Kosovo je tema broj 1 na relaciji Beograd-Vašington: Šta još otkriva američki profesor?

- Vašingtonu je jasno da dijalog koji vodi Evropska unija u Briselu očigledno neće funkcionisati - kazao je Džozef

  • 87

Intenzitet i dinamika najavljenih razgovora ključnih evropskih političara sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, uključujući ponovni poziv kancelarke Angele Merkel, kao i planirane sastanke sa Mogerini i Makronom, govore o najmanje dve stvari.

Vučić ponovo kod Merkelove: Novi susret za nepuna dva meseca

Jedna je da se međunarodnoj zajednici žuri da zatvori "slučaj Kosovo", a druga - da je jasno da to neće moći mimo Srbije, odnosno Vučića, jer nijedno rešenje za Kosovo koje bi Srbiju ostavilo nezadovoljnom i frustriranom međunarodnom ne/pravdom ne bi osiguralo održiv mir i bezbednost u regionu.

Nebojša Stefanović se oglasio povodom izjave Edvarda Džozefa: Ona je skandalozna i nadam se da nema podršku SAD!

Dok se žurba, kad je reč o evropskim zvaničnicima, više čita između redova, preko okeana se o njoj bez pardona govori.

Profesor američkog Univerziteta "Džons Hopkins" Edvard Džozef ukazuje da za Vašington status kvo nije opcija, a na pitanje da li SAD imaju ambiciju da se pitanje Kosova reši ove godine - odgovara da je "očigledno da će Kosovo biti pitanje broj jedan između Vašingtona i Beograda".

- Vašingtonu je jasno da dijalog koji vodi Evropska unija u Briselu očigledno neće funkcionisati - kazao je Džozef.

To je konačno postalo jasno i evropskim partnerima, među kojima je sazrelo mišljenje da dijalog Beograda i Prištine u Briselu ne daje i neće dati rezultate, te da se mora "pogurati".

Foto: Tanjug/SLUZBA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA PREDSEDNIKA SRBIJE

To za Tanjug kažu i eksperti za spoljnu politiku.

Poziv koji je kancelarka Merkel uputila predsedniku Vučiću je ohrabrujući znak, kaže bivši ambasador Srbije u Berlinu Milovan Božinović i objašnjava da on pruža mogućnost da se dijalog pomeri sa mrtve tačke.

- U toj proceni je naša vlast sigurno u pravu - kaže Božinović, a predsednik Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić ukazuje da drugi bitan momenat, a to je da su Merkel i predsednik Srbije izgradili kredibilan odnos poverenja, koji može pozitivno uticati na rešavanje izazova na Balkanu.

Markus Schreiber

Miletić, međutim, ne veruje da od Nemačke, odnosno susreta Merkel - Vučić, 13. maja, možemo da očekujemo trajno rešenje, već samo bolje razumevanje srpske situacije i stvaranje uslova da se u doglednom roku stvari reše.

- Treba imati u vidu da Nemačka politika ima jednu konstantu, te da ta konstanta nije u skladu sa kompromisima koje Srbija traži kako bi izgradila trajno rešenje na Balkanu - primećuje Miletić.

Dejan Miletić Printskrin: Youtube/Novo jutro - Dea i Sarapa

Božinović, pak, veruje da je, u situaciji u kojoj je dijalog evidentno u krizi, potrebno da značajne zemlje nešto učine, da nas približe i poguraju stvari.

Pitanje je samo - u kom pravcu?

U tom pitanju je i prostor, ma kako sužen, sa kojim računa predsednik Vučić, čovek koji, kako je to ovih dana rekao jedan srpski novinar, ništa od Kosova i na Kosovu nije izgubio, a od kojeg se očekuje, i ovde, u Srbiji, i van nje, da sačuva šta se sačuvati može.

Milovan Božinović Printskrin: Youtube/RTV Pink

Stoga, kako se pretpostavlja, Vučić i ide u Berlin kod kancelarke, da proveri šta se još može obezbediti.

Iako su svetski politički centri negde jasno, a negde u rukavicama rekli šta se od Srbije očekuje, Vučićeva šansa, a time i šansa Srbije je u činjenici da priča sa Srbijom nije završena.

Predsednik Srbije taj razgovor više, očigledno neće da vodi za stolom sa Tačijem, u situaciji u kojoj je jasno da Tači ništa ne odlučuje i posle događaja na Koaosvu koji su Prištinu teško kompromitovali čak i kod saveznika i mentora u međunarodnoj zajednici.

U tom svetlu treba gledati i pitanje - šta Vučić može da očekuje od kancelarke, sa kojom ne razgovara birokratskim jezikom evropske administracije, već praktičnim i jasnim rečnikom.

Foto: Tanjug/Zoran Zestic

Kosovo je, naime, kompeksno pitanje, ne samo pitanje statusa, već i niz pitanja koja iz toga proizlaze, a koja takođe moraju biti rešena sveobuhvatnim sporazumom o normalizaciji odnosa.

Predsednik Vučić ni u jednoj izjavi nije ostavio dilemu da Kosovo za nas nije gola teritorija, već teritorija na kojoj žive Srbi, kojima se moraju garantovati prava...

Tu je i pitanje imovine, o kojoj Priština neće da razgovara, potom pitanje zamrznutih para od privatizacije srpskih kompanija, rudnog bogatstva, Gazivoda, Trepče. . .

Merkel je neko ko to može da razume.

Kao i argumentaciju, koju joj, svakako, predočava Vučić, da se Srbija, ključna zemlja regiona, ne sme ostaviti bez ičega u rukama, ako se neće zamrznuti konflikt - u tom slučaju, širih razmera nego što to sada jeste.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Partizan pa Bog

    7. april 2018 | 16:25

    Verovatno da je opcija podele KIMe jedina opcija za Srbiju , formiranjem ZSO je samo trenutna opcija podela moze da stavi tacku na KIMu . Gubimo puno ali izgleda da bi to jedino bilo pravo resenje.

  • mihailovic

    7. april 2018 | 16:20

    nema dijaloga sa amreikancima koji su ratni zlocin pocinili nad Srbijom 1999 i vojno okupirali juznu Srbiju Kosovo i Metohiju da bi bila logisitka albanskoj OVK !

  • Hedona

    7. april 2018 | 19:59

    KM; će ostati u sastavu Srbije, a ZSO biće formirano od strane Srbije. Vlada KiM raspisaće nove izbore.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA