Priština obesmišljava dogovor o ZSO: Đurić predstavio dokument koji to dokazuje, ali i uputio jake reči pred odlazak na KiM

Plan Prištine da sve srpske sredine budu sa većinskim albanskim stanovništvom pokazuje da pričaju "šarene laže" o dogovoru, dok, sa druge strane, rade na nečemu što je sve samo ne priprema za mirnu i zajedničku budućnost

Dokument Prištine o formiranju ZSO, do kojeg je došla Kancelarija za KiM, nije ništa do obesmišljavanja prethodne tvrdnje privremenih institucija u Prištini da će formirati ZSO, rekao je danas direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić.

Poruka Marka Đurića uoči povratka na Kosovo: To je bio teroristički napad, Srbi treba da znaju da se borba nastavlja i da naše vreme tek dolazi

On je rekao da je u Prištini juče stranim diplomatama predstavljen dokument koji je nazvan "Radni mehanizam za asocijaciju srpskih opština", a da taj dokument predviđa i stvaranje nekavog Izvršnog odbora, koji treba da daje projektne zadatke Srbima.

- Tako nešto nigde nije predviđeno Briselskim sporazumom. Tim dokumentom predvideli su, ni manje ni više, nego da u timu za sprovođenje, upravljačkom timu, budu četiri predstavnika Srba. Da upravljački tim ima 12 članova, znači da ima albansku većinu. Ovaj plan takođe predviđa osnivanje nakakvog izvršnog odbora koji treba da daje projektne zadatke srpskim predstavnicima u vezi sa formiranjem ZSO, a članovi su Meliza Haradinaj, Selim Selimi, predstavnici Tačija, Veseljija, predstavnici Samoopredeljenja, Demokratskog saveza Kosova i drugih političkih stranaka nacionalnih manjina..- ukazao je direktor Kancelarije za KiM i dodao da taj dokument govori o tome da premijer privremenih institucija u Prištini Ramuš Haradinaj treba da bude nadležan za sprovođenje i formiranje Zajednice srpskih opština.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Dokument SAD i EU delili su juče, kaže Ðurić, kao svoj zvanični akt, te Beograd očekuje adekvatnu reakciju.

- Ne zaboravite da smo mi od 1912. do 1999. bili tamo država u punom kapacitetu. Ovo je autentičan dokument koji su juče ujutru uručili predstavnicima SAD i u Briselu - rekao je Đurić.

Plan Prištine da sve srpske sredine budu sa većinskim albanskim stanovništvom pokazuje da pričaju "šarene laže" o dogovoru, dok, sa druge strane, rade na nečemu što je sve samo ne priprema za mirnu i zajedničku budućnost, izjavio je on.

- Šta oni misle o mirnoj i zajedničkoj budućnosti videli smo pre dve nedelje - poručio je Ðurić.

Printskin: TV Pink

Namera Prištine, tvrdi on, jeste da pojačanim prilivom ilegalnog i delimično legalnog novca pospeši otkup srpskih imanja, da se progonom i hapšenjem Srbi zastraše, a srpski predstavnici podmićivanjem međusobno posvađaju.

- Pa će tako naši predstavnici da budu laka meta za dalje pritiske - istakao je Đurić i ponovio da sve to pokazuje da sigurno ne rade na stvaranju uslova za mirnu i zajedničku budućnost.

Kako je rekao, ne dolazi u obzir da se tako nešto ostvari, jer postoji Briselski sporazum.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Priština nema nameru da formira ZSO. I nikoga od nas, niti građane Srbije, više neće moći da slažu - zaključio je Ðurić uz komentar "da takav film neće gledati. Na pitanje kako je Srbija došla do takvog dokumenta iz Prištine, Đurić navodi da "imamo svoje kanale".

Đurić će večeras prisustvovati ponoćnoj Vaskršnoj liturgiji u manastiru Banjska.

Ðurić je na konferenciji za novinare, odgovarajući na pitanja, rekao da priču sa dozvolama za odlazak na KiM privremene institucije u Prištini koriste za svoje javno mnjenje, ali i naglasio da u svakom slučaju sloboda kretanja ne bi trebala da bude sporna ni za koga niti da se dovodi u pitanje.

Ako naš narod može da živi dole, mogu i ja da odem dole za praznik - poručio je on.

VIDEO: Ovako je pre 12 dana uhapšen Marko Đurić

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Igor Karic

    7. april 2018 | 18:04

    Njihovo spletkarenje nece ici kako su zamislili.

  • Miloš

    8. april 2018 | 08:36

    Kada su ovako podmukli i nisu za saradnju, potrebno je prekinuti sve razgovore sa njima po pitanju rešavanja KiM!

  • Rasa

    7. april 2018 | 18:16

    Albanci moraju da shvate da sve ima svoje granice a da su oni upravo sada presli sve moguce granice.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA