≫ 

Vučić stigao u Mostar: Sastao se sa Čovićem, a onda obišao radove na Sabornoj crkvi (FOTO)

Španija je jedna od tri zemlje koje, prema dosadašnjim informacijama, neće da učestvuju u svojstvu članica EU, ukoliko na samitu učestvuje nepriznato Kosovo, odnosno predstavnici Prištine

  • 37

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je danas posle podne u Mostar, gde se sastao sa hrvatskim članom Predsedništva Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem.

Glasači u Mađarskoj izabrali istinskog lidera: Vučić čestitao Orbanu pobedu na izborima

Za njihov susret vlada veliko medijsko interesovanje, te je ogroman broj televizijskih i novinarskih ekipa sačekao šefa srpske države ispred sedišta hrvatskog člana Predsedništva BiH.

Foto: Dimitrije Goll

Vučić u Mostaru sutra otvara 21. Međunarodni privredni sajam, na kojem će se Srbija, kao zemlja - partner, predstaviti kroz učešće više od 60 najjačih srpskih kompanija, kao i pratećim kulturnim programom.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Pored ekonomije i bilateralnih i regionalnih tema, predsednika u Mostaru očekuju i značajni politički razgovori, budući da će sutra razgovarati sa Bojkom Borisovim, predsednikom Bugarske koja predsedava EU, a jedna od tema mogla bi da bude predstojeći Samit EU - Zapadni Balkan, u Sofiji.

Španija je jedna od tri zemlje koje, prema dosadašnjim informacijama, neće da ucecstvuju u svojstvu članica EU ukoliko na samitu učestvuje nepriznato Kosovo, odnosno predstavnici Prištine.

Inače, predsednik Vučić je poslednji put boravio u Mostaru pre mesec dana, 6. marta, kada je učestvovao na trilateralnom sastanak članova Predsedništva BiH i predsednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Vučić je, tada, pozvao privrednike na sajam u Mostaru na kom je Srbija zemlja partner.

U Mostar, povodom Sajma privrede, dolaze i predsednik Crne Gore Filip Vujanović i hrvatski premijer Andrej Plenković.

Foto: Dimitrije Goll

VUČIĆ OBIŠAO RADOVE NA SABORNOJ CRKVI

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je radove na obnovi Saborne crkve Svete trojice u Mostaru.

On je, zajedno sa predsednikom RS Miloradom Dodikom i episkopom zahumsko-hercegovačkim i primorskim Grigorijem, pogledao dokle se stiglo sa radovima na obnovi simbola pravoslavlja u Hercegovini, crkvi Svete trojice, koja je srušena u junu 1992. Mostarski hram smatra se, uz Stari most na Neretvi, takođe srušen u ratu, jednim od simbola grada.

SRUŠENA DO TEMELJA 1992. GODINE

Nekada jednu od najviših pravoslavnih crkava na Balkanu neimari su gradili od 1863. do 1873. godine. Monumentalan i skup poduhvat tada su pomogli i carska Rusija i turski sultan Abdul Aziz, a završni pečat utisnuli su grčki ikonopisci i čuveni arhitetkta Momir Korunović, koji je početkom 20. veka podigao ulaznu kapiju, portal po kome je mostarska crkva bila čuvena.

Saborna crkva u Mostaru srušena je do temelja i spaljena u junu 1992. godine, za šta do danas niko nije odgovarao. Inicijativa za obnovu hrama pokrenuta je 2008. godine, a sa radovima se počelo 2010. godine.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Obnovu hrama pomogli su Vlada Srbije i UNESKO, a Vučić je pre dve godine, kada je posetio radove, obećao novčanu pomoć Eparhiji. Hram se nalazi na listi zaštićenih nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine i na UNESKO-ovoj je listi zaštićenih zona.

OD PRIŠTINE OČEKUJE SAMO GLUMU

Od Prištine više ne očekujem ništa, osim glume, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodao da ćemo poštovati sve formalnosti i praviti se, do nekog momenta, da nam se čini da rade na ZSO.

- Ništa, osim da glume ponešto, do prvih važnih sastanaka sa predstavnicima međunarodne zajednice. I to sam naučio. Pet godina su mogli da me varaju, pet godina su mogli da mi pričaju priče i da svaki put pomalo verujem, više ništa ne verujem - rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara u Mostaru šta se može očekivati od Prištine kad je reč o formiranju ZSO.

Foto: Tanjug/Dimitreije Goll

On je podsetio da je Priština krenula u nekakvu proceduru:

- Poštovaćemo sve formalnosti. Nema problema, poštovaćemo to... proći će 20-ti... zato što ćemo da se pravimo da nam se čini da hoćete da pravite ZSO, ali doći će vreme kada će morati da se vidi jesmo li to napravili ili nismo, imamo li statut ZSO ili nemamo - rekao je Vučić.

IMAMO PRAVO NA SVOJ STAV PO PITANJU RUSIJE

Vučić je danas rekao da se nada da neće doći do toga da SAD, kako Tramp najavljuje, kažnjavaju zemlje, uključujući i Srbiju, koje nisu uvele sankcije Rusiji-

- Bilo bi loše ako će Amerika da nas kažnjava zato što imamo pravo da postojimo i pravo na svoj stav - rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara.

On je podsetio da su nam Amerikanci prigovarali što kupujemo oružje od Rusa, ali i da mi i od Amerikanaca tražimo da kupimo naoružanje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Mostaru i sa Koordinacionim odborom srpskih udruženja i organizacija u Mostaru.

USKORO U NIŠU

Vučić je najavio da će uskoro posetiti Niš, kao što je ranije najavio, zbog svih dešavanja posle odluke da se aerodromom "Konstantin Veliki" da državi na upravljanje.

- Idem u Niš uskoro i rešavamo tamo sve - rekao je kratko Vučić.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • desa

    9. april 2018 | 16:11

    Pravi prijateljski bliski susret danas u Mostaru Covica I Vucica za primer da posluzi.

  • Maja

    9. april 2018 | 16:22

    Saradnja Srbije i BiH je na zavidnom nivou, i nadam se da će biti još bolja u budućnosti.

  • ana antic

    9. april 2018 | 19:48

    Srbija je uvek za lepe dogovore u miru.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA