14 godina KAKO JE ZBOG LAŽI u stravičnom nasilju stradalo 8 Srba, a 4.000 je ostalo bez doma na Kosovu i Metohiji (FOTO) (VIDEO)

U neredima je uništeno ili oštećeno oko 800 kuća, kao i 35 pravoslavnih crkava i manastira među kojima i 18 spomenika kulture poput crkve u Prizrenu - Bogorodice Ljeviške iz 14. veka

  • 55

Danas se navršava 14 godina od izbijanja najvećih etnički motivisanih sukoba na Kosovu od dolaska međunarodnih snaga 1999, u kojima je 19 ljudi poginulo, a više od 4.000 Srba proterano iz domova u koje se ogromna većina nikada nije vratila. Tokom dvodnevnog nasilja nad Srbima, njihovom imovinom, crkvama i manastirima, etnički je očišćeno šest gradova i 10 sela. Za sve to odgovarao je mali broj Albanaca, a izrečene kazne gotovo su simbolične.

CRNA RUPA EVROPE: Kosovo je najgore mesto za život, svaki deseti preživljava sa manje od jednog evra dnevno! (FOTO) (VIDEO)

Sukobi su izbili 17. marta 2004. nakon što je UNMIK policija pronašla tela dvojice albanskih dečaka u Ibru u selu Čabar kod Zubinog Potoka. Mediji na Kosovo su za tu tragediju optužili Srbe, što je pokrenulo demonstracije koje su prerasle u nasilje i proširile se na celo Kosovo.

Foto: Profimedia/AFP

U tom nasilju ubijeno je 11 Albanaca i osam Srba, povređene su 954 osobe, među kojima su bili i pripadnici međunarodnih misija. Sa Kosova tom prilikom proterano je 4.012 Srba, a prema podacima UNHCR u prvih deset godina vratilo se nešto više od 150 porodica.

Foto: Profimedia/AFP

U neredima je uništeno ili oštećeno oko 800 kuća, kao i 35 pravoslavnih crkava i manastira među kojima i 18 spomenika kulture poput crkve u Prizrenu - Bogorodice Ljeviške iz 14. veka.

Foto: Profimedia/AFP

Prema ondašnjoj oceni OEBS, nasilje ne bi bilo tako intenzivno i brutalno da nije bilo neodgovornog izveštavanja medija o smrti dečaka.

VIDEO: Hram Hrista spasa u Prištini, koji je bio meta napada 17. marta 2004. godine

POGROM NAJMONSTRUOZNIJI ZLOČIN NOVIJEG DOBA

Direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić rekao je da po svojoj neselektivnosti, intenzitetu mržnje i rušilačkoj energiji, martovski pogrom na Kosovu i Metohiji nesumnjivo spada u red najmonstruoznijih zločina novijeg doba.

- Naravno da martovski pogrom nije bio spontani izliv nasilja. On je bez sumnje organizovan od strane albanskih političkih, kriminalnih i parabezbednosnih struktura, sa ciljem da se preostali Srbi etnički očiste sa prostora Kosova i Metohije, i ta namera je u mnogim delovima naše južne pokrajine, nažalost, uspešno sprovedena u delo - istakao je Ðurić povodom 14 godina od pogroma, saopštila je Kancelarija.

Foto: Marko Todorović

Prema njegovim rečima, lažnu tezu o spontanom talasu nasilja, proisteklom iz revolta zbog utapanja dvoje albanske dece u selu Čabra, sve vreme plasiraju upravo oni koji su nasilje inspirisali i organizovali, između ostalog i da bi izbegli krivičnu odgovornost skrivajući se iza navodnog „dešavanja naroda".

On je ukazao da je neshvatljivo da je veliki deo međunarodne zajednice, posebno one države koje se izdaju za lučonoše demokratije, ostao ravnodušan pred ovim masovnim zločinom sprovedenim po modelima viđenim u Ruandi ili Kambodži, i rešen da stvar prepusti zaboravu, računajući na naše kratko pamćenje i sviknutost srpskog naroda na patnju.

Crkva Svetog Đorđa u Prizrenu nakon pogroma. Foto: Profimedia/AFP

- Danas poručujemo da Srbija i srpski narod nikada neće zaboraviti martovski pogrom na Kosovu i Metohiji, da nikada neće odustati od insistiranja na pravdi i kažnjavanju krivaca, te da nikada više neće dozvoliti da mu se nešto slično dogodi. Onima koji odgovorne za zločin štite poručujemo da nikada ništa dobro nije proisteklo, niti može proisteći iz patnje drugih i prećutkivanja zlodela - poručio je Ðurić.

On je istakao da nas godišnjica martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji obavezuje na saosećanje sa porodicama stradalih i onih koji 14 godina kasnije i dalje čežnjivo upiru pogled ka svom zavičaju, nemoćni da se u njega vrate.

- Taj tragični događaj opominje na empatiju i solidarnost, i podseća da se u zlim vremenima, kada ideologije mržnje prevladaju nad čovečnošću, na udaru zla može naći svako, samo zato što pripada nepoželjnoj nacionalnoj, etničkoj ili verskoj grupi - naveo je Ðurić.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Akademac

    17. mart 2018 | 10:15

    Svima je jasna poruka Amerike i zapada da Srbi moraju nestati sa prostora KiM i sve sto je tamo Srpsko. Srbe proteruju i iz Srbije, Srbi ne odgovaraju nikome dok je u Srpskom narodu naziv ,, Srbin ,, Americi i Zapadu bi vise odgovaralo da Srbi promjene svoju naciju i da se zovu u najmanju ruku Europljani. Ali mi Srbi be želimo menjati svoju veru i svoj identitet, treba izdržati, a cena toga je da će nas biti sve manje dok budeš i oluje ne prodju. A do tada, izdržimo!

  • RSK

    17. mart 2018 | 08:32

    Previse smo svima i dozvolili....

  • Koke

    17. mart 2018 | 09:16

    Da li se neko seća šta je bilo pre toga, da li je izvršen "pogrom" nad nekim drugim narodom osim nad srpskim, recimo, albanskim, bošnjačkim, hrvatskim, zar sve ovo kasnije što se dešavalo, nije posledica prethodnih "pogroma"? Bolje da ćutimo, svi nam se smeju zbog nekakve "kuknjave" non-stop.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA