Radimo na zaštiti granica da ne bi dugo čekali na članstvo u zoni Šengena: Stefanović sa litvanskim kolegom (FOTO)

Istakao je da je razmatrano kako da efikasnije zaštitimo našu granicu, i da je Litvanija jedna od strana ponuđača projekta, koji će se finansirati iz sredstava EU, a koji se bazira na jačanju državnih granica i primeni šengenskih standarda

  • 1

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović istakao je danas da Srbija, pored ispunjavanja poglavlja 24 želi i da paralelno radi na pristizanju EU po pitanju šengenskih standarda, kako bi, nakon ne bi posle pristupanja dugo čekali na članstvo u zoni Šengena.

Svi skupovi u Hrtkovcima definitivno zabranjeni! Policija će učiniti sve da spreči okupljanje

Stefanović je, na konferenciji za štampu posle susreta sa ministrom unutrašnjih poslova Litvanije Eimutisom Misiunasom, kazao da je obavestio svog kolegu o napretku po pitanju poglavlja 24 i šta su naši ključni ciljevi vezani za evropske integracije, koje su, kako je podvukao, najvažniji unutrašnji i spoljnopoitički prioritet.

- Uspeli smo da ispunimo 51 odsto od svih delova koji se tiču Akcionog plana za poglavlje 24, a u toku je usaglašavanje sa novim vremenskim okvirima u skladu sa preporukama Evropske komisije - objasnio je on.

Foto:Tanjug/FilipKrainčanić

Stefanović je istakao da su reforme i donošenje zakona omogućile dodatne reforme Ministarstva unutrašnjih poslova.

Podvukao je da je naša zemlja spremna na saradnju sa državama EU i drugim zemljama u borbi protiv terorizma, korupcije i organizovanog kriminala.

Preneo je da je sa litvanskim kolegom dogovorio razmenu i saradnju profesionalaca dva ministarstva, kao i da je dogovoreno da u narednom periodu dođu predstavnici policijske škole iz Litvanije, te i druge oblike saradnje policije.

Foto:Tanjug/FilipKrainčanić

Istakao je da je razmatrano kako da efikasnije zaštitimo našu granicu, i da je Litvanija jedna od strana ponuđača projekta, koji će se finansirati iz sredstava EU, a koji se bazira na jačanju državnih granica i primeni šengenskih standarda.

Takođe, kako je dodao, bilo je razgovora i o otpočinjanju projekta koji bi Litvanija dobila u EU, a sprovodiće se u našoj zemlji, koji se tiče unapređenja kapaciteta Kriminalističke policije Srbije.

Izrazio je zadovoljstvo što je Litvanija spremna da podrži Srbiju u njenim evropskim integracijama.

Litvanski ministar je podvukao da, iako su dve zemlje geografski razdvojene, postoje zajednički iteresi i izazovi.

- Moja poseta je kratka, ali važna za obe zemlje i vlade. Čvrsto verujem da će saradnja između naših ministarstava i ustanova za sprovođenje zakona u budućnsoti biti sve bolja - rekao je on.

Foto:Tanjug/FilipKrainčanić

- Trenutne reforme u Srbiji su izuzetno važne. Na pravom ste putu, podržavamo vaše reforme. One nisu zarad EU i Brisela, već za dobrobit srpskog naroda i Srbije kao zemlje. Članstvo u EU je ostvarljivo samo kroz ove reforme - naglasio je litvanski ministar.

On je istakao da Litvanija podržava Srbiju u tome i preneo je ličnu opredeljenost da stane uz Srbiju u procesu evropskih integracija.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Земунац Алекса

    3. maj 2018 | 22:24

    Значи неће више бити имиграната?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA