≫ 

Traže da se izjasnimo o slučaju "Skripalj": Srbija pred izborom - Zapad ili Rusija

- Očekujemo još povlačenja stranih diplomata, od nas traže i da se izjasnimo o slučaju ’Skripalj‘, tu je i pitanje ekonomskih odnosa Kinom, zatim regionalne stabilnosti… - rekao je Dačić

  • 53

Srbija je ponovo, ničim izazvana, uvučena u diplomatski rat EU i Rusije, započetom zbog trovanja bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije u Engleskoj, za koje London optužuje Moskvu!

Dačić poručio da se u svetu ne vodi hladni, već ledeni rat: Evo šta očekuju od Srbije

Prema rečima srpskog šefa diplomatije Ivice Dačića, naša država bi morala i da se izjasni o čitavom slučaju "Skripalj" koji od 4. marta potresa evropsku javnost zbog napada nervnim gasom na dvostrukog agenta.

Britanija izabrala sledeću metu: Traži da se istraži sumnjivi ruski kapital zbog trovanja špijuna

Ovo više nije hladni rat koji se vodi u svetu, ovo je ledeni rat. Očekujemo još povlačenja stranih diplomata, od nas traže i da se izjasnimo o slučaju ’Skripalj‘, tu je i pitanje ekonomskih odnosa Kinom, zatim regionalne stabilnosti… - rekao je Dačić.

Oglasila se Moskva! Nervni otrov "Novičok" nije proizveden u Rusiji

Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović

Rusija s jedne strane ponavlja da "apsolutno i nedvosmisleno" nije povezana sa slučajem Skripalj, zvaničnici EU su s druge složni oko ocene da "su čvrste osnove da Rusija stoji iza ovog užasnog napada".

Na nedavno održanom samitu u Briselu, predstavnici zemalja Evropske unije već su dogovorili da preduzmu kaznene mere protiv Moskve, dok je Velika Britanija proterala 23 ruskih diplomata. Rusija je uzvratila istom merom i naredila proterivanje 23 britanskih diplomata, prenela je agencija AP.

Foto: Tanjug/AP

Rusija će odgovoriti na isti način ukoliko Sjedinjene Američke Države proteraju ruske diplomate. U ovakvim slučajevima odgovor Moskve je zasnovan na reciprocitetu - rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, a preneo Rojters.

Slične korake za sada planiraju da preduzmu Francuska i Nemačka, dok su na brifingu MSP Rusije, prema pisanju lista Komersant i izjavi ambasadora Rusije u Srbiji Aleksandra Čepurina, sa stranim ambasadorima i diplomatama poziciju Moskve podržali jedino Srbija i Venecuela.

Gde je tu Srbija i zašto uvek mora da bira između čekića i nakovanja?

- EU pod pritiskom NATO-a, odnosno SAD, traži od Srbije da se izjasni. Pre nedelju dana videli smo zajedničku izjavu premijera i predsednika SAD, Francuske, Velike Britanije i Nemačke, ovo što se sada sprema a vezano je za odnos EU država prema Rusiji je u tom kontekstu i verovatno začetak nove politike, koja će na toj relaciji biti dramatično radikalnija nego što je do sada viđeno - rekao je za Telegraf.rs, Dušan Proroković, profesor Fakulteta za diplomatiju i bezbednost. 

Printskin: Youtube/BALKAN INFO - Zvanični kanal

On ne misli da je Srbija pijun na toj velikoj geopolitičkoj tabli. Kaže da Srbija ima prednosti, jer je preuzela tržište poljoprivrednih proizvoda u Rusiji od Poljaka, što znači da već imamo benefite od takve politike, koja će se  isplatiti dugoročno gledano.

- Kratkoročno, takve pritiske moramo izdržati - zaključio je profesor Proroković.

Karijerni diplomata Zoran Milivojević istakao je, za naš portal, da ovaj sukob ne dovodi u pitanje mir i bezbednost u Ujedinjenim nacijama, te da nema veze sa Srbijom i da iz tog razloga ne treba da držimo bilo koju stranu.

Foto: A. Nalbantjan

- Mi nemamo nikakvu obavezu, razlog da se opredeljujemo. To je sukob na relaciji London - Moskva, ali koji je ušao u globalni kontekst Rusije i Zapada. Britanci nastoje da obezbede učešće svih zapadnih saveznika. Koliko sam ja video, taj slučaj nije deo spoljne politike EU, tako da mi nemmao razlog da se izjašnjavamao i opredeljujemo za bilo koju stranu. To što ima pritisaka diplomatskih, to je druga stvar. Taj slučaj nema veze sa Briselom i ne vezuje se za nas. Pokušaj da se uvučemo u taj globalan slučaj bi bio poguban po nas - zaključio je Milivojević.

Daljinac

S.I.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA