Mičel saopštio da li je doneo konkretan plan za Kosovo

Beogradski mediji, naime, proteklog vikenda su objavili da će Mičel tokom posete Beogradu, predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću predstaviti plan u četiri tačke za rešenje pitanja Kosova

  • 12

Pomoćnik američkog državnog sekrtara za evropske i evroazijske poslove Ves Mičel izjavio je danas u Prištini da je njegova poseta Balkanu usmerena na nastavak dijaloga Beograda i Prištine i da ne nosi nikakav konkretan plan s tim u vezi.

Ko je Trampov čovek koji Srbiji treba da isporuči kosovski paket?

Mičel je na konferenciji za novinare, nakon razgovora sa predsednikom privremenih kosovskih institucija, Hašimom Tačijem, rekao da nije došao da bilo kome predstavja bilo kakav plan.

- Nisam došao da predstavim bilo koji poseban plan. Biću posvećen nastavku dijaloga Kosova i Srbije i njihovom putu ka EU - rekao je Mičel, prenosi portal Ljajmi.

Foto: Print Screen Facebook/HashimThaciOfficial

Beogradski mediji, naime, proteklog vikenda su objavili da će Mičel tokom posete Beogradu, predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću predstaviti plan u četiri tačke za rešenje pitanja Kosova.

Ljajmi podseća da se u jednoj od tih tačaka kaže da će Zajednica srpskih opština na KiM imati veća ovlašćenja, a da će Beograd omogućiti Prištini članstvo u međunarodnim organizacijama.

Odgovarajući na pitanje da li SAD vide porast ruskog uticaja, posebno na sever Kosova, Mičel je odgovorio:

- Vidimo da Rusija igra sve destruktivniju ulogu u većem delu Balkana, podrivajući demokratskih institucija. Bili smo jasni u našim razgovorima sa Rusima da to nije ni u njihovom interesu, ali ni u interesu naroda ovog regiona.

Foto: Print Screen Facebook/HashimThaciOfficial

Tači je kazao da je sastanak sa američkim zvaničnikom bio veoma prijateljski i konstruktivan i da je bilo reči o nastavku dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

- Kosovo je bilo i ostaće pri tome da neće dopustiti podelu, razmenu teritorija ili neku vrstu autonomije - rekao je Tači.

Foto: Print Screen Facebook/HashimThaciOfficial

Pomoćnik američkog državnog sekretara je rekao da je za napredak Prištine na evropskom putu neophodan nastavak dijaloga sa Beogradom, kao i ratifikacija sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom.

Kako prenose kosovski mediji, Mičel je rekao i da će tokom čitavog tog procesa "Amerika biti u blizini Kosova".

- Uskoro Kosovo treba da napravi važne korake kako bi osiguralo svoj put ka budućnosti. Kosovo treba da bude angažovanije uključeno u dijalog sa Srbijom. Takođe smo razgovarali o razgraničenju, i ovo pitanje mora biti rešeno kako bi se otvorio put za liberalizaciju viznog režima - rekao je Mičel, prenosi ljajmi.net

Rekao je i da je sa Tačijem razgovarao o problemu bezbednosti, te dodao da niko ne može staviti veto na transformaciju kosovskih bezbenosnih snaga u kosovsku vojsku.

- Amerika je blisko podržala transformaciju KSB-a i to na svim nivoima. U Beogradu znaju američku poziciju o ovom pitanju - rekao je Mičel.

Kosovo, kazao je, mora raditi na borbi protiv korupcije, te dodao da je SAD i Priština nastaviti dosadašnjim putem.

- Razgovarali smo i o borbi protiv korupcije. U svim ovim oblastima, Kosovo bira sopstveni put. Amerika je posvećena radu s Kosovom na tom putu  - rekao je Ves Mičel.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Akademac

    12. mart 2018 | 19:38

    Kako može Oteta Srpska teritorija KiM da postane ravnopravan član Evropska Unije sa zemljama Državama Zapadnog Balkana a posebno Republike Srbije da ide rame uz rane. Srbije koja postoji skoro čitav milenijim sa Državama koje su nastale zahvaljujući Jugoslaviji čiji je pravni nasljednik Republika Srbija, a onda su bivše članice Jugoslavije prve ostvarile sva prava jer su govorile da mrze Srbiju pa su zbog toga privilegovane. Koji je taj koji je dao prednost divljim Državama a suverenu Državu kakva je Republika Srbija koja je nosilac svih manjih bivših Jugoslovenskih Republika čeka u red sa strane milostinju Evropskih zvanicnika. Republika Srbija je Institucija za sve raspale Države bivše Jugoslavije i trebaju o Srbiji pričati sa uvažavanjem i da se pita u prvom licu koja će zemlja biti članica Unije a ne da se kvazi države pitaju i raspravljaju o Srbiji. Za psihijatriju su svi koji Srbiju stavljaju u drugi plan.

  • Mile

    12. mart 2018 | 17:27

    Vidi Tačija... "Kosovo nije za podelu niti bilo koje vrste autonomije." ..... Kako gid da okreneš naravno da nije za podelu i naravno neće biti autonomije jer je Kosovo i Metohija SRBIJA!

  • Sun

    12. mart 2018 | 15:34

    Kako ovi Ameri vole svugde da se trpaju.. a kad njima neko upadne u dvoriste, odma prave buku..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA