≫ 

Srbi dali rok Prištini! Imate TRI NEDELJE ili sami formiramo ZSO: Zaključci i glavne poruke zajedničke sednice u Kosovskoj Mitrovici (FOTO)

Ukoliko Priština ne bude spremna da u naredne tri nedelje počne da radi na formiranju ZSO, srpske opštine i institucije će same početi formiranje ZSO, njenih tela i institucija

  • 3

Odbornici deset opština sa srpskom većinom na KiM usvojili su danas jednoglasno zaključke, kojima najavljuju formiranje ZSO, ako Priština ne preduzme konkretne korake u naredne tri nedelje, zahtevaju kažnjavanje nalogodavaca napada na učesnike unutrašnjeg dijaloga pre dva dana i traže od međunarodnih misija da povećaju budnost i preventivno deluju u slučaju napada na pripadnike srpskog naroda. 

Iza ovog znaka staće svi Srbi sa severa: Predstavljen logo Zajednice srpskih opština (FOTO)

Legalni i legitimni predstavnici srpskog naroda opština Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok, Leposavić, Gračanica, Ranilug, Štrpce, Klokot, Novo Brdo i Parteš“ na zajedničkoj sednici doneli su zaključak sa tri zahteva.

48 sati posle brutalne akcije kosovske policije novi sastanak na istom mestu: Šta čeka Srbe?

- Ukoliko Priština ne bude spremna da u naredne tri nedelje počne da radi na formiranju ZSO, srpske opštine i institucije će same početi formiranje ZSO, njenih tela i institucija. Mi smo sprmeni da na stvaranju statuta ZSO radimo u saradnji sa Beogradom u Prištinom onako kako je predviđeno sporazmom - navodi se u prvoj tački.

120 odbornika u Mitrovačkom dvoru o sudbini Srba na Kosovu: ZSO je za nas krvno političko pitanje! (FOTO)

Foto: Tanjug/Zoran Zestic

- Početkom rada na stvaranju ZSO u tom smislu smatram isključivo jasno i javno pokazanu spremnost da se na tome radi, ne deklrarativno, ali i neuzimajući u obzir odluke ustavnog suda kojima su poništena 22 od 23 principa za osnivanje ZSO. Takav pokušaj da se na tome radi bi za nas značio isto što i neformiranje i u tom slučaju bismo, takođe, započeli njeno formiranje na način predviđen sporazumom - najavljuje se u zaključcima iz Mitrovice.

Sa sastanka je upućen zahtev da se nalogodavci i izvršioci „terora nad građanima, predstavnicima srpskog naroda i medija od 26. marta najhitnije procesuiraju i kazne, a ministar unutrašnjih poslova i direktor policije podnesu ostavke". 

Foto: Tanjug/Zoran Zestic

Takođe pozvani su međunarodni predstavnici prisutni na ovim prostorima, pre svega KFOR i Euleks da povećaju budnost i preventivno deluju u slučaju napada na srpski anrod i njegove predstavnike u narednom periodu, jer je to obaveza koja proističe iz njihovog mandata.

-  Za svako remećenje mira i ugrožavanje imovine i života naših građana smatraćemo ih odgovornim - poručuju opštine sa srpskom većinom.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA