Rojters: Srpska vojska pokazala mišiće

Vežba je izvedena tri dana nakon što je kosovska policija upotrebila silu da rastera srpske demonstrante u Kosovskoj Mitrovici

  • 11

Pod budnim okom predsednika Aleksandra Vučića i stranih diplomata, Vojska Srbije pokazala je "mišiće", pucanjem iz bojeve municije u simuliranom napadu na položaje pobunjenika na poligonu Pasuljanske livade, u okviru vežbe "Sadejstvo 2018".

U Hrvatsku stiže 12 borbenih aviona F-16: Evo šta Vučić kaže na to (FOTO) (VIDEO)

Taktička vežba "Sadejstvo 2018" usledila je tri dana nakon što je kosovska policija upotrebila silu da rastera srpske demonstrante u Kosovskoj Mitrovici na nemirnom severu Kosova i nakratko privela zvaničnika srpske vlade, piše britanska agencija.

Taj incident je, kako se ocenjuje, "pojačao već napete odnose između Srbije i Kosova".

Vežba, u kojoj je učestvovalo više od 900 vojnika, deo je planirane obuke za 2018. godinu.

Foto: Tanjug/DImitrije Goll

- Uvek smo bili dobri vojnici, želimo da imamo više takvih, želimo da budu još bolje obučeni - rekao je Vučić nakon vežbe.

Srpski vojni budžet u 2018. je 70,5 milijardi dinara, odnosno 595 miliona evra, što je 23,6 procenata više nego prošle godine, napominje agencija i dodaje da srpska vojska uglavnom koristi sovjetsku tehnologiju iz 80-ih godina, ali da Beograd želi da modernizuje svoju opremu.

Britanska agencija Rojters navodi da je Srbija kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, ali i jedna od malobrojnih država Balkana koje nisu članice NATO saveza, krajnje nepopularnog, kako ističe, među Srbima od bombardovanja čiji je cilj bio proterivanje srpskih snaga sa Kosova.

Foto: Tanjug/DImitrije Goll

Srbija, koja je proglasila vojnu neutralnost, pridružila se 2006. godine programu NATO-a Partnerstvo za mir i 2015. potpisala Individualni akcioni plan partnerstva (IPAP) – najviši stepen saradnje Alijanse i jedne zemlje koja nema aspiracije da joj se pridruži, navodi Rojters.

Rojters napominje da Srbija takođe gaji i bliske vojne veze sa Rusijom, svojim tradicionalnim pravoslavnim i slovenskim saveznikom.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • NA NOVOJ ADRESI

    29. mart 2018 | 23:00

    Bravo VOJSKO SLUZIMO SRBIJI!!!

  • SRBIJA RUSIJA

    30. mart 2018 | 02:56

    ZIVELA SRBIJA KOSOVO I SRPSKA VOJSKA!!!

  • Dragan BN

    30. mart 2018 | 11:15

    Bio sam u ratu u Bih,mogu samo reci da rat treba biti zadnja opcija,Vojska Republike Srpske od 1992-1995 je imala 23000 poginulih vojnika,od toga je 75% mladica od 19-25 godina,dakle momaka koji su tek poceli da zive,to je najmanje 20000 manje porodica i najmanje 40000 malih Srba,previse za tako mali narod nas,zato rat zadnja opcija,ali akp se mora onda mora...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA