4

Narednih 96 sati ključno za evropski put Srbije: Šta nas sve čeka

Sledi sastanak šefova diplomatija EU o Zapadnom Balkanu, zatim predstavljanje izveštaja o napretku, pa Mogerini dolazi u posetu. To će se sve dešavati u naredna četiri dana

Srbija, EU, 96 sati
Foto ilustracija: Telegraf, Shutterstock

Kada je pre dva meseca Evropska komisija usvojila Strategiju o prijemu Srbije i drugih zemalja Zapadnog Balkana u Uniju, date su jasne smernice šta se od koje zemlje pojedinačno očekuje na tom putu. U naredna četiri dana Zapadni Balkan i Srbiju, kao centralnu i vodeću zemlju regiona, očekuje ključna provera uoči samita koji će 17. maja biti održan u Sofiji, prestonici Bugarske, koja trenutno predsedava EU.

Iz minuta u minut se menjaju okolnosti: Kako da Srbija ne bude žrtva sukoba između Zapada i Rusije

Prvo će danas na sastanku u Luksemburu, ministri spoljnih poslova EU razgovarati o Zapadnom Balkanu, a šefica EU diplomatije Federika Mogerini najavljuje da će to biti razmena mišljenja kako da se sa "partnerima na Zapadnom Balkanu bolje sarađuje na zajedničkoj bezbednosti i prosperitetu”.

Visoka predstavnica za spolju politiku i bezbednost EU uoči Saveta ministara u Luksemburgu istakla da smatra važnom današnju diskusiju

- Zapadni Balkan je strateški region za Evropu. To jeste Evropa, iako još nije u potpunosti deo EU - poručila je Mogerini.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

Rasprava ministra spoljnih poslova EU o Zapadnom Balkanu odvija se i u cilju priprema za predstojeći samit EU Zapadni Balkan koji se 17. maja održava u Sofiji.

Iz Saveta je već naglašeno da je ”pristustvo Srbije ključno za ovaj događaj”. Rečeno je takođe se da samit u Sofiji neće direktno baviti dijalogom koji se vodi između Beograda i Prištine, ali da će insistiranje na dobrosusedskim odnosima i saradnji u regionu svakako dati ”direktnu podršku dijalogu” .

- Važno je da na samitu u Sofiji učestvuju svih 28 zemalja članica kao i svih 6 partenera sa Zapadnog Balkna. Esencijalo je da postiji opšta saglasnost, ne samo zbog obaveza koje preuzimaju partneri sa zapadnog Balkana već i zbog jedinstvene podrške svih 28 zemlja članica - navode diplomatski izvori u Savetu.

Foto: Tanjug/AP

U Briselu se naglašava da je samit u Sofiji ključan događaj, ne u smislu procesa proširenja, već kad je reč o političkoj i regionalnoj saradnji, kao i saradnji EU i regiona u oblasti bezbednosti, a što podrazumeva borbu protiv terorizma, radikalizma, hibridnih pretnji, kao i usklađivanje regiona sa evropskom spoljnom i bezbednosnom politikom.

SUTRA STIŽU OCENE

Posle večerašnjeg sastanka šefova diplomatija EU, Evropska komisija će sutra objaviti izveštaj o napretku zapadnobalkanske šestorke u procesu pristupanja Evropskoj uniji. Kada je u pitanju naša zemlja, u njemu se navodi da tempo pregovora između Brisela i Beograda i dalje zavisi od napretka u reformskom procesu u Srbiji, ali i od dijaloga o normalizaciji odnosa s Prištinom.

U Nacrtu dokumenta u koji je Radio Slobodna Evropa, imala uvid, Evrospak komisija navodi da je neophodan hitan napredak u dijalogu Beograda i Prištine, ali isto tako i da se ispuni sve što je prethodno dogovoreno Briselskim sporazumom, a u tom kontekstu posebno se pominje formiranje Zajednice srpskih opština.

Od Srbije se traži da pojača angažman u dijalogu s Prištinom i sprovede sporazum o energetici, dok se veoma pozitivno ocenjuje inicijativa predsednika Srbije Aleksandra Vučića da pokrene unutrašnji dijalog o Kosovu.

Foto: Tanjug/SLUZBA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA PREDSEDNIKA SRBIJE

I od Prištine se traži da se više angažuje u dijalogu s Beogradom, da sprovede već postignute dogovore iz Brisela, a posebno sporazum o formiranju zajednice srpskih opština.

Evropska komisija istovremeno kritikuje Prištinu zbog pokušaja u kosovskoj skupštini da se ukine Specijalni sud za ratne zločine OVK, uz ocenu da je neophodno da Kosovo u potpunosti ispuni međunarodne obaveze koje se odnose na formiranje specijalnih veća i kancelarije specijalnog tužioca, kako bi se razjasnili određeni navodi o međunarodnim zločinima koji su počinjeni u vreme sukoba na Kosovu.

Uz ponovljenu poruku da EU ne želi i ne može da uvozi bilateralne sporove, poziva se da se oni hitno reše, uz primedbu u izveštaju da na tom planu još nema napretka.

Konačno, uz zahtev da dijalog napreduje, u Nacrtu izveštaja EK navodi da očekuje da se taj proces okonča zakonski obavezujućim sporazumom o normalizaciji.

U izveštaju se ocenjuje i da je došlo do izvesnog napretka u vezi s vladavinom prava, ali se traži jači angažman kako bi se dostigli konkretni rezultati u toj oblasti, uz zahtev da se stvore i omoguće uslovi za "slobodu izražavanja, za jačanje i efikasnost nezavisnog sudskog sistema i za postizanje održivog napretka u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Vladavina prava je, inače, prema ocenama EK, i dalje osetljivo polje na Zapadnom Balkanu, dok se istovremeno konstatuje da zemlje koje žele da budu deo proširenja EU imaju značajan ekonomski potencijal, ali se suočavaju sa ozbiljnim strukturalnim ekonomskim i društvenim izazovima.

Foto: Medija tim predsednika Vlade

Pominju se pozitivne uloge Srbije Makedonije u migrantskoj krizi i one su u izveštaju označene kao "pouzdani partneri".

Prema izvorima RSE, posebno se u izveštaju govori o regionalnoj saradnji, te primećuje da je potrebna dodatna komunikacija u najosetljivijim oblastima, poput zločina, nestalih, organizovanog kriminala, sudske i političke saradnje, a za Srbiju je poruka iz izveštaja da nastavi svoju pozitivnu ulogu u regionu, koja se pre svega ogleda u poboljšanju regionalnih odnosa i očuvanju stabilnosti.

MOGERINI DOLAZI DA PREDSTAVI IZVEŠTAJ

Šefica EU diplomatije Federika Mogerini je najavila da već sutra uveče, posle usvajanja izvešataja o napretku zemlja koje su u procesu evrointegracija, putuje na Zapadni Balkan.

Ona će tom prilikom posetiti Albaniju, Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju, najavljeno je iz Evropske službe za spoljne poslove. U diplomatskim izvorima u Briselu ranije je najvljeno da će Federika Mogerini u Srbiju stići 19. aprila.

- Ona će posetiti Albaniju, Bivšu Jugoslovensku Republiku Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju. Do ove posete dolazi nakon rasprave o Zapadnom Balkanu u Savetu za spoljne poslove 16. aprila u Luksemburgu i usvajanja paketa za proširenje koji će ona predstaviti zajedno sa komesarom Johanesom Hanom u Strazbouru 17. aprila - navodi se u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove.

Evropska diplomatska služba napominje da šefica EU diplomatije dolazi u region i posle usvajanja Strategije o Zapadnom Balkanu, a mesec dana pre samita EU Zapadni Balkan koji je zakazan za 17. maj u Sofiji.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

U sedištu Evropske diplomatske službe napominju da će se visoka predstavnica sastati sa političkim predstavnicima zemlja regiona uključujućio predstavnike vlasti i političkih stranaka.

- Federika Mogerini će 18. aprila u Skoplju prisustvovati i neformalnom sastanku premijera svih šest zapadnobalkanskih partnera - najavljeno je iz Brisela.

Inače, predsednika Srbije Aleksandra Vučića s Nacrtom izveštaja EK upoznao je pre nekoliko dana šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici, koji je tada pored dolaska Mogerini u Beograd, za kraj meseca najavio i dolazak predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska u okviru priprema za Samit u Sofiji.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Inače, Bugarska koja je 1. januara od Estonije preuzela šestomesecno predsedavanje EU, snažno podržava proširenju Unije na Zapadni Balkan, o čemu svedoči i činjenica da se upravo u Sofiji u maju održava Samit država EU i Zapadnog Balkana, prvi takve vrste nakon onog u Solunu 2003. kada je regionu i ponuđena evropska perspektiva.

Daljinac

M.Ivas (marko.ivas@telegraf.rs)

Tagovi: EU, Evrointegracije, Evropska unija, Federika Mogerini, Srbija, Strategija, Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (4)
Poređaj komentare:
 • Z
  zoran

  Kakva vasa EU?Trula organizacija.Rusija je zakon.

 • L
  Lepsa strana zivota

  EU, hvala vam. Ne treba ništa. Ostavite nas na miru!

 • Z
  zabar

  Nismo usli za sedamnaest godina,sad su bitna pet dana,koga hocete da zasmejavate?Ni deca iz obdanista vise ne veruju u te gluposti.

Nezavisni sindikat policije osuđuje nedavne napade dela opozicije na policiju i policijske funkcionere

Trifunović o protestima i Đinđiću: On nas je prodao '97, ja mu to nikada nisam oprostio

Vojinović: Slika moje porodice zloupotrebljena u političke svrhe

Tramp pisao Tačiju: Biće mi drago da ugostim vas i Vučića u Beloj kući da proslavimo istorijski sporazum

O ovome se do sada ćutalo u UN: Dve neočekivane stvari koje smo čuli na sednici Saveta bezbednosti o Kosovu

Haradinaj za sve krivi Mogerinijevu i nastavlja sa provokacijama: Takse ostaju do priznanja nezavisnosti

Oglasio se načelnik čačanske policije o dešavanjima u Lučanima: Evo ko je rukovodio stanicom, da li bilo hapšenja i vozila bez tablica

Jovanović tvrdi da je Hrkalović zloupotrebila funkciju, iz SNS odgovaraju: Saopštenjem hoćete da sakrijete Tačijevu zahvalnost Jeremiću

Brnabić u Briselu: Sastanak sa Mogerini, pa Savet za stabilizaciju i pridruživanje (FOTO) (VIDEO)

Savez za Srbiju: Nećemo na izbore pod ovakvim okolnostima

Ukrajina protiv "Vojske Kosova", a Srbija protiv Ukrajine: Kijev traži saradnju službi u vezi ratnih plaćenika

Svi detalji suludog Haradinajevog zahteva: Srbija da prizna tzv. državu Kosovo i plati tu nezavisnost

EU zavrće uši Haradinaju: Ugrozili ste dijalog! Za nas postoji samo jedan pregovarač

SPC se oglasila saopštenjem zbog formiranja "Vojske Kosova": Ovo je njen stav o odluci predsednika Vučića

Mi smo pobedili! Tzv. Kosovo nije ušlo u Unesko, Interpol, niko sada ne može da zaustavi zemlje koje same povlače priznanje: Dačić o diplomatskoj borbi

Srbija je onima koji se zalažu za kosovsku nezavisnost pokazala šta su stvorili: Vučić o rezultatima sednice Saveta bezbednosti UN

Ljajić neće biti ministar u narednoj Vladi, ali ima jednu želju

Vučić se susreo sa prvim čovekom UN: Delovanje Unmika je od ključnog značaja za Srbiju (FOTO)

Važno je da se od velikog broja zemalja čuje osuda poteza Prištine: Dačić ocenio nastup Srbije na SB UN

Vučićeva poruka svetu: Priština je ugrozila opstanak Srba na KiM! Tači žali što su "zakasnili" sa formiranjem "vojske", ambasadori u SB UN podeljeni u podršci (FOTO) (VIDEO)

Stefanović dobio podršku beogradskih naprednjaka

Otkriveno šta je Haradinaj sve rekao zvaničnicima EU i zašto je otkazana konferencija za novinare: Napeta atmosfera u Briselu!

Saša Janković se povlači sa političke scene Srbije

Dačić se oglasio posle brojanja glasova na lokalnim izborima: Nesporno je da je SPS druga stranka po snazi u Srbiji

U Prištini besni na EU: Niste ispunili obećanje!

Posle govora pred UN, Vučića na sastanku čeka prvi čovek svetske organizacije

Hitno ukinite takse i formirajte ZSO! EU od Prištine traži primenu svih dogovora

Srbija će tražiti poštovanje Rezolucije 1244: Dačić uoči sednice Saveta bezbednosti UN (FOTO)

Tortura se nastavlja! Odluka suda u Prištini: Trojica Srba ostaju u pritvoru

Gde god se pojavi Savez za Srbiju tu je nasilje zagarantovano: Obradović o incidentu u Lučanima (FOTO)

Savez za Srbiju najavljuje za sutra dokaze o incidentu u Lučanima

Dramatično u Briselu! Otkazano obraćanje Mogerini i Haradinaja (FOTO) (VIDEO)

Zapad će najverovatnije pokušati da sakrije drskost Prištine: Čepurin uoči sednice Saveta bezbednosti UN

Haradinaj odbio ponudu EU: Prošlo je vreme uslovljavanja

Osumnjičeni za najbrutalnije zločine nad Srbima i stranački preletač: Sve o glavnim pregovaračima Prištine u dijalogu sa Beogradom

Nastavlja se agonija uhapšenih Srba: Za sutra odložena odluka suda u Prištini o njihovom pritvoru

Hrkalović bila po mom nalogu u stanici, policija je bila izložena linču: Stefanović o dešavanjima u Lučanima i ponuđenoj ostavci (VIDEO)

97 miliona evra za Srbiju iz EU: Novac ide za važne projekte (FOTO) (VIDEO)

Jedinstvena Srbija zadovoljna rezultatima izbora u Doljevcu, Kladovu, Lučanima i Kuli: Naša koalicija je ubedljivo druga politička snaga u državi

Albanci najavili protest ispred UN uoči Vučićevog obraćanja u Njujorku

KFOR spreman da interveniše: Odluka o formiranju "Vojske Kosova" doneta u pogrešno vreme

Danas vode "Vojsku Kosova", a na duši imaju bar 1.000 ratnih zločina

/
<% galerijaAlt %>