4 svedoka, 5 istoričara, obimna dokumentacija i nezadovoljna javnost: Oprečni stavovi povodom rehabilitovanja Milana Nedića

Na današnjem suđenju Stojanović je odgovarao na pitanja suda, a njegovo ispitivanje biće nastavljeno 25. juna

  • 3

Postupak po zahtevu za rehabilitaciju srpskog premijera za vreme okupacije u Drugom svetskom ratu Milana Nedića nastavljen je danas pred Višim sudom u Beogradu saslušanjem istoričara Aleksandra Stojanovića.

Maloletnici skupljali potpise za rehabilitaciju Nedića

Na današnjem suđenju Stojanović je odgovarao na pitanja suda, a njegovo ispitivanje biće nastavljeno 25. juna, kada će mu pitanja postavljati punomoćnik predlagača rehabilitacije advokat Zoran Živanović.

Inače, Živanović je sudu predložio da izvrši suočavanje do sada ispitanih istoričara čija se stanovišta ne poklapaju, odnosno koja su oprečna, kako bi se razjasnile činjenice i protivrečnosti.

O tom predlogu sud još nije odlučio, kao ni o predlozima za saslušanje još nekih svedoka, rekao je Živanović za Tanjug.

Postupak za rehabilitaciju Nedića iniciran 2008. godine, ali je rasprava pred sudskim većem, kojoj prisustvuje i javnost počela u decembru 2015. godine, od kada je sud saslušao četiri svedoka i pet istoričara.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Sud očekuje okončanje vanprarničnog postupka, proglašenja nestalog lica za umrlo - Božidara Nedića, inače pradede predlagača rehabilitacije Aleksandra Nedića i rođenog brata Milana Nedića.

Iako nije ispitano mnogo svedoka, postupak je u više navrata bio ukočen po par meseci zbog pribavljanja određene dokumentacije od službi bezbednosti i rasprave o njima, kao i zbog zahteva jevrejskih opština da se umešaju u postupak i osporavaju vraćanje građanskih prava Nediću.

Sud, međutim, pravo mešanja nije dozvolio, a tu odluku je potvrdio i Apelacion sud, budući da je ovo "jednostranački postupak" koji se vodi po pravilima vanparničnog postupka i nema "druge strane".

Foto: Tanjug/Srđan Ilić

Nedićevi potomci zatražili su zahtevom za rehabilitaciju od suda da poništi Uredbu Vlade FNRJ kojom je Milan Nedić proglašen za narodnog neprijatelja i na osnovu koje su mu oduzeta građanska i imovinska prava, odnosno da ga rehabilituje.

Milan Nedić nikada nije bio osuđen, niti je protiv njega podignuta optužnica. Navodno je u pritvoru izvršio samoubistvo, a nikada nije objavljeno gde je sahranjen.

Postupak po zahtevu za rehabilitaciju izazvao je negodovanja u javnosti, budući da jedan deo građana smatra da je Nedić zločinac i da sud treba da odbije rehabilitaciju.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    26. mart 2018 | 15:56

    Kakvo je prokletsvo da su Srbi podeljen narod kroz istoriju ,a jos neverovatnije imate istoricare koji su istu skolu ucili a jedni pricaju jedno a jedni drugo ,mene vise zanima uzrok podela Srba nego sva ova desavanja jer kad otkrijemo uzrok onda posledice nestaju!

  • Zoran

    26. mart 2018 | 14:36

    Nasao sam slucajno na internetu potpise ljudi koji trazili da se NE zabrane Tompsonove pesme. Kad sam video gomilu doktoira nauka, profesora, bar 80%, zgranuo sam se. Nista ja, samo kazem.

  • SrbIN

    27. mart 2018 | 16:18

    Istoričari znaju ono što su učili. Po njima Sremski front je dobar iako je mladi srpski naraštaj stradao. Nemci polako potiskivani i bez nas bi izgubili a golobradi srpski dečaci izginuli bezpotrebe. Pogledajte samo po seoskim domovima kolike su liste imena mladića od dvadeset godina. Što neubiše Nemci ubi tito.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA