Ministarka za evropske integracije: Samit u Sofiji je prilika za povezivanje zemalja Zapadnog Balkana

- U Sofiji će se razgovarati i o novim projektima, a Srbija je svojim kapacitetima i dosadašnjim postignućima pokazala da je jedan od najodgovornijih partnera - rekla je ministarka Joksimović

  • 0

Predstojeći Samit u Sofiji je nakon Soluna 2003. godine, prvi skup gde će se sastati lideri svih zemalja članica Evropske unije i predstavnici takozvanog regiona Zapadnog Balkana što je za Srbiju jedan pozitivan politički signal, ocenila je danas ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Ovo je novi nacrt Deklaracije za samit u Sofiji: Šta EU poručuje Srbiji

U intervju Prvom programu Radio Beograda, Joksimovićeva je rekla da tema proširenja nije na dnevnom redu samita, ali da fokus na Zapadni Balkan potvrđuje da Evropska unija vidi svoj interes na našim prostorima.

- Naravno da i stare države članice imaju koristi od proširenja tako da iako formalno proširenje nije tema, već međusobno povezivanje regiona Zapadnog Balkana, nesumnjivo je da ćemo kroz različite zajedničke projekte koji će delom biti finansirani iz sredstava Evropske unije kao region postati konkurentniji, povezaniji, dakle, spremniji da u jednom trenutku postanemo deo Evropske unije - navela je ministarka.

Joksimovićeva je napomenula da će se u Sofiji razgovarati i o novim projektima, a da je Srbija svojim kapacitetima i dosadašnjim postignućima pokazala da je jedan od najodgovornijih partnera.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Na pitanje kako će se Srbija postaviti kad je reč o Kosovu, ministarka je rekla da Srbija ne beži od te teme, ali da je fokus na povezivanju.

- Pitanje je kompleksno, ali smo uspeli da se sa terena bukvalno nemoguće situacije, vratimo na teren mogućih rešenja koja će biti manje ili više dobra za nas, pa i za drugu stranu - istakla je ona.

Ministarka Joksimović je zaključila da je važno da srpski predstavnici budu u Sofiji, kako bi o svim pitanjima izneli svoje stavove.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA