Brnabić: Podsticajne mere za rađenje dece podrazumevaju 3 stvari

Brnabić smatra da je obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića o populacionoj politici i merama za podsticanje radanja bilo najznačajnije do sada

  • 2

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da mere za podsticanje rađanja podrazumevaju tri stvari – finansijsku podršku, projekat e-beba kojim se uklanjaju administrativne prepreke za roditelje, i usklađivanje rada i roditeljstva.

Za prvo dete majkama 100.000 dinara, za drugo dete 240.000, za treće dete 12.000 evra, a za četvrto 18.000: Vučić o novim merama koje će preporoditi Srbiju (VIDEO)

Takođe će biti ustanovljena nagrada za kompanije koje najbolje usklađuju rad i roditeljstvo, najavila je Brnabić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Brnabić smatra da je obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića o populacionoj politici i merama za podsticanje radanja bilo najznačajnije do sada.

- To je tema od nacionalnog značaja. Drago mi je što je na nju predsednik skrenuo pažnju. Vlada je u petak usvojila Strategiju za podsticanje rađanja, a sada radimo na akcionom planu - navela je Brnabić.

Vlada je u petak usvojila Strategiju za podsticanje rađanja/Foto: Pixabay.com

Akcionim planom su, kako je navela, predviđene tri važne stvari:

- Prvo je finansijska podrška i to je predsednik predstavio juče. Druga stvar je - e beba "Beba dobrodošla na svet", kojom će biti otklonjenje sve administrativne prepreke za roditelje novorođene dece, gde je to moguće - navela je premijerka precizirajući da to treba da zaživi u svim porodilištima do kraja setembra.

Treća stvar je, kako je navela, usklađivanje rada i roditeljstva. Ona je primetila da je naš Zakon o radu jako dobar i u tome je dosta liberalan, ali da se u praksi ne primenjuje.

- Drago mi je što je apel predsednika bio usmeren i na kompanije - kako da se odnose prema ženama koje su na trudničkom ili porodiljskom bolovanju. "Važno je da smo razgovarali sa Privrednom komorom Srbije i SANU, da ustanovimo nagradu za kompaniju koja najbolje usklađuje rad i roditeljstvo, kako bismo drugima pokazali primere kako se to radi - rekla je Brnabićeva.

Upitana zašto nije prisustvovala konferenciji predsednika, premijerka je rekla da za tim nije bilo potrebe i da je bilo važno da se predsednik obrati javnosti.

- Bilo je jako važno da se predsednik obrati jer to nije političko pitanje, već od nacionalnog znacaja - istakla je premijerka i podsetila da je Vučić dok je bio premijer formirao Nacionalni savet koji na njegovu inicijativu i dalje funkcioniše u vladi.

Brnabićeva je ocenila i da je pitanje demografske politike ono pitanje pitanje kojim i treba da se bavi predsednik i da daje tempo tom procesu.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA