Žestoke reakcije iz krugova EU na hapšenje i deportaciju turskih državljana sa Kosova: Sad je prijatelj Turske

Isto pismo Rebeka Harms je posla i evropskom komesaru Johanesu Hanu, Komesaru za politike susedstva EU i pregovore za proširenje

  • 1

Evropska unija treba da razmotri i blokira put Kosova ka EU zbog priklanjanja Turskoj i njenom autokratskom lideru Redžepu Tajipu Erdoganu, stav je dela zvaničnika Evropskog parlamenta i drugih organizacija među kojima i Centra za slobode u Stokholmu, jedanog od najvećih u Evropi.

Balkan - mesto sudara velikih sila: Novi igrač se uključio u borbu za Kosovo

Hapšenje šestorice turskih državljana koji su živeli na Kosovu i njihova deportacija u Tursku, koja ih optužuje za pripadnost pokretu FATO, kojim rukovodi verski lider u egzilu Fetulah Gulen, izazvala je žestoke reakcije u različitim krugovima EU, prenela je RTK.

Foto: Fetulah Gulen Profimedia/AFP/Zaman Daily

Reakcija je, kako se navodi, došla od zvaničnika unutar EP, do predstavnika različitih organizacija koje se bave ljudskim pravima, a koje pozivaju Evropsku uniju da Kosovo posmatra kao prijatelja Turske i Redžepa Tajipa Erdogana, a na kao, kako se navodi, "državu koja ima aspiracije da postane deo EU".

Rebeka Harms, portparolka Grupe zelenih u EP i stručnjak za pitanja Turske pozvala je EU da da politički azil i zaštiti pripadnike Gulenovog pokreta koji su na meti, kao je navela, predsednika autokrate - Erdogana i turske vlade.

- EU treba da se pobrine da države članice EU reaguju zajedno, nudeći politički azil „gulenistima“ i da se obezbedi to da u EU ne bude država koje su sa Erdoganovom Turskom - napisala je Rebeka Harms u pismu koje je poslala Federiki Mogerini, potpredsednici EK i visokoj predstavnici za spoljne poslove EU.

Foto: Redzep Erdogan Tanjug/AP

Isto pismo ona je posla i evropskom komesaru Johanesu Hanu, Komesaru za politike susedstva EU i pregovore za proširenje.

Harmsova je reagovala nakon što je objavljeno mišljenje publiciste i poznatog novinara Nejta Šenkana u „Vašington Postu“ u kome se hapšenje „gulenista“ ocenjuje kao uspeh „Erdoganovog lova i predaje Kosova pred njim“.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stole

    3. april 2018 | 15:30

    Kako to da vas puleni ne slušaju? Vole oni samo one koji više plate, shvatićete jednom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA