Haradinaj smenio ministra policije i šefa tajne službe

Kosovski premijer tvrdi da je to uradio zbog hapšenja šestorice turskih državljana i njihovog proterivanja u Tursku, Alijansa za novo Kosovo u to ne veruje

  • 19

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj, kako je bilo najavljeno, smenio je danas ministra unutrašnjih poslova i šefa tajne službe, posle hapšenja i proterivanja šestorice turskih državljana povezanih, kako se tvrdi, sa pokretom Fatulaha Gulena, javili su prištinski mediji.

RAT NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: Đurić i Haradinaj ukrstili koplja na Fejsbuku i Tviteru

U saopštenju vlade se navodi da je operacija hapšenja i depotovanja šestorice turskih državljana izvedena bez dozvole premijera Ramuša Haradinaja.

- Na osnovu ustavnih nadležnosti, kao premijer Republike Kosovo, zatražio sam odmah smenu direktora Kosovske obaveštajne agencije, Dritona Gašija i ostavku ministra unutrašnjih poslova, Flamura Sefaja - navodi se u saopštenju kosovske vlade.

Haradinaj je, naime, u prvom reagovanju na hapšenje šestorice turskih državljana i njihovo proterivanje u Tursku, juče rekao da ga o toj akciji nije obavestila nijedna prištinska institucija.

Odluka o smeni ministra unutrašnjih poslova, Flamura Sefaja, i šef kosovske tajne službe, Dritona Gašija, doneta je sinoć na hitno sazvanom sastanku kojem su, osim Haradinaja prisustvovali predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači i minstar spoljnih poslova Bedžet Pacoli.

Foto: president-ksgov.net

Pacolijva Alijansa za novo Kosovo ne prihvata odluku o smeni Sefaja i zatražila je od Haradinaja razjašnjenje. Haradinaj je, kako prenosi GazetaExpres odbio zahtev Pecolija da preinači odluku o smeni Sefaja.

Portal podseća da je smenu ministra Sefaja tražila i Srpska lista kao uslov za formiranje Zajednice srpskih opština, a nakon hapšenja šefa vladine Kancelarije Marka Ðurića, u ponedeljak u Kosovskoj Mitrovici.

Portal Ekspres, pozivajući se na svoje izvori u Pecolijevoj stranci, piše da je Haradinaj smenio ministra Šefaja po zahevu Liste Srpske, koju je, kako se navodi, predvodio zamenik ministra kosovske policije u ostavci, Milan Radojević. Iako je odluku o smeni dvojice funkcionera potpisao Haradinaj sa obrazloženjem da je to zbog oduzimanja boravišnih dozvola turskim državljanima i njihovoj deportaciji u tursku, u Alijansi za novo Kosovo u to, kako se navodi, ne veruju.

Foto: kosovopolice.com

Jučerašnje hapšenje i deportacija šetorice turskih državljana izazvalo je žestoka reagovanja predstavnika privremenih institucija, ali i opozicije.

Predstavnici privremenih institucija među kojima su Hašim Tači, Kadri Veselji i Haradinaj nisu bili ni informisani o toj akciji, koju je, prema pisanju turske državne agencije Anadolija, izvela turska tajna služba, a prema tvrdnji prištinskih medija akciju su sproveli kosovska obaveštajna agencija i kosovska policija..

Šef opozicione parlamentarne grupe pokreta Samoopredeljenje, Glauk Konjufca je rekao da je hapšenjem i proterivanjem turskih građana, došlo je do kolapsa svih institucija u Prištini.

Foto: Tanjug//Bojan Slavkovic

- To je presedan da se desi u jednoj evropskoj zemlji, ovde smo videli kolaps svih državnih segmenata. Tri najvažnije političke figure su izašle i rekle da o tom hapšenju nisu bile obaeštene - rekao je Konjufca za Kosovapres.

On je upozorio da su tim činom pogažena ljudska prava i evropske konvencije.

- U svakoj evropskoj državi u kojoj bi se desilo ovako nešto, pala bi vlada - rekao je Konjufca.

Ukazao je da će šestorica deportovanih u Turskoj biti progonjeni samo zbog, kako je naveo, svojih uverenja i ni zbog čega drugog.

Premijer izlazi i kaže da mu nije znao ništa o tome, parlament osuđuje taj čin, i svi žele da budu amnestirani - izjavio je Konjufca.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    30. mart 2018 | 17:45

    Naucite ih prvo da ne gube okvire sa municijom po ulici. I vi ste mi neka jedinica,hapsite ljude sa olovkama u rukama. Zivela nasa Srbija !

  • Ama

    30. mart 2018 | 12:47

    Sto Srbija ne pocne da radi na tome da smesti nonstop neke neprijatne/negativne dogadjaje siptarskim politicarima,u cilju da ih posvadjaju sa sto je moguce veci broj zemalja i tako gube poverenje i amerikanaca i evropljana. Objavite ovo molim vas.

  • mića

    30. mart 2018 | 12:50

    kako se pravdaju velikom gazdi, ali neće vam to pomoći nićete uskoro smenjeni...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA