≫ 

Koje tri ključne poruke je Tusk doneo u Beograd

Tusk je Beograd stigao više nego pripremljen. Citirao je Borislava Pekića, podsetio na Teslu, Đokovića, a pokazao je i da zna čari srpskog kola

  • 5

Poseta predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska Beogradu bila je sve samo ne kurtoazna. Pre svega, zato što je došao u srpsku prestonicu u trenutku kada se očekuje konačan dogovor sa Prištinom, ali i uoči samita EU-Zapadni Balkan, koji Srbiji treba da da dodatni vetar u leđa na putu ka članstvu. Prvi čovek najvažnije evropske institucije u Predsedništvu Srbije poslao je tri jako značajne poruke.

Iznenada zagrmela EU: Formirati ZSO bez odlaganja

Tusk je Beograd stigao više nego pripremljen. Citirao je Borislava Pekića, podsetio na Teslu, Đokovića, a pokazao je i da zna čari srpskog kola. Ipak, ono što fascinira da se, posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, obratio medijima na srpskom jeziku u celini.

- Evropska unija jeste i hoće da bude najpouzdaniji partner Srbije i celog Zapadnog Balkana - poručio je on, dodavši da su pripreme za predstojeći samit u Sofiji u maju glavni razglog njegove posete.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Rekao je i da stoji pored prijatelja i predsednika Srbije - Srbina od krvi i mesa.

- U njemu prepoznajem srodnu dušu. I sam sam bio fudbalski navijač. Aleksandar Vučić je živi dokaz da u isto vreme možete biti veliki patriota i racionalni pragmatičar - poručio je on i dodaje da je Vučić i pokretač ambiciozne vizije ekonomskog povezivanja regiona.

- Zahvaljujući njegovoj viziji i odlučnosti samit u Sofiji će biti posvećen i jačanju privredne saradnje - rekao je Tusk.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Međutim, osim govora tela što bi rekli sportski komentatari, Tusk je, pored je snažnog rukovanja i zagrljaja sa Vučićem, poslao mnogo značajnije neverbalne poruke, koje fotografi i snimatelji nisu mogli da zabeleže.

Naime, gotovo svaki evropski političar koji ima kancelariju u Briselu kada dođe u Beograd se susretne i sa predstavnicima opozicije. Oni, po sopstvenom svedočenju, koriste te prilike da se požale na "nedemokratičnost aktuelnog režima oličenog u predsednikovanju Aleksandra Vučića".

Svi ti izveštaju, zbog moći njegove funkcije, ali i transparentnih procesa unutar EU, moraju završiti na Tuskovom stolu.

I pored toga, on je je jasno pokazao da je Vučić jedini osoba na koju Unija računa u Srbiji, ta da ti argumenti ne vrede u Briselu. To se nije svidelo pojedinim predstavnicima opozicije o čemu svedoče i njihovi tvitovi.

Vučić ne samo da je jedina osoba na koju EU računa u Srbiji, nego je pre svega politička figura koja igra ključnu ulogu u regionu, kaže za Telegraf.rs, karijerni diplomata Zorana Milivojević.

- Srbija igra ključnu ulogu sa njim na čelu. Sve ono što su interesi EU u narednom periodu vezano za region apsolutno moraju da imaju u vidu prvo Srbiju, a onda kada je reč o Srbiji, to su aktivnosti predsednika Srbije - napomenuo je Milivojević.

Prema njegovim rečima, način na koji se Tusk obratio i govorio na srpskom jeziku pokazuje tri stvari:

- Prvo pokazuje jedan respekt prema domaćinu, odnosno predsedniku Srbije. Drugo, pokazuje jedno uvažavanje Srbije kao države. I treće, pokazuje interes vrha EU za Srbiju - istakao je ovaj karijerni diplomata za naš portal.

Foto: A. Nalbantjan

Milivojević kaže da do sada nije čuo da se Tusk u svojstvu predsednika Evropskog saveta, ne računajući engleski jezik, održao govor u nekoj susednoj zemlji na jeziku te zemlje od početka do kraja bez greške.

- To je jedno priznanje Srbiji i predsedniku, ali i spoljnoj politici naše države i ulozi u regionu - zaključio je Milivojević.

Srbija mora brže u EU! Mađarski ministar poslao jasnu poruku Briselu

Sa konstatacijom Milivojevića slaže se i politički analitičar Branko Radun. On kaže da Tuskov nastup potvrđuje da je Srbija glavna adresa u regionu.

- U regionu ništa ne možete da rešavate bez Srbije. U tom smislu, to nije samo priznanje Vučiću kao predsedniku države, već i celoj zemlji - kazao je Radun.

Foto: Medija centar Beograd

On smatra da je Tusk govorom na srpskom jeziku, pokazao da je EU bitno da dobiju dobru povratnu reakciju iz naše zemlje, a sve u skladu sa složenim geopolitičkim odnosima velikih sila na Balkanu.

- Sve brojne posete i susreti govore da oni nijedan problem ne mogu rešiti bez Srbije. Ton se promenio u komunikaciji sa nama. Njima je sve bitnija Srbija, bitnija nego što je bila - napomenuo je Radun.

Daljinac

M.Ivas (marko.ivas@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MaxImilijan

    26. april 2018 | 17:47

    Hvala vam. Ne želimo u EU ! Dosta nam je vasih lažnih obećanja ! Ne EU !

  • SERGIJE

    26. april 2018 | 17:41

    Jaoj nemoj slučajno da nas primite. Nemoj molim te

  • zika

    26. april 2018 | 18:23

    Jedni prete, drugi lazu, a sada nam se jos i ulaguju samo jednu jedinu stvar da uradimo, da priznamo Kosovo. Otvoreno revidiraju istoriju II sv rata ispasce da su nacisti na Balkanu radili pravu stvar, satirali su srbe zajedno sa svojim saveznicima koje je EU oberucke prihvatila. I sta sada ? EU necemo nikada videti jer trebamo pristati da ne postojimo !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA