≫ 

Koje su četiri glavne stavke strategija bezbednosti i odbrane?

O nacrtima dve strategije do 15. maja sprovodi se javna rasprava

  • 2

Srbija neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije, pružiće punu podršku učešću Srba u radu privremenih institucija u Prištini i protiviće se formiranju vojske Kosova, navodi se u delovima Nacrta strategije nacionalne bezbednosti i Nacrta strategije odbrane, koje je objavilo Ministarstvo odbrane. U nacrtima, čije je odlomke objavio "Blic", navodi se i da će Srbija nastaviti saradnju sa NATO i Organizacijom ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) kao vojno neutralna zemlja.

Srbija dobila od Belorusije četiri aviona "mig-29"

O nacrtima dve strategije do 15. maja sprovodi se javna rasprava, u kojoj učestvuju predstavnici državnih organa, stručna javnost, kao i svi zainteresovani, dodaje list.

Kako ističe, tekstovi oba nacrta biće objavljeni na okruglim stolovima i stručnim raspavama u Novom Sadu, Nišu i Beogradu.

U delovima nacrta, koje je list objavio, napominje se da Srbija neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost svoje južne pokrajine, ali da će u interesu regionalne stabilnosti i što boljih srpsko-albanskih odnosa nastaviti dijalog sa privremenim institucijama u Prištini uz posredovanje EU, do postizanja "održivog i obostranog dogovora".

Sastanak u Generalštabu - Foto: Tanjug/Rade Prelić

Navodi se da se Srbija zalaže za doslovno i dosledno sprovođenje svih postignutih dogovora u okviru Briselskog sporazuma, kao i da će aktivnim radom u međunarodnim organizacijama i bilateralnom saradnjom težiti da spreči članstvo i afirmaciju jednostrano proglašene nezavisnosti KiM u međunarodnim organizaciama, posebno u UN.

U nacrtima, piše list, stoji da će Srbija pružiti punu podršku učešću Srba u radu privremenih institucija u Prištini i da će, radi zastite srpskog i drugog nealbanskog stanovništva i povećanja bezbednosti svih građana u pokrajini, preduzeti sve potrebne mere u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244.

Ističe se da se Srbija zalaže za nesmanjeno prisustvo KFOR-a i da se protivi promeni mandata i transformaciji naoružanih formacija, koja se nazivaju "Kosovske snage bezbednosti" u oružane snage, jer bi se time destabilizovala situacija u AP Kosovo i Metohija i narušila bezbednost u regionu.

Pripadnici Vojske Srbije i KFOR-a - Foto: Facebook/KFOR Multinational Battle Group-East/Sgt. 1st Class Caleb Barrieau

Kada je reč o integraciji u politiku EU, navodi se da je Srbija čvrsto opredeljena da u okviru procesa pristupanja doprinosi zajedničkoj spoljnoj, bezbednosnoj i odbambenoj politici EU, te da se integriše u koncepte te evropske politike.

Nacrtima je predviđen nastavak saradnje sa ključnim međunarodnim subjektima, pre svega stalnim članicama Saveta bezbednosti UN.

- Srbija je opredeljena za jačanje dijalog i saradnje sa tradicionalnim partnerima, privredama u usponu, kao i sa razvijenim državama za koje nas vezuje niz zajedničkih projekata u oblasti privrede, kulture, prosvete, nauke i sporta. U okviru bilateralne i multilateralne saradnje s ovim državama, težište će biti na nastavku njihove pozicije nepriznavanja nezavisnosti Kosova - navodi se u nacrtima, prenosi Blic.

Predviđena je i saradnja Srbije sa ODKB radi doprinosa globalnoj stabilnosti i bezbednosti, u skladu sa politikom vojne neutralnosti.

Ističe se i da Srbija nema nameru da postane članica NATO, niti drugog vojnog saveza, ali da želi da sa svim partnerima unapređuje poverenje i ostvaruje zajedničke ciljeve.

Pogledajte, početak vežbe "Sadejstvo 2018",u prisustvu predsednika Srbije:

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    23. april 2018 | 11:10

    Mir,mir,mir i - mir...

  • DARKO 100%

    23. april 2018 | 10:11

    Prva stavka je da drzava je vecna dok su joj deca verna!, Druga stavka je da ima nauoruzanje skojim moze adekvantno odgovoriti neprijatelju Treca stavka obucenos ,hrabrost,mudrost,a ne izdajstvo Cetvrto, Mir je iznad svega a sve ostalo mora biti potcinjeno tome!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA