≫ 

Preokret! Kosovski karatisti ipak kreću ka Novom Sadu

Oni su juče vraćeni sa graničnog prelaza Merdare

  • 14

Karatisti sa Kosova ponovo kreću za Srbiju zbog učešća na Evropskom prvenstvu u karateu u Novom Sadu, ali ovog puta bez državnih obeležja, javlja reporterka N1. Odlukom Vlade Srbije njima je prethodno bio zabranjen dolazak u Novi Sad zbog sprečavanja unošenja i korišćenja obeležja lažne države Kosovo na teritoriji Srbije, ali i zbog nepoštovanja odredbe sporazuma o posetama zvaničnika, kojima je predviđeno da se na propisan način moraju najaviti delegacije.

Haradinaj i Tači uputili oštre reči zbog karatista! Srpska strana jednoglasna: Koristite sport za političku provokaciju

Predsednik Karate federacije Kosova Ismet Krasnići je za N1 rekao da je nakon razgovora koje je Međunarodna karate federacija imala sa srpskom i kosovskom, Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije zahtevalo da se putuje bez državnih obeležja sa obrazloženjem da tokom putovanja u Srbiji niko od putnika ne bude ugrožen.

Krasnići je izjavio da je razlog vraćanja karatista banalan, jer su svi zahtevi koje smo dobili od Karate federacije Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova ispunjeni.

- Njihov zahtev je bio da mi dokumente pošaljemo 48 sati ranije, dok smo mi to poslali tri dana ranije od zahtevanog. Od imena prisutnih igrača, sudija do pratećeg osoblja - rekao je Krasnići.

On tvrdi da im Evropska federacija nije poslala nijedan dopis da neće moći da učestvuju ili da će biti nekih uslova.

- Nikada nije bilo uslova. Mi smo rekli da ukoliko nekome smeta kosovska zastava onda možemo sve zastave da uklonimo kako bi bili svi ravopravni samo da prisustvujemo, a ne da se prave izuzeća samo za Kosovo imajući u vidu da smo mi redovna članica Evropske karate federacije i Međunarodne federacije po svim ravnopravnim uslovima - rekao je on.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj ocenio je da zabrana ulaska karatistima Kosova u Srbiji i sprečavanje njihovog učešća na Evropskom prvenstvu ne doprinosi normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, dok je predsednik Kosova Hašim Tači ocenio da je odluka Beograda pokušaj politizacije sporta.

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je da "samoproglašena država Kosovo" ne može ni na koji način da učestvuje na Evropskom prvenstvu u karateu u Novom Sadu sa državnim obeležjima.

VIDEO: Kako su nedavno Delije negodovale zbog rukometne utakmice sa tzv. Kosovom

(Telegraf.rs/N1)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Putin R.S

    9. maj 2018 | 17:10

    Ko si bre ti siptare jedan sugavi da trazis u nasoj zemlji da se ne nose obelezja? Pa nismo mi kolonija Amerike i zapadnih zemalja kao vi pa da sa nama neko brise patos.

  • Karatista

    9. maj 2018 | 17:34

    Dobro dosli pocepacemo vas u Novom Sadu kao svinja mastan dzak pokunjeni i osramoceni vracate se nazad

  • Mi

    9. maj 2018 | 17:22

    Cekamo vas

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA