Kako je Milošević predvideo događaje koji će uslediti nakon 5. oktobra: Umro je na današnji dan pre 12 godina (VIDEO)

Tri dana pre petog oktobra govorio je o sudbini Srbije i upozoravao na delovanje opozicije, rekao je i da zemlji prete raspad i ekonomsko ropstvo

  • 80

Bivši predsednik SRJ Slobodan Milošević umro je u Haškom tribunalu na današnji dan pre 12 godina, a njegovi saradnici još uvek se sećaju govora koji je održao samo tri dana pre 5. oktobra 2000. godine kada su, nakon predsedničkih izbora, usledile masovne demontracije širom Srbije.

Tada je govorio o sudbini Srbije i upozoravao na delovanje opozicije, rekao je i da zemlji prete raspad i ekonomsko ropstvo, pišu Večernje novosti.

>>>Šta bi se desilo da je 9. marta Milošević srušen? (VIDEO)

Foto: Profimedia/AFP

Kako istиču njegovi bivši saradnici, ispostavlja se da je tim govorom predvideo događaje koji će uslediti.

Potpredsednik Glavnog odbora SPS Milutin Mrkonjić rekao je da je taj govor bio istorijski i da su njegove procene bile tačne, kao i da sumnja da će bilo kom političaru to poći za rukom.

Nekadašnji premijer Srbije Nikola Šainovć istakao je da je Milošević tada video da se na Srbiji i njemu samom razrađuje model trostruke pretnje - političke, vojne i haške.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Ta pretnja trebalo je da postane recept za disciplinovanje neposlušnih zemalja. Video je da od njega prave paradigmu na kojoj će sprovesti ceo plan u delo. Deset godina su se bavili njime u direktnom kontaktu, na najvišem nivou, tako da za njega više nije bilo tajne. Zato je u trenutku odlaska sa pozornice sasuo "na dah" istinu koju je gledao sve vreme, sa porukom "nemojte da vam nisam rekao" - rekao je Šainović.

Dodao je i da Milošević nije bio sujeveran, da nije nagađao, već da je bio tehnokrata, koji je gledao direktno u jezgro talasa koji je prelazio sa zapada, preko nas, ka istoku.

Nekadašnji predsednik Savezne vlade Momir Bulatović kaže da je Slobodan Miloševjić bio istinski socijalista, a kao takav nije dopuštao da njegovom državom komanduju stranci, koji je pritom pljačkaju pod velom privatizacije.

Momir Bulatović. Foto: Wikipedia / Medija centar Beograd

- Najbolje objašnjenje za rat koji je NATO započeo jeste otpor Jugoslavije širim trendovima političkih i ekonomskih reformi, a ne težak položaj kosovskih Albanaca. O tome je govorio Slobodan - rekao je Bulatović i dodao da je Milošević, kao i ostale velike istorijske ličnosti, znao kako i kada mora da postupi, pa je tako znao i kada treba da ćuti.

Kako kaže Bulatović, samo jednom je "progovorio" i to braneći Srbe od lažnih optužbi u zatvoru Haškog tribunala, a onda je, po njegovim rečima, mučki ubijen.

Istoričari smatraju da Srbija nije uspela da izbegne nijedan od izazova koje je Milošević spomenuo u svom govoru, ali da nije imala ni odgovor na njih.

Foto: Profimedia/AFP

Kako navodi Ljubomir Dimić, istoričar, danas se suočavamo sa onim što je Milošević predvideo u vezi sa Kosovom, Crnom Gorom, nadolaženjem siromaštva, nametanjem lojalnosti vladajućih elita...

Dimić je ocenio da je rušenjem Slobodana Miloševića srušena ne samo vlast nego i država, kao i da je došlo do usitnjavanja prostora.

U snimku pogledajte šta je Slobodan Milošević govorio 2. oktobra 2000. godine:

(Telegraf.rs / Večernje novosti)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Strucnjakowsky

    11. mart 2018 | 10:07

    Srbija narednih 500 godina nece imati ovakvog drzavnika i rodoljuba.Vecna ti slava.Istorija ce pokazati ko je bio Milosevic.

  • Simke

    11. mart 2018 | 11:02

    Moramo razumeti da komentare pisu komsije,petoktobarci,petokolonasi.Inace Milosevic je sve video te 2000 te godine kako ce i sta ce biti.Mi nismo to videli ,istina.Sada vidimo,i najmanje od svega,mozemo da kazemo pogresili smo predsednice.Nikada vise.Slava mu

  • zeljana

    11. mart 2018 | 09:15

    Narod smo, koji uvek prvo popljuje svoje najveće sinove a onda dolazece generacije uvide njihovu velicinu i pokusavaju popraviti sto se popraviti da.... Ponosna sam što si bio moj predsednik !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA