Utisak je da EU muči i maltretira kandidate, a zemlje koje su u EU ostaju bez kazne: Marković o potezima Hrvatske

Hrvati krše sva pravila, ne samo dobrog ponašanja i međususedskih odnosa, već i sva evropska merila civilizovanosti, navodi Marković

  • 11

Mera zabrane ulaska rukovodiocu sličnog ranga kao što je u Srbiji ministar odbrane, jedna je od mera kojima bi Srbija mogla da odgovori Zagrebu na zabranu ulaska Aleksandru Vulinu u Hrvatsku, kaže za zamenik predsednika SPS Predrag Marković. On je, za RTS, rekao da Hrvatska krši sva pravila, i evropske mere civilizovanosti i da bi Srbija mogla slično da reaguje.

Plenković nespreman za dijalog na premijerskom nivou, Hrvatska ne poštuje evropske vrednosti: Brnabić o potezima Zagreba

- Hrvati krše sva pravila, ne samo dobrog ponašanja i međususedskih odnosa, već i sva evropska merila civilizovanosti - navodi Marković.

Dodaje da se stidljivo obeležava Jasenovac dok se, sa druge strane, ne tako stidljivo obeležavaju Blajburg.

Foto: MediaCentar.rs

Navodi da je neobično da ne postoji adekvatna reakcija iz Evropske unije.

- Zaista je neobično da ne postoji adekvatna reakcija iz EU. Utisak je da Evropska unija 'muči i maltretira kandidate', a zemlje koje su u EU ostaju bez kazne - ocenjuje Marković.

Dodaje da se Srbiji meri svaki potez.

- Mere na kašičici našu demokratičnost i civilizacijske standarde, a onima koji su već u Evropskoj uniji ne mogu ništa. Eu ima jedan čudan deficit da definitivno kažnjava kandidate za loše ponašanje ali ne i one koji su u EU - ocenjuje Marković.

Navodi da bi pozdrav "Za dom spremni" u Nemačkoj ili Austriji bio teško kažnjivo delo.

- Takav pozdrav u Nemačkoj ili Austriji bi bio teško krivično delo a ne stvar za ukor. Neverovatna je tolerancija u Hrvatskoj - ocenjuje Marković.

Foto: Tanjug/foto HINA/ Tomislav PAVLEK

Osvrćući se na incident u skupštini i prekid zvanične posete hrvatske delegavcije Srbiji, Marković navodi da su Hrvati jedva čekali takav potez.

- Hrvati kao da su jedva čekali da se tako nešto desi. Ta Šešeljeva retorika je deo folklora, ali Hrvati kao da su jedva čekali bilo koji povod. Nažalost, i svetski mediji su preneli o vest incidentu u skupštini - rekao je Marković.

Daljinac

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    24. april 2018 | 09:34

    Uvek se pitam jesmo li mi normalan narod ,zasto je car Dusan dao Dubrovnik i ostrva neka peljesac hrvatima,sto rekao Sasa Curcic nebojim se onoga kome nisam nista dao bojim se onoga kome sam dao!

  • Milisav

    24. april 2018 | 10:17

    Није Цар Душан дао Дубровник и Пељешац Хрватима, већ је дао, или можда продао Пељешац Дубровчанима. Дубровчани у то време нису имали никакве везе са хрватима. Хрвати су се у Дубровнику населили тек у 20-ом веку, а мало пре тога је католичка црква уз помоћ Аустроугарске монархије све Србе католике из Дубровника уписивала као хрвате.

  • Nemanja

    24. april 2018 | 12:26

    Ko je terao Vulina da kaže kako je Vučić jedina osoba koja se pita da li on može u Hrvatsku, neka snosi odgovornost sad što je ignorisao postojanje hrvatskih institucija. Nije za ovo kriv niko drugi osim Vulina, siguran sam da bi i Vulin isto reagovao da je ovako nešto rekao hrvatski ministar odbrane povodom dolaska u Srbiju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA