Ministarka pravde potvrdila: Vlada će odgovoriti na mere Hrvatske, ali dijalog je u interesu obe strane

- Događaji koji su se desili poslednjih dana izazivaju ozbiljnu zabrinutost u pogledu odnosa Srbije i Hrvatske i narušavaju dobar početak rešavanja onoga što predstavlja otvorena pitanja dve zemlje - rekla je Nela Kuburović

  • 4

Ministarka pravde Nela Kuburović ocenila je danas da nedavni događaji izazivaju ozbiljnu zabrinutost u pogledu odnosa Srbije i Hrvatske i da narušavaju "dobar početak" rešavanja otvorenih pitanja između dve zemlje, ali je naglasila da se nada da će Beograd i Zagreb pokušati da dijalogom reše probleme.

Plenković ponovo o Vulinu: Volimo pozorište, ali ne u svojoj kući

- Događaji koji su se desili poslednjih dana izazivaju ozbiljnu zabrinutost u pogledu odnosa Srbije i Hrvatske i narušavaju dobar početak rešavanja onoga što predstavlja otvorena pitanja dve zemlje, koje je započelo posetom predsednika Vučića Zagrebu. Iskreno se nadam da ćemo pokušati da dijalogom rešimo probleme - rekla je Kuburović za RTS.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Na pitanje da li će kontramere koje najavljuje srpska vlada zbog toga što je Hrvatska zabranila ulazak u zemlju ministru odbrane Aleksandru Vulinu usporiti ili vratiti na početak ono što su Kuburović i hrvatski ministar pravde Dražen Bošnjaković započeli kada je reč o spisku optuženih i osumnjičenih za zločine devedesetih godina, Kuburović je potvrdila da će vlada odgovoriti na mere Hrvatske, ali je izrazila uverenje da je dijalog u interesu obe strane, naročito kada je reč o otvorenim pitanjima.

- Verujem da će ono što je dogovoreno na sastanku s hrvatskim ministrom pravde Bošnjakovićem da se realizuje - rekla je Kuburović.

Ona je dodala da su srpsko i hrvatsko ministarstvo već uspostavili dobre odnose i formirali komisiju, koja treba da se bavi razmenom tajnih spiskova, odnosno da utvrdi koja su to lica koja se nalaze na poternicama za počinjene ratne zločine i zločine tokom ratnih dejstava devedesetih godina na prostoru SFRJ.

Foto-ilustracija: Tanjug/UNITED NATIONS

Kuburović je podsetila da druga komisija treba da se bavi bilateralnim nacrtom sporazuma, koji treba da reguliše procesuiranje ratnih zločina hrvatskih i srpskih državljana, što je pitanje koje se stalno pojavljuje kao otvoreno prilikom otvaranja novih poglavlja.

- Mislim da je suština ovih razgovora upravo bila da se to ne pojavljuje kao pitanje koje će da narušava otvaranje novih poglavlja. Treba da se reši bilateralno i bude nešto na čemu ćemo raditi zajednički. Ovih dana treba da se sastanu komisije - rekla je Kuburović i izrazila uverenje da će do sastanka i doći, da će oni biti konstruktivni i dovesti do rešavanja otvorenih pitanja.

Na konstataciju da veruje da se neće pojavljivati otvoreni problemi između Srbije i Hrvatske kao nova prepreka otvaranju budućih poglavlja, Kuburović je rekla da "iskreno veruje da je to u interesu i jedne i druge strane i da će razgovori i bilateralni odnosi da prevladaju nad novonastalnom situacijom".

VIDEO: Pogledajte intervju episkopa Jovana Ćulibrka

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Splićo

    25. april 2018 | 10:34

    Ministar obrane postupi neodgovorno i izazove diplomatski skandal, zbog kojeg ga druga država sankcionira, a onda se njegova država ljuti i smatra da je oštećena. Ovo može bit samo na našem ludom Balkanu. Umjesto da svi političari shvate kako trebaju usvojiti odgovorno ponašanje i promicati suradnju, a ne mržnju i netoleranciju, oni se bune jer ih se spriječava u ovom drugom. Bizarno.

  • Likizhr

    25. april 2018 | 09:25

    Dijalog je bitan za vas za Hrvatsku skroz nebitan jedino radi dobrosusjedskih odnosa

  • Sergej

    25. april 2018 | 10:14

    Kuburovicku neslusam samo je gledam....koja pravda u srbiji ma idi begaj....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA