≫ 

Srpske političke dinastije: Neke su prisutne više od veka, a neke se pripremaju da budu i duže

Njihovi preci su kreirali srpsku politiku još u 19. veku, a oni se pripremaju da vode Srbiju u 21. veku

  • 5

Američku politiku u poslednjih trideset godina kreiraju dve porodice - Buš i Klinton. Poznavaoci prilika kažu da je tamošnja politička kultura okrenuta ka političkim dinastijama, jer najmoćnija država sveta nikada nije bila monarhija. S druge strane, iako smo do državnom uređenju republika tek 74 godine, a mnogo duže smo bili monarhija, verovali ili ne i za Srbiju su karakteristične političke dinastije. Neke su u ovdašnjoj javnosti prisutne duže od veka, a neke se očito pripremaju da budu prisutne i duže.

ONI DOLAZE: Najuticajnijih 10 do 35! Oni su budućnost srpske politike

PAŠIĆI

U više navrata predsednik Vlade i vođa predratnih radikala Nikola Pašić i u ovoj vlasti ima svog predstavnika u vidu njegovog direktnog potomka - direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića. Naime, Đurićev deda po majčinoj liniji je Najdan Pašić, osnivač Fakulteta političkih nauka i sinovac Nikole Pašića.

Nikola Pašić - Foto: Wikipedia/DIREKTOR

- Devojačko prezime moje mame je Pašić. U direktnom sam srodstvu s Nikolom Pašićem, ali ponosan sam i na to što je moj deda Najdan Pašić osnivač Fakulteta političkih nauka i NIN-a - kazao je jednom prilikom Đurić.

Marko Đurić -Foto: Marko Todorović

Kako je Nikola Pašić započeo političku karijeru 1878. godine kao narodni poslanik, slobodno se može reči da je ovo najstarija srpska politička dinastija.

KONSTANTINOVIĆI/HOMENI

Aktivan u Narodnoj radikalnoj stranci Nikole Pašća bio je i Slobodan Subotić. Njegovi potomci su advokati i poznati političari Nenad Konstantinović i Slobodan Homen.

Potpredsednik SDS, blizak saradnik Borisa Tadića i u nekoliko navrata republički poslanik advokat Konstantinović je potomak i nekadašnjeg gradonačelnika Beograda.

Konstantinović je praunuk Đorđa Nestorovića, gradonačelnika Beograda i bana Moravske banovine, kao i Dušana Subotića, narodnog poslanika i predsednika advokatske kancelarije, unuk je predratnog i poratnog advokata Slobodana Subotića i Vitomira Konstantinovića, pomoćnika ministra finansija u Kraljevini Jugoslaviji. Njegova majka bila je profesorka prava na Ekonomskom fakultetu, a otac profesor na Medicinskom fakultetu.

Nenad Konstantinović - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Pomenuti Đorđe Nestorović bio je na čelu prestonice u njenim najtežim trenucima, na početku Prvog svetskog rata.

Inače, brat od tetke Nenada Konstantinovića je Slobodan Homen, takođe unuk Slobodana Subotića. Njihov deda je osnovao je 1934. godine advokatsku kancelariju u Beogradu koja i danas radi, a vodi je Homenova sestra.

Slobodan Homen - Foto: Medija centar Beograd

Slobodan Subotić mu je bio branilac na suđenju Draži Mihailoviću, zbog čega je sedam godina bio u zatvoru.  Pre rata, Subotić je bio politički aktivan kao član Narodne radikalne stranke. Učestvovao je u aprilskom ratu 1941. godine i kasnije pomagao izbeglicama koje su sa svih strana nadirale prema Beogradu. Avgusta 1942. uhapšen je i sproveden u logor na Banjici, a zatim u austrijski logor Mauthauzen, u kojem je ostao do 1945.

MIHAILOVIĆI

Kada već pominjemo nekadašnjeg komandanta Jugoslovenske vojske u otažbini Dražu Mihailovića i njegov potomak je vrlo aktivan na današnjoj političkoj sceni. Naime, njegov unuk se danas bori za obnovu monarhije i u to u Pokretu obnove Kraljevine Srbije.

Foto Marko Todorović , Arhivska fotografija

U politiku je ušao još 1993.  godine. U svojoj karijeri bio je potpredsednik Skupštine Srbije, ali i gradonačelnik Beograda.

MARKOVIĆI

Nasuprot četnika stajali su partizania, a jedna od najtragičnijih figura partizanske borbe u Srbiji je Vera Miletić, majka Mirjane Marković, najmoćnije žene poslednje decenije prošlog veka. Porodica Vere Miletić bila je komunistička, pa je više članova porodice završilo u partizanima. Najpoznatija među njima je Davorjanka Paunović Zdenka, sestra Vere Miletić i Titova ljubav.

Zdenka Paunović i Tito - Foto: Wikimedia/"Тито врховни командант", НИУ "Народна армија"

Inače, Vera je stradala u logoru na Banjici, a Miru je rodila iz vanbračne veze sa Momčilom Momom Markovićem, učesnikom Narodnooslobodilačke borbe, društveno-političkim radnikom SFRJ i SR Srbije i junakom socijalističkog rada i narodnim herojem Jugoslavije.

Ipak, sve ove titule mu nisu pomogle, te njegova karijera ipak nije bilo tako briljantna kako se moglo očekivati. Već pedesetih godina izguran je iz vrha vlasti, i izgubio je na uticaju, za razliku od svog brata Draže Markovića, koji je sedamdesetih godina postao najmoćniji čovek Srbije.

Draža Marković je posle Drugog svetskog rata zauzimao niz političkih funkcija u Srbiji i Savezu komunista Jugoslavije. Bio je ministar u Vladi Srbije, sekretar Gradskog komiteta komunističke partije Srbije, ambasador u Bugarskoj, predsednik Skupštine Srbije, član Predsedništva SFRJ, predsednik Predsedništva SFRJ, Predsednik Predsedništva Srbije i predsednik Predsedništva Centralnog komiteta SKJ.

U vreme uspona Slobodana Miloševića sukobio se s njegovom politikom i ubrzo otišao u penziju 1986.

Mira Marković - Foto: Profimedia/Polaris

Pored toga što je u javnosti najpoznatija kao supruga Slobodana Miloševića, poznata je i kao jedna od osnivača i prva predsednica stranke Jugoslavenska levica (JUL). Trenutno živi u Rusiji. Interpol je izdao poternicu za njom, ali ruska policija odbija da je uhapsi.

JEREMIĆI

Poznata partizanska porodica je i Pozderac, čiji je direktni potomak Vuk Jeremić, predsednik Narodne stranke, nekadašnji šef srpske diplomatije i predsednik Generalne skupštine UN.

Vuk Jeremić i Nurija Pozderac - Foto: Telegraf

Roditelji Vuka Jeremića su Sena i Mihajlo Jeremić, bivši direktor kompanije Jugopetrol, rodom iz Čačka. Deda i baba po majci su diplomata Šerif Buljubašić i Sadeta Pozderac, direktorka Druge beogradske gimnazije. Njen otac je Nurija Pozderac, potpredsednik AVNOJ-a, a deda Murat-aga Pozderac, jedan od lidera Cazinske krajine u doba osmanske vladavine u BiH.

RAŠKOVIĆI

Jeremićeva bliska saradnica Sanda Rašković Ivić kažu da je pravi naslednik svog oca akademika Jovana Raškovića, osnivača Srpske demokratske stranke i lidera Srba u Kninskoj krajini.

Raškovićeva je poslanica u Skupštini Srbije, a bila je potpredsednica, potom i predsednica DSS-a, koja je tu partiju vratila u srpski parlament. Ipak, kasnije je izbačena iz stranke.

Sanda Rašković Ivić i Jovan Rašković -Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

Ranije je bila i ambasadorka Srbije u Rimu i predsednica Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju.

Kao i njen otac Jovan, po zanimanju je psihijatar.

KRKOBABIĆI

Međutim, i od ponovnog uvođenja višestranačja, javljaju se u Srbiji političke dinastije. Krkobabić je sigurno jedna od najpoznatijih.

Prvo smo upoznali Jovana Krkobabića, osnivača PUPS-a i bivšeg potpredsednika Vlade, ministra rada, zapošljavanja i socijalne politike, koji je počeo politikom da se bavi od rane mladosti.

Jovan i Milan Krkobabić - Foto: Tanjug/Sava Radovanović, Wikipedia, Vlada Srbije

Njega je nasledio sin Milan, koji je posle svog oca preuzeo PUPS, na čijem je čelu, i čiji je mandat opet obnovljen, a godinama je bio na čelu JP "Pošta Srbije". On je ada ministar bez portfelja. Njegov sin Stefan zaposlen je kao savetnik u Privrednoj komori Beograda.

NIKOLIĆI

Bez sumnje da je Radomiru Nikoliću, aktuelnom gradonačelniku Kragujevca, vrata na političkoj sceni otvorio upravo njegov otac Tomislav Nikolić, nekadašnji predsednik Srbije i bivši lider Srpske napredne stranke. Upravo u vreme kada je Tomislav Nikolić bio šef države, Radomir je postao prvi čovek Kragujevca i predsednik Izvršnog odbroa SNS-a.

Radomir i Tomislav Nikolić - Foto: Tanjug/Tanja Valič

Po zanimanju je diplomirani menadžer, a pre nego što je aktivno počeo da se bavi politikom radio je u jednoj banci u Kragujevcu i u "Srbijagasu".

U SNS se učlanio godinu dana od osnivanja te partije.

DAČIĆI

Očevim stopama krenuo je i Luka Dačić, sin lidera SPS i prvog potpredsednika Vlade Srbije Ivice Dačića, koji se zvanično priključio socijalistama, čim je postao punoletan.

Luka i Ivica Dačić - Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Nisam se učlanio u SPS da sad to bude neka "dinastija Dačić", nego da počnem da učim šta uopšte znači stranka. To je neka vrsta preduzeća, morate o svemu misliti. Mlad sam, hoću prvo da učim. Neću da me u SPS gledaju kao Luku Dačića - Ivičinog sina. Hoću sam da se izborim za svoje mesto. I verujem da ću uspeti. I posle Dačića - Dačić - rekao je Luka.

RUŽIĆI

Dinastija Dačić nije jedina u SPS. Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić nastavio je da korača stopama svog oca koji se bavio politikom. Slabo se zna da je otac potpredsednika SPS Kostadin bio istaknuti srpski diplomata u Australiji, u Pertu.

Ružić je nedavno proveo vikend u Republici Srpskoj, gde je išao na svadbu kod prijatelja. Na put su krenule tri generacije Ružića - otac, sin i unuk. Predstavnik Vlade i dugogogodišnji socijalista fotografisao se sa najstarijim i najmlađim članom familije, a slike je postavio na Tviteru.

ŠEŠELJI

Prvi skandal majstor Skupštine Srbije, nekadašnji poptredsednik Vlade Srbije i osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj, takođe ima naslednike u politici. Njegovi sinovi su aktivni, kako u lokalnom, tako i na republičkom nivou. Tako je Aleksandar Šešelj sa samo 24 godine postao poslanik u Skupštini Srbije, a prethodno je bio član opštinskog veća u Zemunu.

Aleksandar Šešelj - Foto: Srpska Radikalna stranka

Sa druge strane, Nikola Šešelj je član opštinskog veća Novi Beograd i predsednik Odbora radikala u toj opštini. Kako su mediji pisali, pre nekoliko meseci je priveden u jednom beogradskom kafiću zbog nošenja oružja. Tim povodom njegov otac Vojislav Šešelj je rekao: Voli dete igračke. Mora s nečim da se igra.

MIĆIĆI

Nataša Mićić bila je vršilac dužnosti predsednika Srbije u jednom od najtežih trenutaka u modernoj istoriji države, kada je ubijen premijer Zoran Đinđić. Proglasila je tada vanredno stanje u zemlji. Zbog svog atraktivnog izgleda prozvali su je srpska Nikol Kidman. Njenim stopama krenula je i ćerka Anđela. Lepa je na majku, a započela je i politički put.

Anđela i Nataša Mićić -Printskrin: Youtube/LazarevacLDP, Facebook/Andjela Micic

Jedino dete, nekadašnje predsednice Skupštine Srbije, Nataše Mićić, Anđela, rođena je 1989. godine u Užicu, gde je završila osnovnu i srednju školu. U Beogradu je zavšila FON, za razliku od majke koja je pravnica.

Ipak, krenula je majčinim stopama, kada je u pitanju odabir stranke. Naime. javnost ju je upoznala tokom kampanje za beogradske izbore, kada je LDP izašao sa novim mladim licima, među kojima je bila i ona.

PASTORI

Pastori su odavno postali sinonim za politiku među predstavnicima mađarske nacionalne manjine u Srbiji. Oni obavljaju ključne funkcije unutar SVM, najbrojnije partije vojvođanskih Mađara. Ištvan je lider te stranke, dok je njegov sin Balint potpredsednik SVM. Stariji Pastor je i predsednik Skupštine Vojvodine, dok je mlađi poslanik u republičkom parlamentu.

Balint i Ištvan Pastor - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Zajedničko im je što su obojica završili Pravni fakultet, a ono što ih još razlikuje jeste i to što je Ištvan imao i bogatu privredničku karijeru, dok je Balint odmah ušao u političke vode.

VIDEO: Koliko "Nemanjići" stvarno liče na Nemanjiće

Daljinac

M.Ivas (marko.ivas@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srboljub

    20. april 2018 | 17:44

    Kak'e dinastije tak'a i Srbija.

  • ljubica

    20. april 2018 | 19:30

    viri im praziluk

  • Čika Jova

    20. april 2018 | 18:36

    Uvalili se, ne pitaj. Prenosi se s' oca na sina iz fotelje u fotelju. Njima dobro ide, a nama kako dragi Bog da.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA