Mogerini stiže u Beograd sa samo jednim pitanjem

Fabrici je rekao da očekuje dobre i korisne razgovore koje će Mogerinijeva imati u Beogradu

  • 17

Šef delegacije EU u Beogradu Sem Fabrici je povodom dolaska visoke prestavnice EU Federike Mogerini danas u Beograd rekao da su dijalog i normalizacija odnosa Beograda i Prištine glavni segment njene posete.

Da li nam je Makron ukrao 2025. godinu?

Fabrici je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da očekuje dobre i korisne razgovore koje će Mogerinijeva imati u Beogradu.

- I njoj je bitno da čuje od predsednika najnovija dešavanja i da donese sopstvenu poruku - naveo je Fabrici.

Foto: Tanjug/Sava Radovanovic

Govoreci o Zajednici srpskih opština, Fabrici je rekao da je predviđeno da se to uradi u roku od četiri meseca i da je taj rok krenuo da teče prošle nedelje.

- Moramo da ostanemo optimistični, ali i realistični - kaže Fabrici.

Dodaje da je poruka Federike Mogerini da ohrabri Beograd da se pozabavi svim problemima, jer EU želi da dođe do pune normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

- Izveštaj kaže da je normalizacija odnosa prioritet i za EU i za Srbiju u širem smislu - ističe Fabrici.

Dodaje da sa strane EU postoji odredeni osecaj hitnosti da se bave tim procesom.

- Nema detalja o rokovima u izveštaju, ali naše očekivanje je da će biti napretka - kaže Fabrici.

Foto: Tanjug/SLUZBA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA PREDSEDNIKA SRBIJE

Govoreći o Izveštaju EK o napretku Srbije, Fabrici je rekao da je to objektivna i pravična analiza o tome gde se Srbija nalazi.

Istakao je da je izveštaj odnosi na period od oktobra 2016. godine do februara 2018.

- Uvek smo zadovoljni, ali uvek podstičemo i da se uradi više, jer moramo da gledamo u budućnost. Izveštaj preporučuje nekoliko stvari gde bi Srbija trebalo da preduzme nešto - navodi Fabrici.

Kada je reč o regionalnoj saradnji, Fabrici navodi da u izveštaju stoji da je Srbija konstruktivno opredeljena za regionalnu saradnju i da igra važnu ulogu.

Podsetio je da je premijerka Ana Brnabić sinoć bila u Skoplju na sastanku sa Federikom Mogerini i liderima sa Zapadnog Balkana. Navodi da je to važan element saradnje i da je potreban dijalog između partnera.

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije

Govoreći o samitu u Sofiji lidera EU i Zapadnog Balkana koji je predviden za maj, Fabrici je rekao da je to trenutak kada će dijalog preći na najviši nivo.

Poručio je i da postoji veliki broj inicijativa u kojima Srbija igra važnu ulogu.

Fabrici napominje da će predsednik EK Donald Tusk doći u posetu regionu krajem meseca, a da će u Beogradu biti 25. aprila.

On navodi da je glavni cilj te posete da sa liderima regiona razgovara o samitu u Sifiji koji ocenjuje kao važan događaj i podseća da se poslednji samit u tom formatu održao 2003. godine u Solunu.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vrt

    19. april 2018 | 10:39

    Srbija je uvek za razgovor sa Pristinom

  • Mihajilo

    19. april 2018 | 12:23

    Ne bih rekao da je Izvešatj objektivna i pravična analiza o tome gde se Srbija nalazi, pogotovo ako uporedimo sa pohvalima koje je Priština dobila za ono što ništa nije učinila. Standardi koje ima EU su različiti, selektivni. To nije dobro.

  • eras

    19. april 2018 | 10:39

    Srbija je uvek za dijalog

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA