Puč u Prištini: Borba za sultanski presto dok tajne službe hapse!

Kome se bliži kraj, Tačiju ili Haradinaju? Telegraf istražuje ko bi mogao da zauzme lidersko mesto u eventualnoj novoj Vladi Kosova i šta će biti epilog poljuljanih odnosa Prištine i Ankare

  • 10

Deset godina nakon jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, a tačno pet od potpisivanja Briselskog sprorazuma, situacija na Kosovu je sve gora. Zajednice srpskih opština, čije je formiranje predviđeno Briselskim sporazumom, nema ni za lek, a situaciju je dodatno podgrejalo i hapšenje direktor Kancelarije za KiM  Marka Đurića. Situacija je eskalirala hapšenjem turskih građana na Kosovu i njihovom deportacijom u Tursku. Oni su se, naime, sumnjičili za povezanost sa pokretom Fetulaha Gulena.

Putin i Erdogan pustili kandže ka Balkanu: Kako će odgovoriti Tramp i šta čeka Srbiju

Tapšanje po leđima od turskog predsednika Tajipa Erdogana za ovu akciju dobio je predsednik Kosova Hašim Tači, dok je premijer Kosova Ramuš Haradinaj koji je zbog ove akcije, koja se kako kaže odvijala bez njegovog znanja,  naručio smenu kosovskog ministra policije Fljamura Sefaja i šefa obaveštajne agencije Dritona Gašihja, žestoko revoltirao turskog lidera. Ovaj potez izazvao je gnev Erdogana prema Prištini, nazivajući ovaj akt antiturskim. Nakon što su Sefaj i Gaši podneli ostavke, postavilo se pitanje opstanka kosovske Vlade. Sa druge strane, izlazak Srpske liste iz kosovske Vlade, najavio je prevremene izbore na Kosovu.

Za to vreme albanski premijer Edi Rama sastao se najpre sa predsednikom Kosova Tačijem, a potom i sa liderom opozicionog pokreta Samoopredeljenja, Aljbinom Kurtijem, i Inicijative, Fatmirom Ljimajem, sa kojima je viđen u jednom restoranu u Tirani.

Postavlja se pitanje ko će od dosadašnjih "glavešina" opstati i koliko njihov opstanak u Vladi Kosova zavisi od svetskih sila.

Foto: Profimedia/Zuma Press - News, Tanjug/AP

BEĆAJ: TAČI SE PONAŠA KAO SULTAN. SITUACIJA VEOMA KRITIČNA

Kosovski analitičar Behljuj Bećaj za Telegraf.rs kaže da su događaji na Kosovu prekretnica u načinu kako će se  dalje voditi politika, jer, kako ocenjuje, nisu ispoštovane hijerarhijske obaveze političkih čelnika na Kosovu.

- Predsednik Tači deluje kao da je sultan Kosova, a sve manje sa svojim kompetencijama, a sa druge strane imamo premijera Haradinaja koji nije upućen u ozbiljne događaje koji su se odigravali na Kosovu poslednjih dana. Situacija je veoma kritična, ali ja ne mislim da nije rešenje da se ide na prevremene izbore, jer nemamo na vidiku ozbiljne političke subjekte, koji bi eventualno posle izbora kvalitetno promenili situaciju. Zbog toga mislim da je realno ići na privremeno tehničku Vladu - napominje Bećaj.

On objašnjava da bi ovakva Vlada u narednih šest meseci mogla da pripremi u potpunosti izborni sistem, Ustav Kosova, kao i neke političke stranke, ali i njihove lidere.

- Na taj način bismo  mogli da rešimo neka važna pitanja, kao što je Zajednica srpskih opština, nastavak dijaloga sa Beogradom. Trenutno ne vidim ozbiljne faktore koji bi mogli da iznesu ovaj težak teret, jer su degradirani socijalno, politički, pravno, moralno - kaže nam Bećaj.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

JANJIĆ: ANKARA ORGANIZOVALA PUČ NA KOSOVU PREKO SVOJE TAJNE SLUŽBE

Govoreći za Telegraf.rs analitičar Dušan Janjić kaže da nema sumnje da je Ankara preko svoje tajne službe organizovala institucionalni puč na Kosovu, jer je sa kosovskom obaveštajnom agencijom verovatno uz znanje Hašima Tačija organizovala hapšenje i izručivanje Gulenista.

- To je ozbiljan izazov za Kosovo koje pretenduje da postane članica EU i NATO, i zavisi od podrške Vašngtona i EU, i ovim činom stvorena je ozbiljna podela. Postavlja se najpre pitanje ko kontroliše lokalne vlasti i obaveštajnu zajednicu Kosova i da li sada Vlada Kosova ima istu politiku. Lider Demokratske partije Kosova Kadri Veselji u ovom momentu nije uzeo Tačijevu stranu, što znači da postoji jedan prostor da se ne ide na izbore i ja mislim da vanrednih izbora neće biti - smatra Janjić.

On objašnjava da Kosovo sada ima dva velika problema.

- Jedan je da je ranjivo na spoljne obaveštajne intervencije i drugi što je to neočekivano iz Turske. Postojavlja se pitanje da li Kosovo bez obzira što je hapsilo borce Islamske države sposobno da se odupre islamskom terorizmu u onom delu koji finansira i podržava Ankara. To su dva velika iskušenja. Da li će ostati Tači ili Haradinaj ne zavisi od njihovog odnosa, zavisi od procene koja će se napraviti u Vašingtonu, Briselu i Berlinu. Kriza je tu, Kosovo je nestabilno, a novi izbori ne odgovaraju nikome od ovih koji su sada na vlasti jer bi konačno doveli Samoopredeljenje na vlast - kazao nam je Janjić.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Дадоредстар

    5. april 2018 | 12:56

    Устав Републике Србије није измјењен колико ја знам тако да ова двојца могу комотно пут матичне земље Албаније јер не прихватају земљу Србију као своју матичну земљу!!???

  • Brane

    5. april 2018 | 13:07

    Dok god teroristi iz ovk vladaju kosovom nema tu vajde

  • Neky

    5. april 2018 | 12:44

    Treba smeniti obadva...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA