≫ 

Demanti sekretarke Skupštine opštine Paraćin

Na mesto sekretara Skupštine opštine Paraćin postavljena sam 20.08.2015. godine, a nakon lokalnih izbora 2016, ponovo sam od strane skupštine postavljena na ovu funkciju dana 28.04. 2016. godine

  • 0

Podnosim demanti povodom teksta na portalu "TELEGRAF" pod nazivom "Sukob interesa u opštini Paraćin? Zapošljavanje radnika u javnim preduzećima preko firme čiji je vlasnik u braku sa sekretarkom Skupštine Opštine", jer su iznete neistinite informacije.

Na mesto sekretara Skupštine opštine Paraćin postavljena sam 20.08.2015. godine, a nakon lokalnih izbora 2016, ponovo sam od strane skupštine postavljena na ovu funkciju dana 28.04. 2016. godine.

Sekretar skupštine opštine po Zakonu o lokalnoj samoupravi i Statutu opštine Paraćin: "obavlja stručne poslova u vezi sa sazivanjem i održavanjem sednica skupštine i njenih radnih tela i rukovodi administrativnim poslovima vezanim za njihov rad".

Sekretar Skupštine opštine nije politička funkcija, sekretara skupštine ne predlažu političke partije ili odborničke grupe.

Po zakonu sekretar skupštine mora biti diplomirani pravnik sa radnim iskustvom i položenim državnim ispitom i sekretar skupštine ne učestvuje u glasanju ili bilo kom drugom odlučivanju u skupštini opštine jer je to isključivo pravo odbornika skupštine, te samim tim sekretar skupštine ne može da utiče na donošenje bilo kojih akata u skupštini opštine, pa ne može da utiče i u kadrovskim pitanjima o imenovanju, postavljenju ili razrešenju nekog lice-pa ni direktora javnog preduzeća.

Skupština opštine Paraćin je dana 01.09.2016. godine donela rešenje o imenovanju predsednika i članova Komisije za sprovođenje konkursa za izbor direktora javnih preduzeća broj 02-112/2016-01-II, gde je imenovala sledeća lica i to:

- Tomislav Stojadinović za predsednika, a za članove Irena Petrović, Tomislav Savić, Bojan Jovanović i Miljan Simić, na predlog ovlašćenih predlagača.

Navedena Komisija izvršila je postupak sprovođenja konkursa za izbor direktora Javnih preduzeća čiji je osnivač opština Paraćin.

Nakon ocenjivanja u skladu sa Zakonom o javnim preduzećima i Uredbom o merilima za imenovanje direktora javnog preduzeća Komisija je sastavila rang listu kandidata za izbor direktora , istu je dostavila Opštinskom veću opštine Paraćin, te je Opštinsko veće opštine Paraćin u skladu sa Zakonom o javnim preduzećima dostavilo osnivaču, Skupštini opštine Paraćin predlog za imenovanje Danijela Živkovića za direktora JKP "Paraćin" u Paraćinu, a Skupština je većinom glasova utvrdila predlog i donela Rešenje o imenovanju direktora Javnog komunalnog preduzeća "Paraćin" u Paraćinu i to sa 35 glasova odbornika "za" (od prisutnih 45 odbornika) dana 28.12.2016. godine.

U celom ovom postupku kao sekretar skupštine nisam mogla biti član Komisije, nisam učestvovala u ocenjivanju kandidata, niti u njihovom rangiranju, nisam mogla da predlažem kandidate, nisam glasala za navedene predloge na sednici opštinskog veća, niti naravno na sednici skupštine opštine.

Kao diplomirani pravnik sam u Opštini Paraćin od 2005. godine, najpre kao pripravnik, u Službi za skupštinske i normativne poslove, koja radi na stručnim i administrativnim poslovima u vezi sa radom organa opštine, a nakon toga na poslovima saradnika, pa rukovodioca radne grupe za skupštinske i normativne poslove, zatim kao načelnik Službe za skupštinske i normativne poslove , a 2015 godine od strane Skupštine opštine postavljena sam za sekretara skupštine opštine. Svi ovi poslovi su nestranački i podrazumevaju stručnost u radu.

Još jednom napominjem da sekretar skupštine ne glasa u skupštini opštine, niti u Opštinskom veću, ili stalnim radnim telima skupštine, takođe ne učestvuje u donošenju odluka i drugih akata javnih preduzeća, niti sekretar skupštine na bilo koji način učestvuje u postupcima javnih nabavki javnih preduzeća koja imaju svoje organe upravljanja i samostalno donose odluke, te ne stoje navodi o sukobu interesa koje navodite u tekstu.

Angažovanjem radnika na način koji predstavlja obezbeđivanje ljudskih resursa za potrebe klijenata je u Republici Srbiji nije zakonom zabranjeno(u suprotnom takve firme ne bi mogle da se registruju kod Agencija za privredne registre), a takođe i u Evropskoj uniji i u Republici Srbiji trenutno postoji veliki broj firmi koji obavljaju navedenu delatnost i mnoga pravna lica se sve češće odlučuju za ovakav tip angažovanja radnika.

Ugovori koje navodite u tekstu jesu zaključeni u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, gde je kriterijum bio "najniža ponuda", a koje u potpunosti sprovode organi javnog preduzeća na osnovu svojih programa.

Takođe Zakon o sprečavanju sukoba javnih interesa pri vršenju javnih funkcija ("Službeni glasnik RS, broj 43/04) na koji je pozivate u navedenom tekstu, prestao je da važi danom početka primene Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije (Službeni glasnik RS, broj 97/2008).

Iz napred navedenog, tvrdnje koje ste naveli u tekstu predstavljaju čistu klevetu, temi nije pristupljeno sa dužnom novinarskom pažnjom i nije se vodilo računa o tačnosti informacija.

Sekretar skupštine opštine Paraćin

Maja Rakić dipl. pravnik

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA