Vučić stigao u Trebinje: Obišao vrtić Srbija i Saborni hram i poslao jaku poruku svim Srbima (FOTO)

Vučić i Dodik su svečano presekli vrpcu, a predsednik Srbije se okupljenim građanima obratio rečima: "Trebinjci, dobro došli u vašu kuću"

  • 88

Predsednik Aleksandar Vučić boravi u Trebinju gde je prisustvovao svečanom otvaranju Konzularne kancelarije Generalnog konzulata Srbije, zajedno sa Miloradom Dodikom. Predsednik Srbije se okupljenim građanima obratio rečima: Trebinjci, dobro došli u vašu kuću. Vučić je obišao radove na izgradnji vrtića "Srbija", kao i Saborni hram Svetog Preobraženja Gospodnjeg. Usledilo je obraćanje građanima Trebinja.

Srbina, Hrvata, Crnogorca, Bosanca i Bugarina okupila srpska truba: Lidere regiona u Mostaru dočekao orkestar Dejana Petrovića (VIDEO)

Aleksandar Vučić nakon dvodnevne posete Mostaru, boravi u Trebinju gde je zajedno sa predsednikom RS Miloradom Dodikom prisustvovao svečanom otvaranju Konzularne kancelarije Generalnog konzulata Srbije.

U Trebinje je stigao predsednik Srbije Aleksandar Vučić zajedno sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom. Dočekali su ih premijerka RS Željka Cvijanović i gradonačelnik Luka Petrović.

Vučić i Dodik su svečano presekli vrpcu, a predsednik Srbije se okupljenim građanima obratio rečima: "Trebinjci, dobro došli u vašu kuću".

Aleksandar Vučić je obišao Saborni hram Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju, sa predsednikom RS Miloradom Dodikom, premijerkom RS Željkom Cvijanović i episkopom zahumsko-hercegovačkim i primorskim Grigorijem.

Foto: Tanjug/Rade Prelic

On je razgledao crkvu iz 1888. godine, koja se nalazi u parku Jovana Dučića u centru Trebinja, a koja je obnovljena poslednji put 2008. godine.

Vladika Grigorije je upoznao predsednika Srbije sa istorijatom hrama pored kojeg se nalazi eparhiji dom i biblioteka u kojoj je 1908. godine osnovana Srpska škola.

Kancelarija Generalnog konzulata nalazi se u kući čuvenog Trebinjca Luke Ćelovića, a njen rad značajno će olakšati građanima Trebinja i istočne Hercegovine da brže dođu do srpskih pasoša i drugih neophodnih dokumenata.

Foto: Tanjug/Rade Prelic

Predsednik Vučić je obećao u Trebinju dalju pomoć i podršku Srbije razvoj tog kraja kako bi, kaže, naš narod opstao i prosperirao na prostorima na kojima vekovima živi.

Vučić je obišao radove na izgradnji vrtića "Srbija", a ponosnim i srećnim su ga učinila deca koja su ga dočekala povicima "Srbija, Srbija".

Ne može, rekao je, da se oseća ponosnije kao predsednik države nego u takvim trenucima i na jednom ovakvom mestu.

Foto: Tanjug/Rade Prelic

Presrećan je i što je urađeno nešto dobro i što se pomoglo građanima Republike Srpske, "kao što su oni pomagali Srbiju kada god je bilo potrebno i kada je bilo moguće".

Predsednik Srbije je naveo da će vrtić "Srbija" za nešto više od mesec dana biti spreman za tehnički prijem, da će u njemu biti 80 mališana i 20 u jaslicama i da se raduje što će to mesto dobiti jedno moderno zdanje.

Najavio je da će Srbija pomoći finansijski i Mrkonjić Grad, kao i obnovu starog grada Trebinje.

Foto: Tanjug/Rade Prelic

Prema njegovim rečima, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik zamolio ga je za pomoć Srbije u izgradnji puta preko Tjentišta, a reč je o nešto većem iznosu, ali će, ističe, i to pitanje biti rešeno, kako bi se obezbedila bolja veza sa Gackom i Fočom.

Kako je rekao, i Srbija i RS pomoći će i mesto Bajci, čiji meštani su, kaže, bili u svim vojskama, a napravili zajednički spomenik.

Prema njegovim rečima, najbitnije je sačuvati naš narod na njegovim ognjištima, obezbediti im ostanak i opstanak i bolju budućnost.

Foto: Tanjug/Rade Prelic

Vrtić "Srbija" gradi se sredstvima Vlade Srbije, koja je do sada uložila 500.000 evra, dok je Grad Trebinje izdvojio 106.000 konvertibilnih maraka.

- Narod Srpske voli i poštuje Srbiju, kao što Srbija voli i poštuje Srpsku i njen narod, poručio je Vučić građanima i najavio nastavak pomoći Republici Srpskoj.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović poručio je da se današnjom posetom predsednika Srbije tom gradu osnažuju i obnavljaju "prirodne veze" Trebinja i istočne Hercegovine sa Srbijom.

Petrović je istakao da su Trebinjci počastvovani Vučićevom posetom, ali i zahvalni Vladi Srbije na učešću u mnogim zajedničkim projektima sa Vladom Republike Srpske.

Foto: Tanjug/Rade Prelic

- Naročito je važno što su danas dva predsednika i dvojica vođa srpskog naroda sa obe strane Drine u Trebinju - rekao je Petrović.

Ranije danas Vučić je svečano otvorio 21. Međunarodni sajam privrede u Mostaru, na kojem je Srbija zemlja partner.

Tom prilikom je istakao da će nastaviti da radi na jedinstvenom tržištu, kao i da podeljeni na sitne države nemamo čemu da se nadamo u odnosima sa svetom.

Na početku radnog dana, Vučić se sastao i sa Bojkom Borisovim. Na zajedničkoj konferenciji za novinare, Vučić je poručio da je Srbija posvećena miru i stabilnosti u regionu i dodao da bi nas svaki sukob vratio sto godina unazad.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Igor

    11. april 2018 | 07:34

    Veoma bitna stvar je otvaranje konzularne kancelarije za Srbe iz Trebinja i okoline.

  • Jaca

    11. april 2018 | 08:36

    Uvek smo sa Republikom Srpskog imali odnose koje niko ne može da pokvari. Sada smo postali još bliži.

  • Aca

    11. april 2018 | 08:00

    Sigurno da znači predsedniku, zna koliki trud ulaže.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA