≫ 

Šta je Vučić rekao o odnosu sa Hrvatima, ulasku u NATO, pozivu za Putinovu inauguraciju i kompromisu o Kosovu? (VIDEO)

Inauguracija ruskog predsednika je 7. maja, a predsednik Srbije je i ranije ovog meseca rekao da nije dobio pozivnicu

  • 83

Ima nade za poboljšanje odnosa sa Hrvatskom i gledaćemo da bar nešto uradimo, iako ne mislim da smo za bilo šta krivi, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je naveo da dosad nije dobio pozivnicu za inauguraciju ruskog predsednika Vladimira Putina, ali nije isključio mogućnost da se to dogodi. Vučić je takođe naveo da Srbija nema nikavih aspiracija za ulazak u bilo kakve vojne saveze pa ni u NATO.

Nije im dovoljno, hoće žešći odgovor: Deo hrvatske Vlade za nastavak duela sa Srbijom

- Ima. Rekao sam već ono što svi misle... Smeju nam se svi u svetu - rekao je Vučić na pitanje novinara ima li nade za poboljšanje odnosa sa Hrvatskom.

Vučić: Rekao sam ono što svi misle, Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Država mora da štiti svoje dostojanstvo, ali, dodaje, "sve je postalo pomalo besmisleno".

- Možda je bolje da samo ćutite i pustite ih da rade šta hoće i to je to. Ako ništa, bar da ne mogu da nam govore ''isti ste svi, nema razlike među vama''. Neka se svađaju sa Slovencima i Crnogorcima oko granice, sa Mađarima oko Ine...Mi da se nekako sklonimo po strani - rekao je Vučić.

O NOVOM NAČELNIKU GENERALŠTABA VS

Biće značajnih promena u vojsci i policiji, najavio je danas Vučić, a o nasledniku načelnika Generaštaba kaže da trenutno ne razmišlja.

- Nisam ni znao da mu ističe mandat, nije me vojni kabinet upozorio - rekao je predsednik novinarima na pitanje ko će naslediti aktuelnog načelnika Generalštaba, kojem mandat istice u junu i dodao da je "u svakom slučaju, opterećen mnogim drugim stvarima, pre svega Kosovom".

Vučić: Nisam ni znao da načelniku Generalštaba ističe mandat, Foto: Tanjug/Rade Prelić

Promena u Vojsci će, istakao je, svakako biti, i to značajnih:

- Ne može da se dogodi da kad vam dođe generalna inspekcija u neku jedinicu pola te jedinice nije tu. I to ne zato sto nešto rade, već zato što znaju da ne mogu da savladaju određene fizičke i druge prepreke. Šta onda da radimo s mig-ovima i drugim stvarima - upitao je.

Načelno ostaje ocena, prema predsedniku, da je u vojsci inače do sada već dosta toga popravljeno, te da je Vojska, kako kaže, svakako jedna od najboljih, ako ne i najbolji sistem u zemlji.

VUČIĆ: NADAM SE POZIVU PUTINA

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da dosad nije dobio pozivnicu za inauguraciju ruskog predsednika Vladimira Putina, ali nije isključio mogućnost da se to dogodi.

- Možda dobijem poziv za dan-dva, videćemo, još ne znam. Da sačekamo još koji dan da vidimo da li će Srbija dobiti zvaničan poziv. Mi imamo odlične odnose sa Ruskom Federacijom. Želimo da imamo još bolje - rekao je Vučić novinarima nakon što je ispratio bicikliste Srbije i Turske koji su krenuli na rutu Beograd - Istambul.

Inauguracija ruskog predsednika je 7. maja, Foto: Tanjug/AP

Primetio je, međutim, da je malo lidera u svetu, izuzev turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, koji su, poput njega, imali toliko sastanaka sa Putinom, te naglasio da je Srbija nezavisna zemlja.

- Nezavisna posle mnogo godina i u donošenju svojih odluka. Da budete nezavisni u svemu tome potrebna vam je mnogo snažnija ekonomija, potrebno vam je mnogo snažnije ruikovodstvo nego što smo imali. Potrebno vam je da izdržite mnoge stvari u međunarodnoj areni koje nije jednostavno izdržati - objasnio je.

IZBOR SRBIJE PRIJATELJSTVO SA RUSIJOM I PUT KA EU

Za tu vrstu poštovanja, primetio je, treba pokazati i veću vrstu odgovornosti i veći stepen ozbiljnosti, ali i izdržati mnoge stvari koje inače ne biste morali.

- Ali, to je izbor Srbije. Izbor Srbije je njen put ka EU i njeno prijateljstvo sa Rusijom, Kinom i Turskom i da nikome ne dozvoli da se u to meša. I da ne uvede sankcije Ruskoj Federaciji. Izbor Srbije je da bude vojno neutralna - kaže predsednik Srbije.

Zato, dodao je, Srbija mora da jača i u vojnom smislu, a da li su svi uvek zadovoljni, prokomentarisao je, te zaključio da su svi uvek pomalo nezadovoljni.

Ali, to je najbolji dokaz da vodimo najbolju politiku u interesu Srbije, rekao je Vucić, uz opasku da njegov posao nije da se bilo kome dodvorava, već da pronalazi najbolje rešenje za naše građane.

Prijateljstvo sa Rusijom i put ka EU, Foto: Tanjug/Sava Radovanović

I DALJE SE NADAM SKORAŠNJEM POZIVU

- Ja se i dalje nadam skorašnjem pozivu, a da li će ga biti videćemo. Ne mogu da kažem da očekujem, nadam se (Putinovom pozivu). Ovih dana ćemo imati potvrdu ili negaciju ovog što sam rekao - zaključio je Vučić.

Inauguracija ruskog predsednika je 7. maja, a predsednik Srbije je i ranije ovog meseca rekao da nije dobio pozivnicu, dok su pojedini mediji u Srbiji preneli da je predsednik RS Milorad Dodik pozivnicu dobio, kao i da su razlozi zbog kojih ona ne stiže u Beograd - bliske veze predsednika Vučića s nemackom kacelarkom i nerešeni status ruskog humanitarnog centra u Nišu.

VUČIĆ: NEĆEMO U NATO, NITI DRUGE SAVEZE, VODIMO SVOJU POLITIKU

Vučić je danas ponovio da Srbija nema nikavih aspiracija za ulazak u bilo kakve vojne saveze, pa ni u NATO, te da smatra da je politika koju danas vodimo najbolja i najsigurnija za Srbiju.

Vučić je to rekao odgovarajući na pitanja novinara u vezi sa predstavljenom Ohridskom grupom za podršku Makedoniji na evoatlantskom putu, koju čine bivši zvaničnici i diplomate EU i NATO, i dodao da im i ne treba ta grupa i da je dovoljno da se njihovi građani tako izjasne.

Vučić: Nećemo u NATO niti druge saveze, Foto: Tanjug/Sava Radovanović

NAJPAMETNIJA POLITIKA

- Srbija nema nikavih aspiracija za ulazak u bilo kakve vojne saveze pa ni u NATO. Ako neka druga vlast i neka druga vlada bude želela to da uradi, sasvim sam siguran da im nikakva grupa neće biTi potrebna. A, što se mene tiče ne mislim da je to put Srbije i da je to najbolji put Srbije - rekao je Vučić.

Vučić smatra da je politika koju danas vodimo najbolja, najpametnija i najsigurnija za Srbiju i dodaje:

- Kao što vidite Srbija je poslednjih nekoliko godina najpre uspela da se izvuče iz bakrotstva, da spusti nezaposlenost više nego dvostruko, da treću godinu za redom ima suficit u budžetu, uspela jedina da značajno smanjuje javni dug što po prvi put govori Fiskalni savet. . . Kada sam postao predsednik vlade bio je javni dug 77 odsto, danas je 57 odsto, a biće 51 odsto.

Kako je rekao tamo gde imamo loše rezultate i zbog čega ne može ni da se raduje ni rastu BDP od 4,5 odsto ni drugim dobrim stvarima koje smo uradili je broj rođenih u našoj zemlji.

Srbija uspela da se izvuče iz bankrotstva, Foto: Tanjug/Sava Radovanović

BOLJA BUDUĆNOST

- Ne znam šta da radimo, sve svetske stručnjake, sve koji mogu da nam pomognu pozvaćemo. Za to nam je potrebno pet grupa ako možemo da nađemo najboljih i nastručnijih ljudi, ali pre svega mislim da je važno da građani osete da mogu da imaju bolju budućnost da ne bi gubili veliki broj ljudi - naveo je predsednik Srbije.

Još jednom je poručio da politiku nećemo da menjamo, da ćemo imati prijateljske odnose sa Rusijom, da joj nećemo uvoditi sankcije, da nećemo da idemo u vojne saveze, da nećemo u NATO niti druge saveze, i da ćemo da se "držimo naših postulata i politike da nam zemlja ide ubrzano napred i da sačuvamo mir i stabilnost što je od najvećeg značaja".

ODGOVORNI PO PITANJU KOSOVA

Do kompromisa o Kosovu teško će doći, ali mi moramo da se ponašamo odgovorno i ne smemo na ponašanje Prištine, tipa ''radite vi Srbi šta hoćete, mi smo nezavisni'', da uzvraćamo da onda "nećemo ništa - poručio je i danas predsednik Aleksandar Vučić.

Vučić: Moramo da učestvujemo u razgovorima, Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Ne, mi moramo da učestvujemo u razgovorima, da se borimo i da pokušamo da dođemo do rešenja - rekao je Vučić u razgovoru sa novinarima.

- I ne treba da se plašimo rešenja, jer sam ja video strašan strah kod svih naših ljudi, od bilo kakvog rešenja. Najbolje da se nikada ništa ne reši, da bauljamo unapred, čekamo priliku za neki novi sukob, iz kojeg bismo izašli tako što bismo nestali, u svakom smislu, fizičkom, političkom, ekonomskom i svakom drugom smislu - istakao je Vučić.

PROTIV SEBE IMAMO MOĆNE

Dodao je da ne može više te stvari da objašnjava onima kojima to nije jasno i istakao da to nije zato što su Albanci jaki, nego što i danas protiv sebe, "u smislu kosovske nezavisnosti, imamo Amerikance i mnoge druge moćne zemlje", kao što smo i nekada imali.

Dodao je da će zato Albanci na KiM i dalje da "guraju i traže najveći mogući pritisak na Srbiju kako bi se to rešilo.

- Oni smatraju da je to već završeno, mi smo nezavisna zemlja kao Kosovo, a vi Srbi radite šta hoćete - kazao je Vučić.

NEĆE FORMIRATI ZSO

Zato neće ni formirati Zajednicu srpskih opština, rekao je predsednik Srbije.

Kazao je da su oni juče na sastanku Brdo-Brioni proces počeli da govore da su krenuli sa upravljačkim timom i to tek da bi ispunili formu. Dodao je da Albanci u Prištini ne razumeju da je to njihova obaveza po Briselskom sporazamu, u kojem se, podseća, nigde ne spominje nezavisnost, kao ni UN.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mikan

    28. april 2018 | 12:17

    Nije Putin budala zato je zvao pravog srbina Dodika

  • Milan

    28. april 2018 | 11:32

    Vojnici Vam neveruju predsednice to znam vrlo dobro.Vulin Vam je pravi izbor za sramotu i ovakvo stanje u vojsci.Srozali ste patriote i vojne penzionere licno to i sami znate a to mladi vide.Dosta sam rekao i sramota je vise pricati.

  • Ana

    28. april 2018 | 21:45

    Hrvati jos samo sami sa sobom trebaju da se posvadjaju, ocigledno to vole.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA