≫ 

Srbija igra ključnu ulogu! Merkelova dočekala Vučića, on istakao: Moraćemo da donesemo brojne teške odluke (FOTO)

Vučić nalazi se u drugoj poseti Berlinu na poziv kancelarke Merkel u veoma kratkom roku

  • 85

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je u Berlin, gde će razgovarati sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Vučić i Merkelova su se pre sastanka obratili medijima.

Jedan ručak, tri teme: Vučić i Merkel oči u oči

Nemačka kancelarka Angela Merkel je istakla da je Zapadni Balkan visoko na dnevnom redu bugarskog predsedavanja EU, te da je tema današnjeg sastanka saradnja Nemačke i Srbije, ali i odnosi u regionu

Istakla je da je o značaju Zapadnog Balkana u Berlinu govorio i predsednik EK Žan-Klod Junker, koji je bio gost zatvorene sednice savezne vlade.

- Federika Mogerini, visoka predstavnica EU, vodi veoma važne razgovore, gde Srbija igra ključnu ulogu što se tiče Kosova ali i BiH, i veoma je važno da imamo blisku saradnju - rekla je Merkel.

Foto: Tanjug/pres sluzba Predsednika

Dodala je da se to uvek povezuje sa razgovorima o kursu reformi koje Srbija hrabro sprovodi, te da je to kompliment predsednici vlade.

- Radujem se današnjem sastanku. Želimo da doprinesemo da pronađemo rešenje, bez obzira što to može biti teško - rekla je Merkel.

Vučić je na početku svog obraćanja zahvalio Angeli Merkel na zainteresovanosti koju poklanja Srbiji.

- Da nije bilo nemačke pažnje, mi bismo imali mnogo više kriza - rekao je Vučić i dodao da sa najvećom pažnjom slušamo stavove kancelarke Merkel.

Foto: Tanjug/pres sluzba Predsednika

Predsednik Republike je istakao da  je Srbija je posvećena miru i stabilnosti, bilo kakakv sukob na Balkanu vratio bi sve narode 100 godina unazad.

- Daćemo sve od sebe da se tenzije, sukobi ili destabilizacija regiona izbegnu po svaku cenu - rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Vučić je rekao da je evropski put Srbije od vitalnog značaja za Srbiju ;i da će ona morati da donosi brojne teške odluke ako želi da postane deo EU.

- Da li će to biti 2025. godine ili ne, to u najvećoj meri zavisi od nas, i da li ćemo biti u stanju da sprovedemo reforme, kao i od nekih drugih stvari u regionu - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/pres sluzba Predsednika

Vučić je ukazao i na sve značajniju ekonomsku saradnju dve zemlje.

- U bilaterlanim odnosima imamo krupne pomake napred. Nemačka i Srbija svake godine imaju sve veću trgovinsku razmenu. Prošle godine ona je bila 4,3 milijarde evra. U prva dva meseca veća je za 12,6 odsto i očekujemo da dostigne pet milijardi evra možda čak i do kraja ove godine - rekao je Vučić.

Predsdnik Srbije je naglasio: Nemačka je naš najvažniji partner, imamo s njom najveću ekonomsku razmenu i najznačajnija je zemlja za nas u EU.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA