao je on.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Ukazao je da nije bilo samo američkih državljana, već i iz drugih zemalja i da ne misli da je ovaj slučaj povezan sa ranijim hapšenjem.

- Da ne govorim ništa dok ne dobijem izveštaj bezbednosne službe Srbije - naglasio je Vučić.

POMOĆ U STABILIZACIJI REGIONA

Podsetimo, početkom meseca u Beogradu je uhapšen američki državljanin, bivši marinac, kod kojeg je pronađen pištolj sa izbrisanim brojem, a mediji su spekulisali da je spremao atentat.

Vučić je naveo da je od američkog senatora tražio da pomogne u stabilizaciji regiona, time što će zamoliti kosovske Albance da budu spremni za istinska rešenja, koja znače kompriomis.

Razgovor s američkim senatorom bio je sadržajan, sveobuhvatan i iskren, rekao je predsednik Srbije, te dodao da su razgovarali o četiri teme - bilateralnim odnosima, stanju u regionu, odnosima Beograda i Prištine i podršci Srbiji na putu ka EU.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Po pitanju odnosa s Prištinom imamo različite stavove - primetio je Vučić te dodao:

- SAD su priznale jednostrano proklamovanu nezavinost, razgovarali smo o tome, a naše je nadanje, na desetu godišnjicu proglašenja, da se stvari reše kompromisom.

ZA KOMPROMIS JE POTREBNO DVOJE

- Srbija je za to spremna, ali za kompromis je potrebno dvoje i on ne može biti takav da jedna strana bude zadovoljna, a druga nezadovoljna - istakao je predsednik Srbije.

Preneo je da je sa Džonsonom razgovarao i o podršci SAD evropskom putu Srbije, za koji je dobio snažnu podršku Vašingtona. Ključno pitanje je kako će se rešiti odnos Beograda i Prištine. Ukazao je da će Džonson sutra boraviti u Prištini, podsećajući da SAD imaju snažan uticaj na ono što Albanci zovu stvaranje kosovske nezavisnosti.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Kompromis ne može da postoji ako je jedna strana apsolutno zadovoljna, a druga nezadovoljna. Otvoreni smo za razgovore. Ne istrčavamo se u javnosti šta je moguće, a šta nije, šta se sme, a šta ne sme. Nije nam to potrebno za unutrašnje političke prilike. Za naš narod je važno da donesemo rešenje dobro za našu decu i budućnost, da Srbija ne bude ponižena, niti sa manjim psostovanjem u odnosu na ono koje ima danas - objasnio je Vučić.

ISKRENO SE ZALAŽE ZA JOŠ BOLJE ODNOSE DVE ZEMLJE

Senatoru je zahvalio na poseti i podsetio da on ovde nije prvi put i da je reč o čoveku koji je uticajan i iskreno se zalaže za još bolje odnose dve zemlje.

Vučić je na pres konferenciji nakon razgovora podsetio i da se za nekoliko meseci navršava 100 godina od kako je u znak savezništva ispred Bele kuće podignuta srpska zastava, te ponovio poziv od prošle godine američkom predsedniku da poseti Srbiju, uz nadu da će to biti u ovoj godini, ukoliko Donald Tramp bude za to imao priliku i vreme.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Bilateralni odnosi, rekao je Vučić, razvijaju se na političkom i ekonomskom planu, gde je trgovinska razmena dostigla 560 miliona dolara, ali gde, kako je primetio, ima prostora za dalji rast, koji Vučić, kako je rekao, i očekuje:

- Očekujemo i veći dolazak američkih investitora - rekao je srpski predsednik.

DA ISPUNIMO SVE ŠTO SMO REKLI U ZAGREBU

Tema odnosa u regionu apsolvirana je tako što je Vučić obavestio Džonsona o tome da je pre nekoliko dana bio u Hrvatskoj, te da u utorak očekuje dolazak predstavnilka nestalih iz Hrvatske kao i nacionalne manjine Hrvata u Srbiji, a sve s ciljem da se počnu rešavati konkretni problemi građana, a ne da se sve završi s dva dana zvanične posete i bukom koju je ta poseta proizvela.

- Uradićemo sve da ispunimo ono što smo govorili u Zagrebu, a da to ne bude predstava za javnost - poručio je. U BiH, dodao je, poštujem, o teritorijalni integritet, ali isto to i u RS, bez ikakvih pretrenzija da ugrožavamo teritorijalni integritet bilo koga u regionu.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Američki senator Ron Džonson poručio je, posle razgovora sa Vučićem, da svaki dogovor mora biti pravedan za sve strane, mora uzeti u obzir budućnost svih.

POGLED U BUDUĆNOST

On je ponovio da se prošlost ne može zaboraviti, ali da narodi na Balkanu treba da oproste, koliko god bilo teško, da bi išli ka prosperitetnijoj budućnosti.

- Svi moramo gledati u budućnost, niko neće zaboraviti prošlost, to nikada ne bih tražio, ali tražim da svi narodi u regionu oproste da bi svi imali sjajniju budućnost. Svaki dogovor mora biti pravedan za sve strane, mora uzeti u obzir budućnost svih - rekao je Džonson.

Kako kaže, u Beogradu je da se "obavesti, informiše i osnaži odnos sa Vučićem, kako bi razumeo ideje i težnje Srbije", dok ide ka miru i prosperitetu.

Istakao je da je još prilikom susreta sa predsednikom Vučićem u Vašingtonu odmah procenio da je on pravi lider.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Odmah sam procenio da je pravi lider i da ima hrabrosti da rukovodi, ne samo na dobrobit naroda Srbije, nego svih u regionu. A to će doneti dobrobit i celom svetu - poručio je Džonson.

Zahvalivši se Vučiću na gostoprimstvu, Džonson je dodao da je i američki predsednik Vudro Vilson pre 100 godina ukazao na značaj koji Srbija ima za mir u regionu i svetu.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Petar

    18. februar 2018 | 22:38

    Sve više svetskih zvaničnika dolazi u Srbiju.

  • Rahatluk

    19. februar 2018 | 01:05

    Mislim da u poslednjih desetak godina Srbija nije imala boljeg vodju.

  • zivko

    19. februar 2018 | 01:19

    Niko od tih stranih drzavljana nije uhapsen bez razloga,sto se tice podrske Amerika nasem putu ka EU ona nama jako mnogo znaci, a ovaj razgovor sa Ambasadorom je od velikog znacaja za Srbiju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA