Srbija spremna za PET: U junu očekujemo otvaranje značajnijeg paketa poglavlja

Joksimović je rekla da je Nemačka najvažniji politički partner na putu evropskih integracija Srbije, kao i najveći pojedinačni donator i značajan investitor s velikom potencijalima

  • 5

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović izjavila je danas posle razgovora s ministrom nemačke pokrajine Baden-Virtemberg Gidom Volfom da očekuje da u junu bude otvoren "značajniji paket poglavlja" u pregovorima s Evropskom unijom i da je za to tražila podršku Nemačke.

TUŽNA ISTINA: Zapadni Balkan više veruje u EU, nego njene članice

Joksimović je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekla da je Srbija potpuno spremna za otvaranje pet poglavlja.

- Očekujemo u junu značajniji paket poglavlja koji će biti otvoren. Zatražila sam podršku Nemačke, naravno uz njihovu procenu kako napredujemo u oblasti sprovodjenja reformi u poglavljima 23 i 24 - kazala je ministarka.

Foto: Tanjug/Tanja Valic

Dodala je da je Volfa informisala o reformama koje Srbija sprovodi u oblasti vladavine prava, borbi protiv korupcije, manjinskih prava i ekonomiji.

Joksimović je rekla da je Nemačka najvažniji politički partner na putu evropskih integracija Srbije, kao i najveći pojedinačni donator i značajan investitor s velikom potencijalima.

Nemačka je, dodala je, u poslednjih 15 godina donirala 1,6 milijardi evra za sprovodjenje reformskih procesa.

Foto: Tanjug/Tanja Valic

Srbija i Baden-Virtemberg kao podunavski regioni imaju velike mogućnosti za saradnju u konkretnim projektima u okviru Dunavske strategije, rekla je Joksimović i dodala da treba promovisati i saradnju u oblasti turizma.

Joksimović je rekla da će na poziv gradonačelnika Ulma posetiti Dunavski festival koji se u tom gradu održava svake druge godine u julu već 22 godine.

Ministar pravde i evropskih pitanja Baden-Virtemberga izrazio je podršku procesu reformi pravosuđa u Srbiji, istakavši da je nezavisno i neutralno sudstvo važan deo vladavine prava, a da je funkcionalna pravna država neophodna i za ekonomsku saradnju.

Foto: Tanjug/Tanja Valic

Kao ministar u pokrajinskoj vladi nadležan za evropska pitanja i oblast pravosuđa, Volf je rekao da ta kombinacija nadležnosti sadrži jasnu poruku.

- Za nas je vladavina prava temelj Evrope. Po našem ubeđenju, Evropa može imati budućnost jedino ako očuvamo taj temelj, ako očuvamo načela vladavine prava - rekao je nemački zvaničnik.

Foto: Tanjug/Tanja Valic

Volf je rekao da je u razgovorima s ministarkom Joksimović, premijerkom Anom Brnabić i ministarkom pravde Nelom Kuburović dobio "sjajan uvid" u situaciju kada je u pitanju sprovodjenje reformi u Srbiji, posebno u pravosuđu, kao i da je dogovorena razmena delegacija pravnika.

Srbija i Baden-Virtemberg, prema njegovim rečima, imaju tradicionalnu ekonomsku saradnju koju treba negovati i unapredjivati.

- U tom cilju važno je da postoji funkcionalna pravna država - dodao je Volf.

Daljinac

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Veca

    15. mart 2018 | 13:12

    Ovi iz EU i NATO sruče višak bombi. Unište puteve fabrike. Onda daju malo donacija a više nepovoljnih kredita. I tako uništavaju države. A mi jadnici treba da budemo zahvalni što nam otvaraju fabrike gde cemo da radimo. Nikad im necu oprostiti jer ja nisam Bog da praštam.

  • Живојин Кикинда

    15. mart 2018 | 12:51

    Србија неће ући у ЕУ пуно је поглавља ,пуно нерешени питања с суседима .ПЛУС УЦЕНА ЗА КОСОВО.

  • Dag

    16. mart 2018 | 11:57

    Beskrajna - prica...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA