≫ 

Podmukao pokušaj otimanja juga Srbije: Veselji traži Preševo i Medveđu! OVO JE ODGOVOR BEOGRADA

Ništa više ne bih voleo nego da se Preševo i Medveđa pridruže Kosovu, rekao je Veselji

  • 8

U svojim izjavama, predstavnici zvanične Prištine ne prestaju da provociraju, kada je reč o jugu Srbije. Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji rekao je da bi najviše voleo kada bi Kosovu pripale opštine juga centralne Srbije, Preševo i Medveđa. Iz Beograda su oštro reagovali.

Priča se, priča da Nemci dolaze... Dačić o glasinama da iz Berlina stiže predlog o sporazuma o Kosovu

- Ništa više ne bih voleo nego da se Preševo i Medveđa pridruže Kosovu. Mi ćemo drage volje prihvatiti bilateralni sporazum ako Srbija prihvata tako nešto, ali nemamo šta da damo - rekao je Veselji za tv T7.

Veselji, koji je inače ranije pretio da će "granice Kosova biti do Niša", kaže i da je "otvaranje pitanje granica na Balkanu uvek značilo rat".

- To je ono što žellim da vam kažem I biću direktan - ne, i nema mogućnosti da dođe do promene granica - rekao je Veselji u emisiji "Presing".

Foto: Profimedia/Corbis

Ipak, Priština je, kaže, otvorena za opciju da tzv. Preševska dolina postane deo kosovske teritorije, prenosi Gazeta ekspres.

- Mi smo otvoreni za opciju da se taj deo pridruži Kosovu. Normalno je da smo zainteresovani za to da taj deo postane deo Republike Kosovo. Period konflikta ne postoji više. Sada smo u vremenu dijaloga - naveo je Veselji.

Tvrdi da nikada ni na jednom sastanku sa međunarodnim predstavnicima pomenuta mogućnost "razmene teritorija".

- To nikada nije bilo pomenuto. To vam kažem sa potpunom sigurnošću - naveo je šef kosovskog parlamenta i lider Demokratske partije Kosova, koja je na vlasti.

Svi znaju da do razmene teritorija neće doći, s obzirom da je to opšte prihvaćen stav o kome niko ozbiljan i odgovoran ne razmišlja i ne razgovara, kaže za Telegraf.rs, Zoran Stanković, predsednik Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu.

- Razmena teritorija nije i nikada neće biti predmet razgovara. Neodgovorne izjave ljudi, koji se nalaze na odgovornim funkcijama štete pre svega onima koji ih izgovaraju i građanima koje predstavljaju, a istovremeno obavezuju međunarodnu zajednicu da reaguje na izjave, koje mogu da poremete dijalog, mir i stabilnost - rekao nam je Stanković.

Foto: MC

Prema njegovim rečima, u svim razgovorima koji su vođeni, ova tema nikada nije bila na dnevnom redu.

- U više navrata sam javno iznosio stav, koji su potvrdili predstavnici međunarodne zajednice, a koji je prilikom poste našoj zemlji iznela i Hilari Klinton, da do razmene teritorija neće doći i da to neće biti predmet dijaloga - izjavio je za naš portal predsednik Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu i napomenuo:

- Nije mi jasno kako neko može svoje zemljište da menja sam sa sobom.

Reagovao je i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić. On je poručio Veseljiju da Preševo, Medveđa i Niš nikada neće biti deo kosovske teritorije, ali da Priština jeste i da će ostati deo Srbije.

- Neka se Kadri Veselji ne veseli jer Kosovo i Metohija nikada neće biti država, niti će Preševo, Medveđa ili Niš ikada biti deo takozvane ''Republike Kosovo'', ali Priština jeste i ostaće deo Srbije, a on će biti srpski državljanin - poručio je Ðurić u izjavi dostavljenoj medijim.

Foto: Marko Todorović

On navodi da Veselji može želeti i da zemlja Nedođija bude deo samoproglašenog Kosova, ali to nije realno, kao što nisu realni ni njegovi snovi o Preševu, Medveđi i Nišu, ili takozvanoj „velikoj Albaniji“.

- Kadri Veselji, inače poznat po tome što voli da preti ratom i otimanjem teritorija, treba da zna da nije mudro pretiti nasiljem, pogotovo ne jačem od sebe - kaže Ðurić.

Ðurić je ukazao da je nastupilo vreme dijaloga, u kojem se problemi ne rešavaju "podmuklim napadima iz potaje, što njemu kao nekadašnjem komandantu terorističke OVK možda nije lako da razume, ali vremena će biti i za suočavanje sa realnošću".

Daljinac

M.Ivas (marko.ivas@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kuljac

    22. mart 2018 | 12:03

    On kada bi znao da bi voleli mi Albanci da smo u Srbiji, ne bi ovako pričao gluposti. Kosovo je ubedljivo najsiromasniji deo u Evropi, bez ikakve perspektive.

  • Lule

    22. mart 2018 | 11:50

    Moze, preseli sve koji zele u tvoje dvoriste.

  • Srle

    22. mart 2018 | 12:13

    U u zatvor na 10 godina bi trebalo da ide.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA