Ove dve odluke Srbija nikada neće doneti: Stefanović oštro odgovorio na kritike u Skupštini (FOTO)

Stefanović je tokom rasprave o amandmanima na Predlog zakona o planskom sistemu Srbije odgovarao na kritike radikala o putu Srbije ka Evropskoj uniji (EU)

  • 68

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da Srbija nikada neće uvoditi sankcije Rusiji, kao i da neće priznati nezavisnost Kosova. Stefanović je tokom rasprave o amandmanima na Predlog zakona o planskom sistemu Srbije odgovarajući na kritike radikala o putu Srbije ka Evropskoj uniji (EU) i davanju subvencija strancima i uslovima pod kojim se to dešava, rekao da Vladi Srbije "ne pada na pamet da prizna nezavisnost Kosova".

Čanak traži hitnu sednicu: Šešelju treba oduzeti mandat jer je osuđen

- Zahvaljujući Aleksandru Vučiću, vlada ne uvodi sankcije Rusiji i to nije zahvaljujući vama nego Vučiću koji ima političku snagu da može da odluči tako nešto svestan svega što je posledica tako nečega i ne pada nam na pamet da priznamo nezavisnost Kosova - rekao je Stefanović.

Radikali su ocenili da put Srbije u EU vodi u "propast", a tamo su, prema rečima poslanika radikala Nikole Savića, uglavnom "naši neprijatelji koji nam ne misle i nisu nam kroz istoriju učinili ništa dobro".

Savić je kritikovao davanje subvencija stranim investitorima koji, kako je naveo, Srbiju napuštaju kada ugovori isteknu i prestanu subvencije i podsetio da su ugovori sa stranim investitorim uglavnom netransparentni.

- Čujemo da su neke italijanske firme kad im je istekao ugovor sa vladom već napustili ili se spremaju da napuste tržište i proizvodju, to će uraditi sve firme posle kada procene da je to njihov interes - rekao je Savić.

Ministar Stefanović je rekao da su subvencije nešto što Srbija daje da bi privukla investitiore i istakao da je u poslednje četiri godina otvoreno 170.000 radnih mesta, i pitao da li se može reći za "Simens" da je neprijatelj.

- Da li ljude koju su zaposleni u Simensu da otpustimo, da li da ih nagovorimo da napuštaju radna mesta i ostaju bez hleba, je li to ta poruka, da li treba da u Džonson elektriku, Svarovskom, radnicima predložimo da izađu iz fabrika, napuste mesta jer se radi o investitoru iz zemalja koje su nam neprijatelji - upitao je radikale Stefanović.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Inače, Skupština Srbije nastavila je danas rad razmatranjem amandmana na predloge zakona iz oblasti finansija.

Na dnevnom redu sednice je 20 tačaka, a među njima su Predlog zakona o planskom sistemu Srbije, na koji je podneto 534 amandmana, kao i izmene i dopune Zakona o deviznom poslovanju, na koji je podneto 57, te izmene i dopune Zakona o računovodstvu, na koji je podneto 10 amandmana.

Poslanici će u pojedinostima razmatrati i dopune Zakona o reviziji, na koji je podneto osam amandmana, kao i o izmenama i dopunama Zakona o faktoringu, na koji je podneto sedam, kao i o izmenama Zakona o poreskom postupku i administraciji, na koji je podneto 155 amandmana.

Na izmene Zakona o porezu na dodatu vrednost podneto je 19 amandmana, a na izmene i dopune Zakona o akcizama 16 amandmana.

Na izmene Zakona o igrama na sreću podneto je 15 amandana.

Na dnevnom redu su, između ostaolog, i davanje garancije za izgradnju vetroparka "Kostolac", garancije za Srbijagas, a tokom rasprave u načelu polemisalo se i o izmeni i dopuni Konvencije o privremenom uvozu.

Među tačkama je i potvrđivanje finansijskog ugovora za železničku prugu Niš-Dimitrovgrad kao i još nekoliko sporazuma.

Pored toga, na dnevnom redu je i izbor članova Državne revizorske institucije (DRI), organizacija rada Narodne skupštine i izbor člana Komisije za hartije od vrednosti.

Skupština je završila objedinjanu raspravu o zakonima u četvrtak, 12. aprila, a tokom rasprave polemisalo se i o Aerodromu "Konstantin Veliki" u Nišu, kao i ko iz budžeta "ispumpava" novac, ali i o tome da li je Srbija na "crnoj listi" Organizacije za sprečavanje pranja novca FATF-a.

Daljinac

(Telegraf.rs/Beta/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ziva

    16. april 2018 | 13:19

    Nezavisno Kosovo i sankcije Rusiji- NIKADA!

  • Đurđe

    16. april 2018 | 12:37

    Jasno je svima da Srbija neće nijada doneti ovakve odluke jer bi to značilo poraz Naroda.

  • Dragan

    16. april 2018 | 12:58

    Srbija i Rusija su bratski narod, njima nikada necemo uvesti sankcije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA