≫ 

ZAVRŠENI RAZGOVORI U BRISELU: Vučić se sastao sa Mogerini, Stefanović spominjao iznenađenje (FOTO)

Oko 21 sat predviđena je zajednička radna večera Vučića, Tačija i Mogerini

  • 29

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras u Sedištu Evropske službe za spoljne poslove u Briselu sa šeficom EU diplomatije Federikom Mogerini.

Vučić i Tači večeras u Briselu o DVE TEME: EU ima jasna očekivanja

Šefica EU diplomatije Federika Mogerini rekla je da Unija pridaje veliku važnost punoj primeni svih postojećih sporazuma iz dijaloga Beograda i Prištine, a posebno je naglasila neophodnost uspostavljanja Zajednice srpskih opština. Takođe je istakla značaj primene dogovora iz oblasti energetike i završetak mosta u Kosovskoj Mitrovici.

- Visoka predstavnica je naglasila važnost koju EU pridaje punoj primeni svih postignutih sporazuma i pri čemu je poseban akcenat satvila na uspostavljanje Zajednice srpskuh opština, sporazu o energetici i nastavak završetka mosta u Mitrovici - piše u saopštenju Evropske službe za spolje poslove izdatom posle večerašnjeg sastanka Mogerni sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem.

Foto: Tanjug/SLUZBA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA PREDSEDNIKA SRBIJE

Evropska služba za spoljne poslove navodi da se u Briselu razgovaralo o pripremama za sveobuhvatni dogovor o normalizaciji odnosa i da je razmotren napredak u primeni već postojećih sporazuma.

- Visoka predstavnica je pozdravila nastavak posvećenosti oba predsednika normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova i podsetila da je napredak obe strane na njihovom evropskom putu povezan sa napretkom u dijalogu - zaključuje se u saopštenju EEAS.

Predsednik Vučić po dolasku u Brisel razgovarao je najpre, nešto posle 19. časova, sa direktorkom za Zapadni Balkan u EEAS Angelinom Ajnhorst, javlja izveštač Tanjuga iz Brisela.

Tom sastanku prisustvovao je i kosovski predsednik Hašim Tači.

Foto: Promo

Prema informacijama Tanjuga, taj sastanak prethodio je bilateralnim razgovorima Vučića i Tačija sa šeficom diplomatije EU Federikom Mogerini.

Posle sastanka sa Ajnhorst, najpre je sa šeficom diplomatije razgovarao Vučić, a potom Tači.

Foto-ilustracija: Tanjug/Tanja Valič

Oko 21 sat predviđena je zajednička radna večera Vučića, Tačija i Mogerini.

Kako je Tanjugu rečeno iz EU, večera u sedištu Evropske službe za spoljne poslove, trebalo bi da traje do 22 sati.

Iz EU je najavljeno da će se razgovarati o celovitoj normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova kao i o implemetaciji dogovora koji su već postignuti u dijalogu ali još nisu primenjeni.

Inače, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da je predsednik Srbije večeras u Briselu i da očekuje težak sastanak i za njega "ali poznajući ga biće to veoma težak sastanak i za njih".

Foto: A. Nalbantjan

- Siguran sam da će Vučić imati što šta da im kaže i neće ih štedeti ni na koji način. Ono što mogu da kažem je da očekujem da Vučić može da im priredi neko iznenađenje i ne bih isključio mogućnost da mi donesemo odluku o formiranju ZSO samostalno i da nas baš briga šta će bilo ko na to da kaže - zaključio je Stefanović.

Ovo je treći sastanak Vučića i Tačija u ovom formatu, a prvi ove godine. Do ovih razgovora dolazi nakon što trodnevni razgovori na tehničkom nivou nisu doveli do napretka.

Uoči sastanka predstavnici Beograda nisu imali velika očekivanja, imajući u vidu nespremnost Prištine i međunarodne zajednice da razgovara o određenim temama i da čini kompromise, preneo je RTS.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA