Nema šanse za kompromis: Poslanici Skupštine Srbije i Kosova ni oko čega se nisu saglasili

Mogu da kažem da postoje nepomirljive razlike između predstavnika naše države i predstavnika kosovskih Alabanca sa KiM, kaže Đukanović

  • 77

Proteklog vikenda grupa od 17 poslanika Skupštine Srbije i kosovske skupštine boravila je u Tirani, u organizaciji Saveta za inkluzivno upravljanje (CIG), te razmatrala mogućnosti postizanja budućeg sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa.

Nisu nama protivnici Albanci, već oni koji su stvarali tu državu: Vučić o rešenju za Kosovo

Pojedini mediji preneli su posle skupa da su se poslanici iz Prištine i Beograda saglasili oko zajedničke izjave, kojom pozivaju političke elite u Beogradu i Prištini da ulože napore za očuvanje trajnog mira i obezbeđivanje stabilnog dogovora, a poslanik SNS u srpskom parlamentu Vladimir Ðukanović kaže da niti ima zajedničke izjave, niti je, generalno, bilo saglasnosti.

Na skupu su bili Gordana Čomić, Iljir Deda, Bljerta Deliu Kodra, Vladimir Đukanović, Vladimir Ðurić, Dubravka Filipovski, Arben Gashi, Enver Hoti, Slavko Simić, Aida Derguti, Dželal Svekla i drugi.

Ðukanović kaže za Tanjug da se poslanici Skupštine Srbije i kosovskog parlamenta ni oko čega nisu saglasili.

- Naprotiv, mogu da kažem da postoje nepomirljive razlike između predstavnika naše države i predstavnika kosovskih Alabanca sa KiM - kaže on.

Printskrin: Tanjug

- Mi njih nikako ne možemo da tretiramo kao državu, niti smo dozvoljavali na tom skupu da budu tretirani kao država, niti da se uopšte nešto tako pominje. Oni su naravno negodavali - rekao je Ðukanović.

Kaže i da su se u nefomalnom razgovoru saglasili da se ni oko čega ne slažu, a upitan da li je bilo reči o postizanju sveobuhvatnog sporazuma, navodi da o tome jesu pričali, ali da je "jasno kao dan" da ne postoji nikakva mogućnost za kompromis.

- Sudeći po stavovima tih takozvanih poslanika takozvanog parlamenta Kosova, mogu da zaključim da ne postoji nikakva šansa ni za kakvim kompromisom. Mislim da ga čak oni i ne žele, to su čak u više navrata i isticali, jer oni ne žele nikakvu ZSO, ne žele ništa i ono što me posebno zaprepastilo, to je njihovo neverovatno negodovanje po pitanju EU - preneo je Ðukanović.

Dodao je da su albanski poslanici sa KiM kivni na EU i međusobno posvađani, kao i da, iz njemu nepoznatog razloga, precenjuju uticaj Srbije na Balkanu.

- To mi je drago. Izrazio sam veoma veliko zadovoljsvto što je Srbija tako uticajna država, ali oni za sve krive Srbiju i za stanje u Makedoniji, u Crnoj Gori, u BiH, šta god da se dešava, oni krive Srbiju i Aleksandra Vučića. To im je poseban problem - kaže Ðukanović.

Printskrin: Tanjug

Sa njim su u delegaciji, navodi, bili i poslanici Skupštine Srbije Gordana Čomić, Dubravka Filipovski, Dejan Radenkovihc, Nada Lazić, kao i Milivoje Mihajlović koji je sa KiM i nekada je radio u Vladi Srbije.

Skup u Tirani je, navodi Ðukanović, bio neformalni razgovor o stanju na KiM, kako bi se videlo da li albanski i srpski poslanici mogu da približe neke stavove i da probaju da razgovarju.

- Nije ovo bio prvi takav sastanak, oni su to u više navrata organizovali i u Podgorici, Skoplju - dodao je.

Naveo je da su srpski i albanski poslanici razgovarali na tom skupu, ali da su se poslanici sa KiM van skupa uglavnom trudili da ne pričaju sa poslanicima Skupštine Srbije.

- Ono što sam primetio i što mi je posebno zanimljivo bilo je da kada smo sa nekim želeli da popričamo ovako oni su to izbegavali, jer su se valjda plašili da ih ovi drugi ne snime i da im ne zamere u Prištini - ''eto, vi ste pričali tamo sa Srbima'' - kaže Ðukanović.

Pored toga, na Ðukanovića su utisak ostavile i, kako kaže, međusobne svađe među poslanicima sa KiM i to što su oni zaista do te mere bili kivni na EU da je zato predložio da se "ponovo pređe na UN" i da se tamo razgovara o KiM.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA