≫ 

Nik Dučić: Moja misija jeste da obezbedimo sigurnost i sigurno okruženje da bi se stvorili uslovi da se Srbi vrate

Pokušavamo da ojačamo kosovske sigurnosne i policijske organizacije. One jačaju i sada se vidi bolje uključivanje manjina

  • 18

Privilegija je biti na Kosovu, osećam dug zahvalnosti prema mojim precima koji su emigrirali u SAD početkom prošlog veka kako bi izbegli probleme u to vreme, a ako u sledećih devet meseci mogu da vratim taj dug, učiniću to održavanjem mira i sigurnosti, rekao je za "Politiku" novopostavljeni komandant Američkog kontigenta Kfora na Kosovu, Nik Dučić.

Paroh komandanta Bondstila otkriva detalje o njegovoj vezi sa Srbijom: Nik Dučić je iz hercegovačke porodice, jako su pobožni i fini

- Pokušavamo da ojačamo kosovske sigurnosne i policijske organizacije. One jačaju i sada se vidi bolje uključivanje manjina. Čvrsto verujem da će osećaj sigurnosti rasti na svim područjima Kosova, gde će moći bezbedno da se živi. Postoje i izazovi koje treba rešiti a među njima je i kriminal - priča pukovnik Dučić.

On navodi da je već imao početne sastanke sa kolegama na Kosovu i u Srbiji i da je uspostavio dobre odnose.

- Sarađujemo sa kosovskom policijom, rešavamo neke stvari i sa kosovskim bezbednosnim snagama, ali naše zajedničke patrole pre svega su sa kosovskom graničnom policijom i srpskim oružanim snagama. Da napomenem da je misija KFOR-a u širem smislu podrška miru i sigurnosti, kao i obezbeđenje slobode kretanja širom Kosova - kaže pukovnik, dodajući da je prijatno iznenađen poboljšanjem infrastrukture od 2010. godine, kad je poslednji put boravio na Kosovo.

Printskrin: Youtube/Tribuna Channel

Na pitanje kako se oseća kao prvi američki komandant na Kosovu srpskog porekla kaže:

- Znam da bolje razumem složenost Kosova na osnovu priča koje su bile deo mog odrastanja, poznavanja i čitanja o regiji, praćenja vesti, pa samim tim i veće svesti o etničkim i političkim osetljivostima. Kad sam ovde, tragovi koraka koje su moji preci nekad napravili čini mi se neverovatnim. Gde god izađete iz kampa Bondstil naići ćete na tragove istorije na Kosovu - rekao je.

Uprkos dosadašnnjim naporima međunarodnih snaga za održavanje stabilnosti i mira, Srbi koji su se iselili strepe od povratka u svoje kuće, a "Politika" Dučiću postavlja pitanje šta bi im poručio.

- Razumem da traje povratak ljudi i imovine. Znam da američka ambasada u Prištini pažljivo prati taj proces. Moja poruka onima koji žele da se vrate jeste da to treba da pokušaju, i da im se vrati imovina. Nažalost, postoje i prepreke koje se moraju prevazići i znamo koje su to. Znam da je u nekim slučajevima vrlo traumatično vratiti se i to je lična odluka sa kojom se moraju večno boriti. Ipak, nadam se da će pokušati. Moja i misija KFOR-a jeste da obezbedimo sigurnost i sigurno okruženje da bi se stvorili uslovi da se Srbi vrate - priča Dučić.

VIDEO: Ruski bombarder budućnosti, Su-57 avion pete generacije

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dragana

    24. mart 2018 | 08:07

    Cini mi se da ga vise drugi dozivljavaju kao srbina nego on sam sebe. Obrni okreni, potomak jeste, srbin nije

  • Pera Kojot # 1

    24. mart 2018 | 00:45

    Ajde da vidimo i to Srbine! Cim nesto pokusas ima da te smene!

  • GROF

    24. mart 2018 | 01:07

    Pazi sta radish Nik ti si SRBIN....nemoj da dozvolish da ti se preci prevrcu u grobu....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA